Pauze na radnom mestu za produktivniji ostatak dana

by | 1 februara, 2022
Pauze na radnom mestu

Pauze na radnom mestu nam pomažu da se lakše izborimo sa stresom te da budemo produktivniji tokom celog dana.

Čak i ako uživate u svome poslu, celodnevno fokusiranje na njega može biti psihički iscrpljujuće i veomastresno. Pauze u obliku popodnevnih navika nam u tome mogu pomoći.

Pauze na radnom mestu

Ukoliko uhvatite sebe da “zurite u prazno” i da ne obavljate posao koji bi trebalo, znate i da vam je potrebna pauza, kako bise naš mozak resetovao.

Stručnjaci za mentalno zdravlje preporučuju prelazak na bilo kakvu drugu vrstu aktivnosti kako bi se ponovno fokusirali i napunili energijom. Dejv Spigel, dr med., naziva to “promenom stanja” jer ponovo aktivno prebacujemo svoj mentalni fokus na nešto novo.

Ako vas neki zadatak ili rok opterećuje, ponekad je upravo pauza ono što nam treba. Dakle, ako se ponekad osećate umorno,  preopterećeno i samo želite da razbistrite glavu i podignete raspoloženje, evo nekih koraka kako to da učinite.

Pročitajte poglavlje u  knjizi

Čitanje knjige i uranjanje u neki izmišljeni svet može dovesti do promene mentalnog stanja. Usredsrediti misli na nešto drugo znači da nas ipak može nešto izvući iz stanja u kojem smo zaglavljeni.

Pročitajte i… Zašto osećamo manjak motivacije na poslu?

Napravite pauzu u organizaciji

Pospremanje ili organiziranje fizičkog prostora oko sebe iznimno je važna stvar, ali to je način kako da se fizički i proaktivno brinete o sebi i o svom prostoru. Ljudi često sami sebe stavljaju na posljednje mjesto, ali upravo zato je važno voditi računa o prostoru u kojem radite jer će to pomoći u tome kako radite i poboljšati vaš um te usredotočenost na ono što je važno.

Oduprite se želji da skuvate još kafe

Iako se čini kao kontraefekt, stručnjaci preporučuju da izbegavamo supstance koje menjaju raspoloženje kako biste preživeli poneke stresne dane i popodneva. Zamenite tu šoljicu kafe drugim napitkom u kojem uživate i neka vam to bude nova navika.

Gledanje 30-minutne humoristične serije

I to usred radnog dana, da. Mentalni odmor uz dobru humorističnu serije i te kako će dobro doći, nasmejati nas i napuniti vam baterije.

Imenujte svoje emocije

Stručnjaci predlažu da ponekad zastanete i razmislite o emocijama koje osećate – bilo da ćete to zapisati u svoj telefon, dnevnik ili samo na papir. Ova aktivnost će nam pomoći da prihvatimo svoje emocije, iskreno govorimo kako se osećamo i da ne dopustimo da nas one kontrolišu i pokvare vam dan.

Zapišite pauze u svoj kalendar

Kako se držimo reda oko toga šta trebada uradimo kad je u pitanju posao, tako bi trebalo da se držimo i toga da je važno napraviti pauzu– za sebe i svoju dušu i mentalno zdravlje. Ako zapišete u raspored da morate dnevno potrošiti 15 minuta na šetnju, onda to i uradite jer je to takođe vredan radni zadatak koji morate obaviti samo za sebe.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs PIKSEL/iStock/Getty Images Plus via Getty Images