Nađite vreme za sebe i u pretrpanom danu – evo kako

by | 26 maja, 2021

Dosta vam je svega, ali vremena za odmor nema. Obaveze čekaju i na poslu i kod kuće, a nemate snage ni da ustanete iz kreveta. Zvuči poznato?

Uz sav stres koji nam je donela specifična godina iza nas, uz sve obaveze koje se nameću ženi danas, jako je teško odvojiti vreme za sebe i svoje potrebe. Običaj da postavljate iznad sebe sve članove porodice, završava time da gubite snagu i volju. Tada se ulazi u začarani krug iz koga je jako teško izaći. Teško, ali ne nemoguće.

Osam saveta kako da ugrabite mir u danu punom obaveza

Spavajte!

Ako ni za šta drugo nemate vremena, u redu, ali za ovo – morate naći. Dovoljno sna je osnova brige o sebi, jer san utiče na imunitet, metabolizam, zdravlje i raspoloženje.

Ako se pitate šta znači „dovoljno sna“, odgovor je: minimum 7 sati. Zato je važno da odredite vreme kada morate da ustanete i da odete u krevet 7,5 sati ranije. Organizujte se tako da sve što želite završite pre toga. Rezultate svog truda osetićete za samo desetak dana – bićete odmorniji i raspoloženiji.

5 minuta za sebe

Psiholozi kažu da „vreme za sebe“ uopšte ne mora da traje satima. Dovoljno je da, za početak, izdvojite dva puta po 5 minuta u toku dana na aktivnosti koje vas umiruju. Ustanite 5 minuta ranije i žmurite u tišini vašeg stana, poslednjih pet minuta gledajte u mesečinu, prošetajte dva kruga oko zgrade pre nego uđete u kancelariju, ili odvrnite omiljenu pesmu u kolima, pre nego što uđete u kuću i suočite se sa porodičnim obavezama. Nema pravila, važno je da vas aktivnost umiruje i oslobađa loših osećanja.

Sagorite energiju

U jednom danu dovoljno je da dva puta po dva minuta radite nešto što vam podiže puls i isisava energiju. Da li ćete trčati sa psom, popeti se uz brdo stepenica, preskakati vijaču ili vrištati na sav glas, nije važno. Važno je da se nakon toga osećate opušteno i da znate da ste bili aktivni do maskimuma. (Pročitajte i: Previše udovoljavate drugima? Evo šta jasno ukazuje na to)

Pravite pauze

Za čoveka je nemoguće da ostane fokusiran satima. Kada to pokušavate, samo izazivate kontraefekat. Zato, kada osetite da vam pada koncentracija, uzmite pauzu i iskoristite je za neku od navedenih aktivnosti. Uskoro ćete primetiti da ste efikasniji i odmorniji.

Završite radni dan

Bilo da radite u kancelariji ili kod kuće, kada završite sa poslom, učinite nešto što će i simbolički završiti taj radni dan. To je trenutak kada bi trebalo da odbacite sve misli o poslovnim obavezama, da stavite tačku na njih, bar do sutra. Ovo je sitnica, ali sitnica koja zahteva da vežbate svoj stav prema poslu nedeljama.

Napravite svoje oaze

Možda radite u bučnoj kancelariji ili vas kod kuće čeka troje dece koja viču na sav glas. Od toga nema bega. Ali, postoje momenti u toku dana koji su oaze mira i tišine i naučite se da uživate u njima. Recimo, vaša oaza može biti vožnja kolima do posla, odlazak po namirnice, večernja toaleta, vreme u kuhinji… Vreme i mesto koje je samo vaše.

Dva sata za resetovanje

Kada se naviknete na novi režim koji podrazumeva da ste naspavani i da imate svoje trenutke u danu, vreme je za teži korak. Svake nedelje isplanirajte svoja dva sata. Ni više, ni manje od toga, ali da bude jednom nedeljno.

U ta dva sata radite šta god vam puni baterije: šetajte, idite u šoping, vozite bicikl, idite kod frizera… jedno je pravilo: nemojte žuriti i nemojte raditi ono što vas čini napetom.

Dan bez tehnologije

Svakoga meseca trebalo bi da odredite dva dana u kojima ćete se odreći tehnologije. Tokom ova dva dana obavljate sve svoje obaveze, ponašate se uobičajeno, izuzev što ne koristite ni telefon, ni kompjuter, ni tv. Ukoliko je ovo nemoguće zbog vašeg stila života odredite više dana u kojima se tehnologije odričete čim stignete sa posla.

Michael Block via Pexels


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.