#selfcarenedelja: Rituali za vaše blagostanje

Neka nedalja bude onaj dan u sedmici koji ćete posvetiti sebi.

by | 6 juna, 2021

Kuda god da se okrenemo, svuda se spominju rituali za blagostanje. Selfcare pokret zastupa ideju da je potrebno da sebe stavljamo na prvo mesto – i fizički, i mentalno i emocionalno.

Ali pre nego što pomislite da nemate vremena za sebe, zapamtite, briga o sebi ne znači da ste sebični. Posvetite vreme sebe i ovaj dan iskoristite da poboljšate svoje psihičko i fizičko zdravlje. Evo i kako!

Vodič kroz #selfcarenedelju: Rituali za blagostanje

Očistite nered

Odvojte 20 minuta vremena i otarasite se nečega što ste u prethodnom periodu nagomilavali. Bilo da je u pitanju prepun inboks mejlova, razbacana odeća na fotelji ili gomila cipela u hodniku. Istraživanja su pokazala da pretrpan prostor povećava nivo stresa i umanjuje samokontrolu (najčešće u blizini hrane). Stoga, rešite se nereda već danas!Više sna, molim!

Istraživanja su pokazala da 41% roditelja ima previše aktivnosti kasno noću, a samim tim i nekvalitetan san. Poremećen ciklus spavanja utiče na lučenje hormona gladi, što dovodi do prejedanja. Stoga, savet je da omogućite sebi dovoljno sna i da se organizujete tako da na vreme ležete svaki dan. (Pročitajte i… Muči vas nesanica? Isprobajte ovih pet namirnica za kvalitetan san)

Umesto kafe, izaberite čaj

Zeleni čaj smanjuje nivo lošeg holesterola, dok crni čaj sprečava rizik od srčanih oboljenja. Čajevi generalno imaju mnogobrojne benefite po naše zdravlje, stoga probajte da makar jednu kafu dnevno zamenite ovim napitkom. Vaše telo će vam biti zahvalno!

Napunite dom zdravljem

Izreka „daleko od očiju, daleko od srca“ pokazala se tačnom mnogo puta. Stoga, umesto slatkiša, u činiju stavite voće. Zamenite slatkiše jabukom, orašastim voćem ili bananom. Utolićete želju za slatkim, a bićete zdraviji.

Krećite se

Istraživanja su pokazala da petnaestominutna šetnja tokom dana poboljšava koncentraciju i podiže nivo energije. Stoga, umesto da nedeljom nakon ručka prilegnete – prošetajte. Osetićete razliku odmah!

Odmorite oči

Mnogo vremena provodimo ispred ekrana (računara, TV-a i mobilnog telefona), a to može da dovede do suvoće očiju, glavobolje i zamagljenog vida. Na svakih 20 minuta, napravite pauzu od ekrana najmanje 20 sekundi. Ili još bolje, u danima kada to možete (kao što je nedelja) izbegavajte u potpunosti gledanje u ekran.

Lek je u prirodi

Provodite što više vremena u prirodi. Nedelja je idealna za šetnju s porodicom i prijateljima na svežem vazduhu, pa organizujte izlet već danas.

Spa dan

Organizujte sebi kućni spa dan. Pripremite omiljenu so, kupku, muziku i napravite ledenu kafu i opustite se. (Pročitajte i… Sve što vam je potrebno za DIY kućni spa dan)

lepotaizdravlje.rsMadison Inouye via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.