EkoKultura: Predstavljamo novi serijal IG LIVE razgovora vredan slušanja

by | 29 maja, 2022

Novi format – EkoKultura IG LIVE, nastao u saradnji Kulturnog centra Beograda i F.fm platforme, fokusira se na sponu između ekologije i kulture sa ciljem da kroz popularan pristup osvesti različite ekološke probleme. Rezervišite termin za prvu epizodu: utorak 31. maja, u 12 h!

Klimatske promene, zagađivanje reka i okeana, deforestacija, gubitak biodiverziteta… Problemi sa kojima se čovečanstvo današnjice suočava nisu novi. Naučnici već decenijama upozoravaju da mnogo toga nije u redu sa načinom na koji se ophodimo prema planeti, međutim, problem jeste razumljivost informacija, ali i nezainteresovanost da se iste potraže. Ukoliko naučni rad nije dovoljan da nas zainteresuje, to će učiniti popularna književnost, pozorište, filmovi i drugi mediji.

Šta donosi koncept EkoKultura IG LIVE

EkoKultura IG LIVE ima cilj da publici predstavi sponu između ekologije i umetnosti, te kroz popularan pristup osvesti brojne ekološke probleme o kojima se kod nas ređe priča. Svakog poslednjeg dana u mesecu snimaće se uživo epizoda koja će biti dostupna na društvenim mrežama Kulturnog centra Beograd i F.fm platforme, a publika će biti u mogućnosti da upozna pojedince iz različitih umetničkih sfera koji ili rade na održiv način ili se svojim radom bave edukacijom o ekološkim problemima ili rešenjima. Pored informisanja publike, ideja je da kroz ovaj serijal razgovora motivišemo i druge umetike da promisle svoje prakse i damo im konkretne savete kako da ih učine boljim po svet u kom živimo. Prva epizoda je planirana za 31. maj u 12.00 časova.

Najnovija istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu kažu da je 53% građana Srbije zabrinuto u vezi problema klimatskih promena i ekološkog zagađenja, ali jasno je da masovno proekološko ponašanje izostaje: recikliranje, uredno odlaganje smeća, smanjenje korišćenja plastike, štednja u potrošnji vode i struje, izbegavanje korišćenja ličnog prevoza… Ljudi nisu dovoljno informisani, niti motivisani da menjaju svoje navike.

Tema na koju je usmerena prva epizoda

Pilot epizoda će spojiti ekologiju i arhitekturu, te ćemo vam približiti biofilni dizajn – inovativni arhitektonski pristup projektovanju, a koji je u skladu sa očuvanjem prirode.

Dosadašnji pristupi u u projektovanju gradova i naselja u kojima živimo i radimo u velikoj meri doprineo je degradaciji životne sredine i otuđenju čoveka od prirode. Pored narastajućeg trenda smanjenja zelenih površina u novim naseljima, prema podacima Ujedinjenih nacija, sektor gradnje je 2019. godine naveden kao jedan od najvećih emitera CO2, pa se hitno moraju tražiti rešenja kako bi se ovaj negativan uticaj smanjio, te pronašli principi gradnje koji smanjuju čovekov uticaj na životnu sredinu tokom izgradnje objekta.

Biofilni dizajn u arhitekturi i građevinarstvu je koncept koji još uvek nije dovoljno prisutan, a predstavlja spajanje zelene gradnje i povezivanje čoveka sa prirodom – što je jedini mogući način da se stvori održivo mesto za život i rad. Koncept biofilnog dizajna od suštinskog je značaja za nove planere, projektante, dizajnere koji će se baviti kreiranjem novih urbanih politika, redizajnom nasleđenih urbanih celina i stvaranjem novih životnih prostora koji neće isključivati prirodu kao značajan faktor u kreiranju humanijeg životnog prostora.

Reč-dve o sagovornici

O biofilnom dizajnu govoriće dr Jelena Brajković, naučna saradnica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čije su osnovne oblasti istraživanja biofilni i regenerativni dizajn, kao i novomedijska arhitektura – proširene i fluidne sredine u arhitekturi na preseku prirodih, tehnoloških i socio-kulturnih svojstava i aspekata. U okviru raznih međunarodnih projekata aktivno istražuje balans i odnose izmedju prirodnih i veštačkih svojstava građene sredine, pri čemu se zalaže za upotrebu principa biofilnog dizajna kao vodilje u koncipiranju ovih odnosa.

Kako je ova epizoda povezana sa ovogodišnjom BINA-om

Ovaj IG Live biće uvod u Good Urban Life akciju Ljudsko – Prirodno – Urbano, koja je deo ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje Arhitekture BINA. Odnosi u okviru trougla Ljudsko – Prirodno – Urbano biće obrađeni kroz različite formate i načine interakcije na lokaciji Zvezdarske šume u Beogradu. Ova akcija je fokusirana na goruće teme zdravlja i brige kako za ljudske, tako i za ne-ljudske aktere u životnoj sredini. Programi u Zvezdarskoj šumi su otvoreni za javnost. Svi zainteresovani da učestvuju mogu da se prijave na odabrane programske formate na sajtu BINE. Ovogodišnja BINA se održava od 27. maja do 7. jula.

Ko je autorka i voditeljka EkoKulture

Autorka i voditeljka EkoKultura razgovora je Dunja Jovanović, specijalistkinja za komunikacije, direktorka F.fm platforme i autorka i voditeljka jednog od najpopularnijih domaćih podkasta – F.fm podkast. Organizatorka je i Dana održive mode koji ima cilj da podigne svest o problematičnim ekološkim i etičkim poslovim praksama unutar modne/tekstilne industrije, kako u svetu, tako i na lokalu. Ova inicijativa proglašena je za primer dobre prakse u cilju kretanja Srbije ka cirkularnoj ekonomiji. Pored toga, kroz brojne projekte učestvovala je u podizanju svesti o ekološkim problemima, radila na razvoju alata koji građanima Srbije olakšavaju probleme sa upravljanjem otpadom, kao i zagovaračkim aktivnostima.

Programska celina EkoKultura – ekološko-umetničke prakse realizuje se u okviru tematksog segmenta Prostori zajedništva koji je KCB pokrenuo 2021. godine.

PR / KCB; Audrey Walsh via Pexels