
Jela od kiselog kupusa: Ove ideje će vas oduševiti!

Možete pripremiti mnoga ukusna i originalna jela od kiselog kupusa. Predlažemo da isprobate jednostavne recepte – od supa do glavnih jela, salata i pita.
Kiseli kupus je izuzetno bogat probioticima, vitaminima i mineralima, što ga čini odličnim saveznikom zdravlja. Proces fermentacije povećava sadržaj korisnih bakterija koje poboljšavaju varenje, jačaju imunitet i podržavaju zdravlje creva. Takođe, bogat je vitaminom C, koji štiti organizam od infekcija i ubrzava oporavak. Sadrži vitamin K, neophodan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi, dok antioksidansi u njemu smanjuju upale i rizik od hroničnih bolesti. Kiseli kupus je niskokaloričan, ali bogat vlaknima, što doprinosi sitosti i regulaciji telesne težine. Redovno konzumiranje doprinosi opštem zdravlju i vitalnosti organizma. A sada, dok još traje sezona, pravo je vreme da isprobate neke sjajne recepte!
Ukusna jela od kiselog kupusa
Supa od kupusa sa vrganjima
Sa kiselim kupusom možete pripremiti razna ukusna prva jela. Za supu od kupusa, bolje je koristiti ne previše kiseli kupus. Ako volite vegetarijanske supe, probajte ovaj recept.
Sastojci
70 g suvih vrganja
1 sveža šargarepa
450 g kiselog kupusa
1 luk
2 kašike paradajz paste
140 g korena celera
prstohvat mlevenog bibera
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat peršuna
Priprema
- Kupus izdinstati na malo ulja.
- Očistite luk, celer i šargarepu i isecite na tanke trakice. Pržite u tiganju do zlatno braon boje. Pomešajte sa kupusom.
- Prženu smesu prebacite u lonac za supu, dodajte vodu i prokuvajte.
- Suve pečurke prelijte kipućom vodom i ostavite sat vremena. Zatim ga izvadite iz posude, ali ne izlijte vodu. Isecite pečurke i pržite ih. Dodajte u čorbu zajedno sa tečnošću.
- Kuvajte dok sastojci ne budu potpuno kuvani. Na kraju dodajte malo bibera. Poslužite sa svežim začinskim biljem i pavlakom.
Salata od šargarepe sa cveklom
Sastojci
2 kom. šargarepe
320 g kiselog kupusa
2 kom. cvekla
veza svežeg peršuna
biljno ulje za preliv
Priprema
- Cveklu oljuštite i iseckajte sekačem za povrće.
- Šargarepu oljuštite i narendajte.
- Operite peršun i iseckajte nožem.
- Dodajte kupus u preostale sastojke. Začinite i promešajte.
Ukusna jela od kiselog kupusa- Salata sa šunkom i jabukama
Sastojci
380 g kiselog kupusa
zelena jabuka
260 g šunke
4 kašike granuliranog šećera
130 g graška iz konzerve
3 kašike jabukovo sirće
so i biber – prstohvat svaki
Priprema
- Isperite kupus da biste uklonili višak salamure.
- Ogulite jabuku i isecite je na male komadiće.
- Šunku isecite na male kockice.
- U drugoj posudi pomešajte sirće i granulirani šećer.
- Stavite sastojke u činiju za salatu, začinite sirćetom i dodajte grašak. Posolite, pobiberite i promešajte.
Kiseli kupus sa kobasicama
Sastojci
220 g kiselog kupusa
230 ml bujona
320 g dimljenih kobasica
1 kašika meda
1 kašika senka
1⁄2 kašike kumina
1⁄4 svežeg kupusa
1 kašika paprike
2 lovorova lista
so, mleveni biber, biber u zrnu – po ukusu
1⁄2 kašike korijandera
svežanj svežeg bilja
biljno ulje – za prženje
Priprema
- Beli kupus iseckajte na male komade.
- Ukiseljeni kupus iscedite iz salamure. Ako je previše slano, isperite vodom.
- Stavite sav kupus u dublji tiganj, promešajte i pržite par minuta. Poklopite i dinstajte na tihoj vatri dok kupus ne smanji zapreminu.
- Seme kima i korijandera mogu se prethodno izgnječiti tučkom.
- U jelo dodati biber, lovorov list, kim i korijander, posoliti i zaliti sa 190 ml čorbe.
- Nastavite da kuvate dok se tečnost ne smanji. Sada dodajte senf sa medom i preostalu čorbu. Sve zajedno pomešati.
- U posebnom tiganju propržite isečene kobasice. Bolje su one sa jestivom ljuskom koju ne treba uklanjati.
- U kupus dodajte pržene kobasice i promešajte. Nastavite da kuvate na laganoj vatri dok kupus nije skoro gotov. Trebalo bi da je i dalje malo čvrsto u sredini i da u tiganju ostane malo tečnosti.
- Pre serviranja jelo ukrasite seckanim svežim začinskim biljem.
Složenac sa krompirom i kiselim kupusom
Sastojci
160 g kiselog kupusa
1 kašika granuliranog šećera
1 veliki luk
1 kašika putera
1 jaje
4 kom. krompira
biber, sol – prstohvat
biljno ulje za prženje
Priprema
- Krompir oljuštite i skuvajte.
- Ogulite luk i isecite na srednje komade. Zagrejte tiganj sa uljem i propržite narezani luk dok ne porumeni. Dodajte granulirani šećer, so i biber. Nastavite sa prženjem sa zatvorenim poklopcem, povremeno mešajući. Kuvajte dok se luk ne karamelizuje i porumeni.
- Krompir skuvajte i izgnječite dok ne postane glatka, dodajući puter.
- Dodajte luk u krompir. Posolite i pobiberite.
- Stavite trećinu krompira u posudu za pečenje i pritisnite lopaticom.
- Iscedite kiseli kupus da uklonite salamuru i stavite ga na krompir u ravnom sloju.
- Stavite preostali krompir na vrh i kompaktirajte.
- U činiji umutite jaje sa prstohvatom soli i ravnomerno ga prelijte po vrhu da dobije zlatno smeđu koru.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok se jaje potpuno ne ispeče. Ohladite pre serviranja i isecite na porcije.
Jela od kiselog kupusa- pita
4 jaja
140 g pavlake sa niskim sadržajem masti
420 g kiselog kupusa
2 šolje pšeničnog brašna
11 g praška za pecivo
prstohvat soli
2 kašike majoneza
Priprema
- Ispržite kupus u tiganju sa suncokretovim uljem dok ne omekša.
- Pomešajte majonez i pavlaku. Razbijte jaja i promešajte. Dodajte so, biber i prašak za pecivo. Ponovo dobro promešajte.
- Prosejte pšenično brašno u smesu koristeći sito, nastavljajući da mutite. Mešajte dok ne postane glatko. Ostavite 10 minuta da prašak za pecivo deluje.
- Podmažite posudu za pečenje puterom. Odozgo stavite 1/2 testa, odozgo rasporedite sav kupus i prekrijte drugom polovinom testa.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta dok ne porumeni.
Nastavite da čitate
