Categories Stil života

5 saveta koji će vas spasiti od bankrota i naučiti da pametno baratate novcem

Svima nam je dobro poznata ona situacija da već na sredini meseca potrošimo gotovo sav novac i da s nestrpljenjem čekamo platu, koja neće baš tako skoro, međutim samostalan život zahteva i neke krupnije planove, što znači da je vreme da se preduzmu određene mere kada je štednja u pitanju, kako ne samo da biste imali dovoljno novca tokom celog meseca, već biste izdvojili i nešto novca sa strane.

Postoji nekoliko jednostavnih trikova, čijom primenom ćemo uštedeti malo novca i time olakšati svoje “preživljavanje” iz meseca u mesec.

1. Zaobiđite kafiće

Kada imate vremena za kafu sa prijateljima pozovite ih kod sebe ili svratite do njih, na taj način uštedećete novac, koji često ostavljate u najrazličitijim kafeima po gradu, kada želite da provedete neko vreme sa svojim prijateljima.

2. Odaberite minimalizam kao svoj lifestyle

Nema potrebe da kupujete odeću koju ćete obući jednom ili ni jednom, kao ni gomilu kozmetičkih proizvoda, koje nećete potrošiti u narednih godinu dana. Naučite da kupujete samo ono što vam je zaista potrebno i tada ćete primetiti da mesečno baratate sa neuporedivo više novca.

3. Plaćajte kešom

Neka vaša kartica bude mesto za štednju, a na nedeljnom nivou podignite svotu novca koja vam je dovoljna za troškove tokom sedmice i naučite da se uklopite u izdvojeni budžet. Na ovaj način imaćete kontrolu nad potrošenim novcem i uštedećete neuporedivo više.

4. Planirajte svoje kupovine

Kada odlazite u nabavku za svoj dom, obavezno planirajte namirnice koje će vam trebati na nedeljnom nivou i pridržavajte se spiska. Na ovaj način sprečićete sebe da korpu napunite gomilom nepotrebnih i najčešće nezdravih namirnica.

5. Nagradite sebe

Kada savladate osnovna pravila štednje i ona postanu vaša navika, potrudite se da napravite spisak krupnih stvari koje želite i kao nagradu, od ušteđenog novca priuštite sebi nešto što ste dugo želeli, jer ćete se tako motivisati da nastavite sa štednjom.

Foto: GettyImages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA