Stigao vas popodnevni umor? 15 načina da podignete nivo energije bez kofeina!

Saznajte kako da povratite nivo energije bez konzumiranja kafe!

by | 22 aprila, 2021

Imali ste odlično, produktivno jutro u kancelariji. Ostalo je nešto malo posla za popodne. Ručate oko 13 sati i vraćate se rešeni da završite sve i izađete sa posla nešto ranije. A onda, oko 15… odjednom se osećate da vam pada nivo energije. Ne znate kako da pregurate dan. Da li ovo zvuči poznato?

Ovakav pad energije u popodnevnim satima osećamo svi. On je sasvim prirodan deo našeg metaboltičkog ciklusa i upozorava nas da je vreme za popodnevnu dremku. Naravno, za većinu nas to nije opcija. Zato, evo odličnih ideja kako da bustujete svoj nivo energije u tri popodne, a da ne posegnete za kofeinom.

Podignite nivo energije bez kofeina

Pronađite nešto što će vas nasmejati

Ako je potrebno da na brzinu nađete nešto što će vam podići enegiju i motivaciju, onda posegnite za smehom! Bilo da je to zabavan video na internetu, vic, kratko dopisivanje sa prijateljicom… Sve je dozvoljeno, važno je da vas zabavlja.  Naučne studije su pokazale da nas smeh oslobađa stresa, snižava pritisak, pokreće endorfin i poboljšava raspoloženje. Ima dejstvo kao lagana vežba, a to vam i treba.

Idite u kratku šetnju
Ako imate na raspolaganju 1o do 15 minuta, otiđite u kratku šetnju. Ovih 10 do 15 minuta i u njima oko 1.000 koraka sasvim je dovoljno da vam podigne nivo energije čak i više nego što bi to učinila šoljica kafe. Ujedno, pomoći će vam da održite vitalnost i željenu težinu.
Pripazite na ishranu
Pojedite zdrav doručak i ručak koji nije obilan. Da biste uticali na metabolizam i tako sprečili da se osećate iznureno tokom popodneva, trudite se da vam doručak ima puno proteina i malo ugljenih hidrata, a da ručak ne bude obilan. Tako ćete šećere trošiti polako, a to znači da će vam ostati nešto energije u rezervi i za popodne. (Pročitajte i… Idealne namirnice za doručak: Sprečavaju pad energije i ključne su za vitkost)
Vežbajte
Ovo nije savet koji svako može da primeni, ali ako vi imate prostora za kratak trening u sred dana – samo napred! Naučna studija je pokazala da pauza zbog treninga napravljena u sred radnog dana poboljšava učinkovitost. Vežbanje je uvek sjajan način za podizanje energije jer povećava apsorpciju kiseonika i protok krvi.

Žvaćite žvaku

Znamo da uvrnuto zvuči, ali žvaka može da podigne nivo energije. Čitava serija naučnih studija  pokazala je da žvakanje zvakaće gume može da poboljša koncentraciju i pomogne nam da se usredsredimo. Ovo se odnosi samo na opušteno i usputno žvakanje. Još jedno istraživanje iz Velsa pokazuje da će vam žvaka popraviti i raspoloženje.
Slušajte omiljenu muziku
Kada se osetite izmoždeno, iskopajte neku omiljenu muziku, veselu i razigranu. Muzika u kojoj uživamo može da podigne nivo dopamina i za 9 odsto, pokazala su istraživanja. Brza i ritmična muzika pozitivno utiče i na pažnju, zato – slušajte nešto uz šta može da se pleše.
Posegnite za citrusom
Ako vas popodnevni umor baš muči, u blizini imajte svež limun ili narandžu. Dubok udah citrusnog mirisa podiže raspoloženje, popravlja nivo energije i čini vas spremnim za ostatak dana. Još jedna opcija je ulje narandže – uz sve benefite ono smanjuje i anksioznost.
Pravite pauze

Kada imate puno posla, verovatno navalite na njega sa namerom da sve što pre završite, ni ne misleći na pauzu. Iako ovo zvuči kao najproduktivniji način rada, naučnici tvrde da nije. Mnogo su efikasniji oni zaposleni koji posle 90 minuta rada uzmu mali predah. Ovakvo punjenje baterija pomoći će vam i da izbegnete popodnevnu iscrpljenost.

Moćna dremka
Ponekad ste toliko iscrpljeni da je spavanje jedino što možete da uradite. To, naravno, nije opcija kada radite u kancelariji, ali ako ste kod kuće – priuštite sebi dremku od oko 30 minuta. Ona će vas oporaviti i omogućiti vam da ostatak obaveza dovršite brzo i efikasno.
Pijte dovoljno vode
Sigurno nije iznanađenje ako kažemo da dehidratacija negativno utiče na organizam. Ipak, gotovo smo sigurni da niste znali da gubitak tečnosti koji iznosi samo 1.5 odsto vodi do dekoncentracije i umora. Zato, pripremite bočicu i pijte vodu!
Ustanite od stola
Udaljite se od svog radnog stola na kratko. Stanite pored prozora, siđite niz stepenice ili jednostavno otiđite do susedne kancelarije. Važno je da stojite i da se krećete, jer nauka je dokazala da ovo bitno podiže nivo energije.
Meditirajte
Izdvojite koji minut za meditaciju, ona definitivno može da pomogne sa umorom. Kratka meditacija, pokazuju medicinska istraživanja, podiže imuni sistem, smanjuje stres i samim tim, smanjuje i iscrpljenost.
Isplanirajte svoje aktivnosti
Ako vam ništa od ovoga nije pomoglo da se rešite popodnevnog umora, onda promenite strategiju. Osmislite svoju listu zadataka tako da većinu poslova obavite pre nego što vas stigne popodnevna iscrpljenost. Ako vam se spava izmedju 13 i 15, a produktivni ste od 9 do 10, matematika je jasna – najviše posla planirajte za period kada ste najproduktivniji.
Izađite iz zgrade 
Nemate vremena za šetnju? Nema veze, ponekad je dovoljno da samo izađete iz zgrade. Istraživanja su dokazala da ljudi koji se nalaze napolju imaju više energiju i daleko su bolje raspoloženi od onih koji provode vreme u stanu ili kancelariji. Dovoljno je da na suncu i vazduhu provedete 4 do 5 minuta.
Udahnite malo pepermint ulja

Citrusi nisu jedini miris koji može pomoći kada osetite iscrpljenost. Ulje peperminta takođe može da pruži mali bust energije. Dovoljno je da samo malo ulja stavite ispod svake nozdrve. Možete čak i da ga pomešate sa narandžinim uljem.

 

www.lepotaizdravlje.rsAnna Shvets / Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.