Amalfi obala + Cinque Terre: Najlepši delovi Italije koji oduzimaju dah

by | 18 juna, 2019

Možda dve najpoznatije italijanske rivijere mame nas ovog leta da im se predamo. Danas smo na relaciji Amalfi obala i Cinque Terre u Italiji. I želeli bismo da tako bude za stalno…

Za početak moramo da napravimo male geografske odrednice: Amalfi obala je južna obala poluotoka Sorentina, koja formira južni deo Napuljskog zaliva u provinciji Salerno od Positana na zapadu do mesta Vietri sul Mare na istoku, dok je Cinque Terre jedna od najslikovitijih i najpoznatijih mediteranskih priobalnih područija koju čine pet naselja – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore.

Pročitajte i… 8 jela koja morate da probate kada ste u Italiji

Možda ste već imali prilike na vidite (bar na fotkama) te prelepe predele, arhitekturu pastelnih boja, kristalno bistru vodu i vidikovce od kojih zastaje dah. Ove obale su stvorene za uživanje, sunčanje i lenčarenje, sve sa limunadom ili Aperol Spritzom u ruci.

Iako su to delovi idilične pojave, ipak se razlikuju, kako kažu svetski putnici, po potuno drugačijim vibracijama. Zato i jesu predmet našeg istraživanja. Za koji god deo italijnskog primorija se odlučite, mislimo da nećete pogrešiti.

 

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Instagram/ig_italia

Počnimo sa italijanskom bajkom – Amalfi obalu mnogi smatraju nestvarnom zbog prekrasnih plaža i opuštenog ambijenta, ali i zbog blizine Kaprija.

Amalfi obala poznata kao zemlja limuna obuhvata oko 40km obale oko Sorentskog poluostrva. Cela obala nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine od 1996.godine. cela obala je dobila ime po gradiću Amalfi.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Instagram/ig_italy

Grad Pozitano nalazi se u južnom delu Italije, na svega 25 km zapadno od Salerna. Grad je nalazi na Sorentinskom poluostrvu, koje razdvaja Napuljski i Salernski zaliv. Grad je smešten na južnoj strani, na Salernskom zalivu, na tzv. Amalfitskoj obali. Iznad grada veoma strmo se izdiže planina Lataro, koja zatvara grada sa kopna i koja je onemogućila razvoj grada u veće naselje. Sa druge strane, grad stoga ima divne poglede na more.

Fakultativni obilazak jednog od najpopularnijih italijanskih ostrva – Kapri, mesta o kome mnogi maštaju. Brdašca, uvale, plažice, zamastke radnje sa sandalama od kože… Na ostrvu živi oko 12000 ljudi, koje tokom leta poseti i 20.000 turista dnevno. Najpoznatiji i najpopularniji trg je Piazza Umberto I sa šarmantnim kafićima i restoranima, nekadašnja riblja pijaca. O Kapriju je pevao i Frenk Sinatra „Isle of Capri“ na albumu „Come Fly with Me“.

Foto: Pinterest

Sorento, gradić na obali stenovitog poluostrva, romantično mesto sa kućama pastelnih boja, uskim prolazima sa lukovima i mediteranskim baštama sa palmama i kamenim statuama. Šetamo do gradske plaže, pijemo limonćelo liker, uživamo na suncu i kupamo se u Tirenskom moru.

Procida je najmanje ostrvo u arhipelagu pokrajine Kampanija sa oko 4km kvadratna i jedno od najživopisnijih na celom Mediteranu. Po legendi, ispod ostrva spava div Mimant. Poznat po romanu Else Morante „Arturovo ostrvo“.

 

Foto: Instagram/ig_italia

Sa druge strane Cinque Terre je više za avanturističke putnike. Peščane plaže krase sela, a one su i najčešći razlog zbog čega turisti ovde dolaze.

Cinque Terre, što u prevodu sa italijanskog znači pet zemalja, predstavlja deo obale italijanske rivijere i nalazi se u ligurijskoj provinciji La Specia. Sastoji se od pet priobalnih rustičnih sela – Vernaca, Monteroso al mare, Kornilja, Manarola i Riomađore.

Tokom vekova, starosedeoci su pažljivo gradili kuće i terase na ovim strmim, neravnim brdima, sve do litica koje gledaju na more.

Svako od ovih sela ima određene karakteristike koje ga čine zanimljivim!

Kažu da je ovde život više casual, živopisna mesta kao npr. Vernazza i Manarola, koja se nalaze visoko iznad vode daju jedan breathtaking momenat. Ova deo Italije se veoma hvali zbog fantastične hrane, zato pravac u Il Fornaio di Monterosso gde možete da probate najbolju fukaču, a kuvana jela su obavezna u malim lokalnim restoranima.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.