Kako biti srećniji: 13 navika koje će vam u tome pomoći

by | 22 januara, 2022
kako biti srećniji

Kako biti srećniji glavni je cilj većine nas. Briga o sebi neće rešiti svaki problem, ali nam jednostavne navike mogu povećati nivo hormona sreće… 

Briga o sebi bi trebalo da bude prioritet svakome od nas. Iako na ovaj način ne možemo rešiti baš svaki životni problem, malim promenama u svakodnevnim navikama možemo da budemo srećniji. A samim tim i motivisaniji za sve prepreke koje nas očekuju u životu. Evo o čemu se radi.

Kako biti srećniji

 

Pišite dnevnik zahvalnosti

Ovo traje samo nekoliko minuta, a zapisivanje pozitivnih stvari koje ste doživjeli u danu , bilo da se radi o velikim postignućima ili jednostavno zadovoljstvu, može smanjiti stres, poboljšati san i čak podstaknuti bolje odnose i osećaj empatije. Preporuka je pisati svaki dan u isto vreme.

Udahnite duboko

Amanda Goldstajn, psihijatar iz Kalifornije, objašnjava: “Stres ima mnoge fizičke manifestacije, a može uključivati i bolove u želucu ili druge probavne probleme.” Ističe da promenom obrasca disanja možete naučiti svoj mozak da se bori ili da se odmara, a na vama je da birate kako ćete nešto raditi.

Koristite lampe za svetlosnu terapiju

Naš cirkadijani ritam reguliše ciklus spavanja i buđenja, što utiče na telesne funkcije i reakcije na ponašanje. Izloženost sunčevoj svetlosti, pogotovo ujutro, pomaže da taj sat bude tačan. Mnoge osobe koje rade u zatvorenom prostoru ovu lampu koriste za protok energije i poboljšanje raspoloženja.

Pijte vodu

Ispijanje vode pomaže u poboljšanju raspoloženja, a voda je ono što vam treba da biste funkcionisali.

Pretvorite rutinu nege kože u rutinu nege sebe

Neka vam briga o sebi i velenes budu jedan od omiljenih rituala. Na primer, dok koristite masku za licu i čekate da njeni sastojci uđu u kožu, zapalite sveću i pustite neku opuštajuću muziku ili čitajte knjigu.

Provodite vreme na otvorenom

Čak i kad je vani hladno, boravak na otvorenom u prirodi udišući sveži vazduh dobar je za telo i um. Priroda može podići raspoloženje, čak su i kratke šetnje bolje nego ništa, kao i odmor tokom stresnog radnog dana. Kad možete, ostavite mobilni telefon kod kuće kako biste bili svesniji svoje okoline.

Pročitajte i… Pozitivne afirmacije koje treba da govorite sebi svaki dan

Provedite nekoliko minuta istezajući se

Ako nemate vremena za vežbanje, istezanje i dalje oslobađa iste endorfine koji smanjuju percepciju bola kod osoba, što uključuje i emocionalnu bol.

Nazovite ili posetite prijatelja

Budite uporni u provođenju vremena s ljudima koji su vam najvažniji. Dobar razgovor uz šoljicu kafe može značajno da promeni naš smer dana, ispuni nas i podstakne nabolje.

Isprobajte akupunkturu

Studije su pokazale da akupunktura pomaže u smanjenju stresa i teskobe. Ako to ipak ne preferirate, ubacite u rutinu neki drugi ritual koji volite. To će vam dati podsticaj da izađete iz kuće i promenite svoje okruženje i navike.

Zatražite pomoć kad ste preopterećeni

Traženje pomoći nije slabost ističu psiholozi, a mnogima je zaista potrebna. Čak i ako su u pitanju male stvari. Zamolite nekoga da vam pričuva decu i otidite nekud, obavite nešto što već dugo želite, idite u restoran…

Podsetite se na to da tuđe raspoloženje nije vaša odgovornost

Važno je ne shvatati lično sve stvari koje ljudi govore ili u koje ne veruju. Takođe, važno je postaviti granice i ne dopustiti da nečije ponašanje utiče na vas jer time stvarate više mira u svom i u njihovom životu.

Volontirajte ili posadite baštu

Dokazano je da volontiranje smanjuje stres, teskobu, depresiju… Isto tako, vrtlarstvo pomaže u podizanju raspoloženja, koncentraciji i fokusu, a vi istovremeno provodite vreme u prirodi i na suncu, što povoljno deluje na snižavanje krvnog pritiska i jača koordinaciju mišića i tela.

Stvorite opuštajuću rutinu pre spavanja

Dva najčešća razloga za loš san su stres i anksioznost pa zato odvojite vremena za opuštanje pre spavanja – po mogućnosti bez telefona barem 30 minuta pre odlaska u krevet, a to će vam pomoći da se dobro odmorite te poboljšate raspoloženje. Pročitajte dobru knjigu, popijte šoljicu čaja ili radite bilo koju aktivnost koja će vam smiriti um.

Priredila: Tatjana Zoka
Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs Ivan Nadaski/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.