Šta je telesna neutralnost i kako je praktikovati?

by | 12 januara, 2022
Telesna neutralnost

Telesna neutralnost (body neutrality) je rastući trend koji je povezan s telesnom pozitivnošću, ali je ipak malo drugačiji. 

Tlesna pozitivnost (body positivity( je pokret koji podstiče ljude da vole i slave svoja tela onakva kakva jesu. Ovaj pokret u poslednjih godina sve popularniji. S tim u vezi, “bikini tela” postaju prošlost, a sve se više veliča i podstiče na telo svakog oblika i veličina te je isto predstavljeno u mnogim reklamnim kampanjama i na modnim pistama.

Ipak, body positivity ima jedno veliko ograničenje: zadržava fokus na lepotu ili osećaju lepog kao primarni cilj. Jer postoji mnogi načina na koje neko može biti lep i kako neko izgleda. Podstiče se holistički pristup telima, što može pomoći da se ne fokusirate na samu sliku tela i da budete zahvalni na onome što vaše tijelo čini za vas.

Telesna neutralnost

Današnji svet veliku važnost pridaje izgledu tela – kad ono nije u skladu s trenutnim “idealom”. To može dovesti do toga da se preterano brinete, neredovne ishrane ili kompulsivnog vežbanja što negativno utiče i na naše mentalno i fizičko zdravlje. Dakle, telesna pozitivnost tera da razmišljate o svom izgledu, a telesna neutralnost otvara prostor za svaki drugi aspekt vašeg života.

Oba pokreta podržavaju uvažavanje i prihvatanje tela, ali iz drugačijeg ugla.

Telesno pozitivan komentar znači da razmišljate poput ovog: “Volim svoj stomak, strije i sve ostalo na svom telu”, dok telesno neutralan komentar govori: “Volim i cenim svoj stomak. To je moja srž i središte mog bića, on naporno radi da bi svario hranu i dao mi energiju”, objašnjava Marija Sorbara Mora.

Neutralnost znači da se osećate neutralno prema svom telu većinu dana – to znači da se ponekad možete osećati pozitivno, ponekad ćete imati neke negativne misli, a često uopšte nećete o tome puno ni razmišljati. Neutralnost znači da ne dopuštate da vam misli o vašem telu smetaju u potrazi za stvarima do kojih vam je stalo, čak i ako vam se ne sviđa kako izgledate. Neko ko ima zdravu sliku o svom telu ne oseća se previše pozitivno prema svome telu baš uvek i to je normalno. Upravo ta zdrava slika tela bi trebalo da se proteže kroz život bez obzira na to što vi mislite ili što neko drugi misli o vašem telu.

Ipak, samo praktkovanje neutralnosti ne znači uopšte ne razmišljati o svom telu, već se radi o tome na koji način razmišljate. Ono nadilazi to kako vaše telo izgleda i šta radi te može biti kanal i sredstvo za pun i radostan život. Instagram je postao mesto gde se i poznati sve više zalažu za ovaj trend. On se i pojavio se kako bi se premostile praznine koje ostavlja pokret telesne pozitive, pa su ovaj termin zapravo skovali blogeri, influenseri pa čak i slavne osobe.

Kako praktikovati body neutrality?

Ona izgleda drugačije za svakog – svačiji je odnos s telom jedinstven. Ipak, postoje načini  kako možete integrisati neutralnost tela u vaš životni stil. Ponajpre budite zahvalni i objektivni. Budite zahvalni svakog jutra što svome telu dajete odmor i obnovu, a objektivni u smislu da razmišljate što svaki deo tela čini za vas. Ta strategija nazvana je “prihvatanje ogledala” jer gledate na svoje telo kroz deskripciju te radite na razvoju nepristranijeg pristupa.

Radite na tome da svesnost pretvorite u naviku

Tokom kretanja razvijajte osećaj zahvalnosti za ono što vaše telo čini u stvarnom vremenu. Kad se ne osećate dobro, razmislite zašto je tako – možda vas stomak boli od toga što jedete prebrzo pa radite na stavu da prihvatite činjenicu da imate osetljiv želudac.

Pokušajte da ne razmišljate o tome kao o “lošim” stvarima koje treba da se poprave, već tako da su one samo stvarnost. Svakodnevno radite na pitanjima poput toga šta vam može pomoći da promenite način razmišljanja i ne dopuštajte mislima da upravljaju vašim životom. Preusmerite fokus na funkciju svog tela ili na nešto na šta želite da potrošite više energije razmišljajući. Preusmerite razgovore na ono što vas čini srećnim, kupite farmerice koje će vam dobro stajati (umesto onih koje su vam premale i čekaju da smršate, izbacite negativne misli i dajte sebi vremena da se fokusirate na snagu i zahvalnost onoga što imate.

Pročitajte i… Zvezde body positivity pokreta o putu do ljubavi prema sebi

Studije su pokazale da praktikovanjezahvalnosti pozitivno utiče na mentalno zdravlje. Veliki deo body neutralityja odnosi se upravo na to – kako biti zahvalan za svoje telo na načine koji nisu povezani s izgledom.

Praktikovanje istog može pomoći u boljoj dobrobiti onima koji cene svoja tela, kao i onima koji se bore s prihvatanjem svog tela. Ovo je pokret koji naglašava da su svi, kao osoba, puno više od samog tela. To znači da praktikovanje teelesne neutralnosti uključuje prepoznavanje naše vrednosti kao sveukupnog bića. Ako prihvatite telo kakvo jeste, znači da bolje prepoznajete i prihvatate svoje druge faktore.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs master1305/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.