Seven France večeru ne smete propustiti: Ekskluzivan završetak godine na francuski način

by | 25 novembra, 2021

Ekskluzivna SEVEN DINNER u Mio Ristorante e Caffè, sedmog decembra, poslednji put u ovoj godini!

Ekskluzivna SEVEN DINNER dešava se sedam puta godišnje, svakog sedmog u mesecu, sa sedam jela i pažljivo odabranim vinima. Posle James Bond i Toscany večere, moramo ispratiti i zemlju koja je sinonim za gastronomiju i vina – Francusku. Za ovu SEVEN DINNER odabrana su četiri francuska vinska regiona, Champagne, Alsace, Burgundy i Bordeaux.

Ekskluzivna SEVEN DINNER večera na francuski način

Champagne je najcenjeniji vinski region na svetu koji se prepoznaje po proizvodnji penušavih vina. Šampanjci predstavljaju posebnu kategoriju vina i postoje različiti stilovi šampanjaca koje karakteriše količina šećera po litri. U svetu šampanjaca najcenjenijisu oni sa 0 grama šećera po litri, takozvani Brut Nature ili Zero Dosage. Na SEVEN DINNER će biti posluženo Brut Nature vino, nazvano po jednom od najvećih imena francuskog dizajna i arhitekture, Phillipe Starck. Phillipe Starck je nastao u saradnji vinarije Louis Roederer, jedne od najcenjenijih champagne kuća, i gospodina Starcka. Kao i rad gospodina Starcka, tako je i vino sa njegovim imenom unikatno i posebno.

seven dinner

Alsace je najmlađi francuski region, koji je u prošlosti pre i posle svakog rata razmenjivan sa Nemačkom. Alsace je svoju Grand Cru klasifikaciju usvojio tek u drugoj polovini dvadesetog veka. Vino koje služimo na večeri, Riesling iz Grand Cru vinograda Kitterle, dolazi iz vinarije Schluberger, a ta vinarija je većinski vlasnik čitavog vinograda.

Burgundija… možemo reći najcenjenija i najkomplikovanija u vinskom svetu. Najpoznatija je po svojoj klasifikaciji Grand Cru i Premier Cru vinograda koji označavaju nivo kvaliteta grožđa koje se koristi za proizvodnju određenog vina. Zbog specifičnosti same klasifikacije i malih površina burgundških apelacija, dobra vina iz burgundije su teško razumljiva i teže dostupna. Kada posmatramo vinarije, Burgundiju možemo podeliti na dva dela, velike vinarije koje prave stotine hiljada litara i kupuju većinu grožđa u Burgundiji i one manje, zanatske i karakternije.

Te manje i unikatnije vinarije, zbog količina sa kojima raspolažu, teže su dostupne. Mi smo se odlučili da vas upoznamo sa manjim vinarijama iz Burgundije. Vincent Girardin je manja vinarija iz burgundije i na SEVEN DINNER će biti poslužen Meursault iz Premier Cru vinograda Les Perrieres. Pored Vincent Girardin na večeri će biti poslužen i Premier Cru Chambolle-Musigny Les Cras vinarije Domaine Antonin Guyon. Za obe vinarije možemo reći da su prilično nepoznate na našem tržištu, ali predstavljaju izuzetan raritet Burgundije.


Kada pričamo o Bordeauxu, ne možemo da ne pomenemo jedan od razloga koji ovu regiju čini kultnom, a to je klasifikacija iz 1855. koja važi i danas i smatra se najznačajnijom. Pored klasifikacije, kao i svuda u svetu, najznačajnija stvar je godina berbe. Postoje određene godine koje se smatraju legendarnim godinama za Bordeaux. Neke od njih su 1961, 1982, 1989, a u skorijoj istoriji možemo reći da su to 2005, 2009, 2010, 2016…

Za Bordeaux je najbolje gledati berbu i bolje je nekada imati vino iz trećeg ili petog roda iz dobre berbe, nego vino iz prvog roda iz loše berbe. Na SEVEN DINNER ćete imati prilike da probate Ponte Canet iz 2009. godine. Vinarija iz petog roda, koja sa kvalitetom vina stoji rame uz rame sa vinarijama iz drugog roda, a u berbama kao što je 2009. možemo reći i da pripada rangu prvog roda i vinarijama koje su već dostigle status zvezda u besmrtnosti. Poznati vinski kritičar Robert Parker je Ponte Canet iz 2009. ocenio sa maksimalnih 100 poena.


Mio Ristorante e caffé
Rankeova 1, Beograd
07.12.2021. u 7pm
Informacije i rezervacije na:
[email protected] ili +381 63 269 399

 

Pozivamo Vas da prisustvujete SEVEN DINNER večeri i iskoristite jedinstvenu priliku da probate ova vina uparena sa jelima našeg chef-a Massima Turana
PR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.