Norveška zabranila retuširane fotografije na društvenim mrežama

Influenceri će od sada morati da navedu da je fotografija fotošopirana, ali da li je to dovoljno u borbi protiv nametnutih standarda lepote?

by | 2 jula, 2021

Norveška je krenula u borbu protiv nerealnih standarda lepote na društvenim mrežama, a sve u nastojanju da se suzbije telesnu dismorfija u zemlji.

Norveška: Obavezno označavanje retuširanih fotografija

Izmenama i dopunama Zakona o marketingu iz 2009. godine, nezakonito je deljenje retuširanih fotografija tela u promotivnim postovima na društvenim mrežama, bez priznavanja da je slika obrađena.  S obzirom na količinu sadržaja na TikToku i Instagramu, koliko će jedan zakon u jednoj državi promeniti opšte nametnute standarde lepote?

Prema izmenama i dopunama koje je donelo norveško Ministarstvo za decu i porodična pitanja, oglasi s promenama u veličini, obliku ili koži tela moraće biti označeni nalepnicom koju je osmislilo Ministarstvo. Sve to ukazuje na ozbiljnost uticaja takvih fotografija koje prate i mlađe osobe te nesvesno stvaraju lošu sliku o sebi.

Norveška rekla „ne“ fotošopu

Ubuduće, fotografije na kojima su obrađene usne i struk te su naglašeni mišići nakon fotografisanja, pa čak i one s filterom, odsad će, u slučaju pokušaja prikrivanja obrade, biti kažnjžavane novčanim iznosima. U ekstremnim slučajevima potencijalno preti i zatvor.

Kako će se provesti ovaj zakon?

Hoće li osvetljenje fotografije odmah značiti da je ona obrađena? Kako će se uopšte dokazati da su obrađene ako su izmene minorne i ko će to tačno nadgledati? Nažalost, odgovora nema.

Bez obzira na to, zakon je dobio široku podršku norveške zajednice influencera, a nekoliko ih je izjavilo da će ova promena doneti osećaj stvarnosti u ideji (lažnih) nedostižnih tela.

Filteri [su] nešto što bi trebalo da bude zabavno, nešto čemu se možete smejati ili zabaviti (na primer da imate realističnog leptira na licu), a ne da se stvori lažni ideal lepote”, izjavio je influencer Anijor Jørgensen.

Poedini influenceri zatražili su da zakon da se propisi prošire na sav sadržaj, ali opet nije jasno kako bi se postupalo. A budući da se ta pravila dosad primenjuju samo na one u Norveškoj, norveški će korisnici i dalje nailaziti na uređene objave influencera i poznatih osoba u inostranstvu

Ovom problemu potrebno je pristupiti na više frontova

Koliko je realno da se ovaj zakon proširi na ceo svet? Teško, s obzirom na to da društvene mreže gotovo da podržavaju ovakve lažne prikaze stvarnosti. TikTok je nedavno upozoren na grešku da su primenjivali filtere na videozapisima korisnika bez njihovog odobrenja. Upitno je i je li dovoljno zabraniti retuširanje? Ili je potrebno pokušati na edukativan način podučavati decu i mlade o nerealnim standardima lepote?  Naučiti ih da kritički pristupaju sadržaju kako na društvenim mrežama tako i na raznim portalima?

Ono što svakako moramo jeste da podržavamo osobe i kompanije koje se protive takvim nametnutim standardima. Potrebno je da svi pokušaju da pokažu šta znači stvarna lepota, bili to modeli  ili influenseri.

Malim koracima do velikih promena. Sve u svemu, stvarne promene neće se dogoditi sve dok najveće društvene mreže nešto ne učine po tome pitanju. Međutim, ovo je zasigurno korak prema napjed i dobra podloga za dalje.

Priredila: Andreja Pančur

Tekst originalno objavljen na ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.hr Reddit/InstagramReality

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.