Uskršnja trpeza – ukusni i zdravi recepti koje morate probati

by | 21 aprila, 2022
uskršnja trpeza

Bliži nam se jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, Uskrs. To je prilika da vreme provedemo sa svojim najmilijima i uživamo u tradicionalnoj trpezi koja predstavlja zadovoljstvo za sve članove porodice.

Taman kada smo odahnuli od zime i teške hrane, pokrenuti prolećnom energijom, željom za promenama i zdravim navikama, pred nama je još jedno iskušenje da se opustimo i prepustimo gurmanlucima i ukusnim zadovoljstvima.

uskršnja trpeza

Uprkos tome, postoji niz načina da ostanemo u duhu običaja, a da ipak ne osetimo grižu savest. Ako ste do sada pravili tradicionalna jela i poslastice, možda je ova godina pravo vreme da probate nešto novo i iznenadite svoje ukućane. Otkrivamo vam nekoliko recepata za zdrave slaniše i slatkiše idealne za ovu priliku.

Uskršnja trpeza – recepti

Hrskave pločice

Sastojci za testo: 300 gr brašna, 50 gr ovsenih mekinja, 50 gr raženih pahuljica, 2 kašičice kima, 1 kašičica soli, 1 kašičica sode bikarbone, 125gr margarina, 1 -2 dcl mleka.

Za premazivanje: 1 celo jaje i malo susama ili kima

Priprema: Sve suve sastojke dobro umesiti sa margarinom. Dodati mleko i napraviti glatko testo srednje tvrdoće. Testo podeliti na tri dela, zbog lakše obrade, i jedan po jedan deo rastanjiti na debljinu od 2-3 mm i seći ga na pločice, koje potom stavljati u tepsiju obloženu pek papirom, po želji premazati jajetom i posuti susamom, kimom, makom. Peći na 200 stepeni oko 10-15 minuta u zavisnosti od toga koliko želite da pločice budu hrskave.

Ovsene lepinjice

Sastojci: 100g sitnih ovsenih mekinja, 20g mlevenog lana, 2 jajeta, 250g feta sira (može bilo koji beli sir), soli prema ukusu, 1 kašičica praška za pecivo.
Priprema: Jaja umutiti viljuškom i dodati u ovsene mekinje pomešane sa praškom za pecivo i mlevenim lanom i sve lepo sjediniti. Sir usitniti viljuškom i umešati tako da se dobije ujednačena smesa. Posoliti prema ukusu. Lepinje oblikovati rukama i ređati na pleh obložen pek papirom. Ostaviti prostor između, jer će prilikom pečenja dodatno narasti. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ne porumene.

Čoko – kikiriki štanglice

Sastojci: 40g ovsenih pahuljica, nekoliko urmi, 120 g putera od kikirikija, 1 kašika chia semenki, 3 kašike meda i 80g crne čokolade.

Priprema: Urme ostaviti u toploj vodi oko 5 minuta. Potom, sve sastojke osim ovsenih pahuljica, pomešati i lepo izblendati. Dodati i ovsene, pomešati sa smesom i samo kratko uključiti blender kako se ne bi u potpunosti usitnile. Smesu staviti na papir za pečenje. Peći 25 minuta do pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ostaviti da se ohladi, iseći na komade kakvi vam odgovaraju i zatim preliti čokoladom po ukusu.

Banana keksići

Sastojci: 2 zrele banane i 100 gr sitnih ovsenih pahuljica

Priprema: Viljuškom izgnječiti banane i spojite ih sa ovsenim pahuljicama. Na papir za pečenje kašikom rasporediti smesu za keksiće i jednako ih oblikovati. Po želji se mogu posuti seckanim lešnicima ili drugim koštunjavim voćem. Peći ih na 200 stepeni oko 15 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Ostaviti ih par minuta da se ohlade.

Ukoliko se dvoumite, jer mislite da je za pripremu ovih zdravih recepata neophodno mnogo vremena, postoji jednostavno rešenje za to. Više od 70 godina inovativnost i dizajn Gorenje kućnih aparata čine život lepšim i jednostavnijim, a tako je i ovog puta. Nove OptiBake ugradne rerne poseduju Multilevel baking funkciju zahvaljujući kojoj možete peći i do pet jela istovremeno. Dizajnirane su sa ciljem da se vruć vazduh ravnomerno raspoređuje kroz celu unutrašnjost, što uvek daje savršene rezultate i omogućava veoma brzu pripremu obroka za čitavu porodicu.

Za one koji žele da pomere svoje granice i postanu bolji i zadovoljniji kulinarski majstori, rerna Gorenje OptiBake je idealno rešenje. Uživajte u radosnim porodičnim trenucima, a neka priprema hrane bude zajedničko zadovoljstvo. Više informacija o ovim sjajnim proizvodima možete pronaći na rs.gorenje.com.

lepotaizdravlje.rsPromo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.