9 mogućih razloga zašto ste i dalje singl. Proverite da li se odnose na vas

Određene navike, načini ponašanja i uverenja udaljavaju nas od ljubavi.

by | 26 maja, 2021

Da li se i dalje pitate “zašto sam singl”, uprkos svim naporima da to promenite? Mnogo je faktora koji utiču na naš ljubavni status.

Uz pandemiju i karantin, koji nas je sprečio da češće izlazimo i više se družimo, mnogo je onih koji nisu spremni za ozbiljnu vezu. Ali razlozi zašto ste i dalje sami mogu biti i mnogo dublji – urezani u podsvest, poručuje Stefani Makadan, terapeutkinja iz Kalifornije. Ona navodi čak devet mogućih razloga zašto smo još uvek solo.

Zašto ste još uvek singl

1 Štitite se od bola

Ukoliko ste odrastali osećajući se nebezbedno ili ste imali negativna iskustva u prethodnim vezama, moguće je da imate problem s intimnošću.

– Kao ljudska bića, rađamo se kako bismo se povezivali, ali negativna iskustva mogu da stvore strah od toga da budemo otvoreni prema nekome, te samim tim i ranjivi.

Kako bismo se zaštitili od bolnog iskustva, sami sebe sabotiramo visokim standardima, nesamopouzdanjem, izbegavanjem druženja i/ili okupiranjem drugim aktivnostima (posao, ljubimci, putovanja…).

Zapišite svoje strahove koji se tiču vezivanja i time ćete postati svesni čega se sve bojite.

2 Mrtvi uglovi odnosa

Spomenuti strahovi, sumnje i blokade manifestuju se kao “šabloni ponašanja ili načini razmišljanja, odnosno mrtvi uglovi veza i odnosa”, objašnjava Logan Uri, autorka knjige “Kako ne umreti sam” (engl. How to Not Die Alone). Ona kaže da postoje tri mrtva ugla ljubavnog odnosa: romantičan pogled na život, preterivanje i oklevanje. Romantičar veruje da je sam jer nije upoznao srodnu dušu. Onaj koji preteruje stalno traži boljeg partnera, a onaj koji okleva ima nerealna očekivanja od sebe.

3 Prevelika očekivanja

Potencijalni partner na kraju ne bude onakav kako smo očekivali. Nemojte imati pogrešne kriterijume i dajte šansu nekome čak i ako vam na prvi pogled ne deluje kompatibilno.

4 Nedostatak razumevanja

Kao ljudi, instinktivno smo egocentrični, ali moramo to ostaviti po strani kako bismo shvatili da drugi imaju drugačija iskustva, navike i način razmišljanja. Ključan je kompromis.

5 Promenite lokaciju

Nemojte partnera stalno tražiti na istom mestu. Na mnogo načina se možete upoznavati s ljudima, a da to nisu kafići i barovi. Idite na sportske manifestacije, kulturna dešavanja, hobi radionice, humanitarne događaje…

6 Doza samopouzdanja

Ukoliko mislite da ste izgubili veštinu socijalizacije, niste jedini. Vežbajte opušteno ćaskanje s prijateljima, pre nego što ponovo krenete u akciju.

7 Počnite od sebe

Svako od nas ima sliku idealnog partnera, ali retko ko se zapita da li i mi sami odgovaramo tim kriterijumima. Ne možete očekivati da partner bude odgovoran, a da vi stalno kasnite, ili da bude saosećajan, a da vi ne slušate šta vam se priča. Napišite spisak top 5 osobina koje želite kod partnera, a onda budite iskreni prema sebi: da li vi imate te vrline?

8 Ne brzajte

Kada nekoga upoznate, uživajte u vremenu koje provodite zajedno. Nemojte brzati i ulaziti iz jedne u drugu vezu. Pustite da se stvari prirodno dese.

9 Zapravo, trenutno ne želite vezu

Nakon godinu dana izolacije i usamljenosti, mnoge singl osobe su prevazišle želju da budu s nekim u vezi. Budite iskreni prema sebi i razmislite o tome da li ste trenutno spremni za vezivanje ili vam ipak prija da budete solo. (Pročitajte i… Slobodni strelci: Svi benefiti singl života)

 

 

lepotaizdravlje.rsKsenia Chernaya via Pexels