Covid-19 letovanje 2021: 10 bezbednosnih saveta

Da li je putovanje ove godine i dalje rizično ili je vakcinacija stala na put pandemiji?

by | 7 juna, 2021

Prema statistikama, smanjuje se broj zaraženih koronavirusom. Ali da li to znači da ove godine možemo bezbrižno na Covid-19 letovanje, uprkos pandemiji?

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je objavio vodič za ponašanje i putovanje vakcinisanih ljudi, ali ukoliko niste vakcinisani ili idete na putovanje s nevakcinisanim pojedincima, potrebno je preuzeti dodatne mere opreza.

Ovih 10 saveta pomoći će vam da putuje bezbedno ove godine i da ostanete zdravi.

Letovanje 2021: Covid-19 i putovanja

1 Pratite statistike

Čak i ako ste vakcinisani, morate znati u kojoj zemlji je koliki broj obolelih. Tako ćete znati i koliki je rizik da se zarazite na određenoj destinaciji.

2 Imajte na umu status po pitanju vakcinisanja i zdravstvenu situaciju

Glavno pitanje jeste koliko je rizično da putujete. Morate situaciju da sagledate iz lične perspekitve. Ukoliko niste vakcinisani, u većem ste riziku da obolite od koronavirusa.

3 Način putovanja

Razmislite i o prevoznom sredstvu kojim ćete ići na odmor. Autobusi, vozovi i avioni su prepuni ljudi i veće su šanse da se zarazite. U ovom slučaju radije birajte sopstveni prevoz ukoliko ste u mogućnosti i obezbedite sebi što bezbednije Covid-19 letovanje.

4 Testiranje

Pre odlaska na putovanje uradite PCR test kako biste umanjili šanse da virus prenesete na destinaciju. Neke zemlje svakako zahtevaju PCR test pre ulaska u njihovu državu, pa se raspitajte o potrebim dokumentima pre polaska. (Pročitajte i… Šta će nam ovog leta biti potrebno za putovanje u Crnu Goru?)

5 Pakovanje

Ne zaboravite da spakujete sve neophodno (maske, dezinfekciona sredstva), ali i lekove u slučaju da se zarazite. Isto tako, savet je da uplatite međunarodno zdravstveno osiguranje.

6 Higijena smeštaja

Iako ste na odmoru, imajte na umu da koronavirus nije uzeo godišnji odmor. Ne zaboravite na higijenu ruku, maske, ali i na higijenu smeštaja. Nemojte se mnogo opterećivati, ali svakako deiznfikujte kvake, prekidače, daljinski od televizora i klima uređaja.

7 Odlazak u restoran

Izbegavajte zatvorene prostore prilikom odlaska na obrok i radije birajte restorane i barove koji imaju baštu.

8 Pametno s aktivnostima

Na letovanju, većina nas voli da obilazi mesto u kojem je odsela. Ipak, birajte bezbedniji način prevoza poput sopstvenog automobila, motora ili pak bicikla. Izbegavajte javni prevoz kao i turističke destinacije zatvorenog tipa u kojima je velika gužva. Birajte deo dana kada ima najmanje turista prilikom posete muzeja i sličnih znamenitosti.

9 Savet za nevakcinisane pojedince

Pratite sve mere predostrožnosti poput nošenja maski, dezinfekcije ruku i socijalne distance.

10 Lepo se provedite!

Za kraj, želimo vam da se lepo provedete, jer ste to zaslužili! Pokušajte da se u potpunosti opustite i odmorite, na bezbedan način!

 

lepotaizdravlje.rsOriana Polito via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.