Izložba koju nećemo propustiti: Feministička avangarda 70-ih u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

by | 16 maja, 2022
feministička avangarda 70-ih

Otvaranje izložbe Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč očekuje nas 19. maja u 20 h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Bićemo tamo!

Izložba Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč biće svečano otvorena u četvrtak, 19. maja u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u okviru programa Heroine Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. Na otvaranju će govoriti Branislava Sekulić, direktorka MSUV, dr Gabriele Šor, kustoskinja izložbe i direktorka VERBUND KOLEKCIJE, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog Kulturnog Foruma u Beogradu, i dr Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe, MSUV.

Šta možete očekivati od ove izložbe

Izložba Feministička avangarda 1970-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč predstavlja jedinstvenu priliku da se, na jednom mestu, sagleda umetnička praksa internacionalno priznatih umetnica, koje do sada uglavnom nisu imale priliku da budu predstavljene u našoj sredini. Istovremeno, to je i mogućnost da se napravi paralela i ukaže na pozicije umetnica iz lokalnog umetničkog konteksta, prezentacijom umetničkih radova iz kolekcije MSUV kroz izložbu Na putu slobode. Cilj je afirmacija ženskog doprinosa razvoju  istorijskih umetničkih praksi i ukazivanje na značaj emancipacije muzejskih institucija i šire javnosti”, ističe kustoskinja Sanja Kojić Mladenov.

Ova međunarodna grupna izložba obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND, od kojih će se za izložbu u Novom Sadu napraviti poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV. Kustoskinja izložbe “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” je dr Gabriele Šor, a izložbe “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV je dr Sanja Kojić Mladenov.

Među umetnicama zastupljenim u VERBUND KOLEKCIJI su: Džudi Čikago (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Sindi Šerman (Cindy Sherman), Birgit Jurgensen (Birgit Jürgenssen) i druge.

Bogdanka Poznanović, Srce, iz kolekcije MSUV

Karin Mak, iz serije San o peglanju, 1975_2019. © Karin Mack Pravo na korišćenje fotografije Beč 2022 VERBUND kolekcija, Beč

Veronika Drajer, Cipela sa ekserima, 1978. © Veronika Dreier, VERBUND kolekcija, Beč

Vođenja i prateći programi

U okviru izložbe biće održana vođenja kroz izložbu i dva prateća programa. U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija (Re)konekcija iz Novog Sada. U sredu 25. maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism (Manchester University Press, 2022).

Partneri na projektu su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, VERBUND COLLECTION, Beč, Austrijski kulturni forum iz Beograda i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Pokrovitelj MSUV je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Novi Sad – Gradska uprava za kulturu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Goethe-Institut u Beogradu, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Eugen Chocolate. Generalni sponzor izložbe je kompanija dm drogerie markt Srbija.

Pročitajte i… #womenspower – ove zvezde se bore za ženska prava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.