Čokolada umesto suplemenata: Previše dobro da bi bilo istinito?

by | septembar 29, 2016
Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica glavne i odgovorne urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Jedna čokoladica dnevno – i vaša koža biće zdravija i izgledaće mlađe.

Ne, nisam ovo izmislila. U pitanju je reklamni slogan (odnosno, njegov prevod) jedne od mnogobrojnih vrsta „superčokoladica“ na koje sam u poslednje vreme nailazila „širom interneta“.

One nisu običan desert, već funkcionalna hrana.

Zbunjeni?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pre nego što nastavim, pogledajte fotke ispod!

Foto: Promo

Foto: Promo

Esthechock je prva “ozbiljna” funkcionalna crna čokolada – razvili su je naučnici s Univerziteta u Kembridžu nakon višegodišnjih proučavanja. U pitanju je proizvod sa 70% kakaoa obogaćen polifenolima iz kakaoa i potentnim ekstraktima algi. Kako tvrde na sajtu, samo jedna čokoladica težine 7.5 g (i svega 39 kalorija) sadrži istu količinu antioksidanasa kao 300 g divljeg lososa sa Aljaske ili kao 100 g tradicionalne tamne čokolade. Info: www.esthechoc.com

Foto: Promo

Foto: Promo

Ohso kombinuje blagodeti kakaoa sa probioticima. Svaka čokoladica sadrži milijardu živih kultura – Lactobacillus i Bifidobacterium – koje, kako tvrdi proizvođač, na crevnu floru utiču tri puta efikasnije nego probiotički jogurt. Into: ohso.com

Foto: Promo

Foto: Promo

Maza Chocolate, zaslađena prirodnim palminim šećerom, sadrži daleko više vitamina B kompleksa od uobičajene štanglice čokolade, a istovremeno ne izaziva nagli skok šećera u krvi. Info: mazachocolate.co.uk

Foto: Promo

Foto: Promo

Eyebar kombinuje pozitivan uticaj kakaoa na vid sa dodatim materijama koje pojačavaju ovo dejstvo. Neke od njih su bakar, cink, lutein, vitamini C i E… Info: visiondirect.co.uk

To, naravno, nije sve, u poslednje vreme pojavila se čitava plejada zdravih čokoladnih zalogajčića. Pogledajte, recimo, ovu ponudu.

Oduševljeni?

Ipak, pre nego što pomislite da zamenite uobičajene suplemente kockicama čokolade i bacite se u potragu za onlajn prodavnicom koja isporučuje i u našu zemlju, molim vas za još samo trenutak pažnje.

Iako je tokom poslednjih nekoliko godina nesumnjivo dokazano da je kakao supernamirnica koja sadrži flavanole, što ga čini izvorom antioksidanasa, a ove fitohemikalije pored toga regulišu varenje, normalizuju nivoe holesterola, podstiču kognitivne funkcije pa čak i umanjuju apetit – ipak „povucite ručnu“ kada je konzumacija – pa čak i najtamnije – čokolade u pitanju.

Naime, istraživanja su pokazala da se benefiti ove namirnice na kardiovaskularni sistem zapažaju tek nakon unosa 300 g dnevno. Međutim, tolika količina čokolade istovremeno znači znatno više šećera od preporučene dnevne doze, a znamo da to ni u kom slučaju nije poželjno. Druga opasnost mogu biti i aditivi koji se dodaju u neke vrste čokolada.

Dakle, čokolada – DA, ali bez obzira na to što je zdrava, ipak umereno!

Šta je moj zaključak?

Zdravi dodaci ishrani – bili oni u formi čokolade ili nekom drugom obliku – svakako su poželjni, a verujem da su funkcionalne čokolade mnogo bolji način da zadovoljimo svoju potrebu za slatkišima od „klasičnih“ čokoladnih štanglica, a pogotovo od onih prepunih šećera iz karamel kremova, „mlečnih“ pena i sl.

Ipak, imam jedno ALI.

ALI, čarobnih rešenja, nažalost, ipak nema. Zdravu kožu i mladolik izgled – koji u sloganu s početka teksta pominje proizvođač funkcionalne čokolade – ipak nećemo steći zahvaljujući kockici čokolade, ma koliko ona bila puna zdravih materija. Uostalom, nećemo ih steći niti zahvaljujući bilo kojem drugom dodatku ishrani. Njih dugujemo celokupnom načinu života.

Ono što želim da kažem jeste da treba da se potrudimo da se, generalno, što je moguće zdravije hranimo. A ne da, recimo, tokom čitavog dana unosimo prazne kalorije i onda mislimo da će nas kockica zdrave čokolade učiniti zdravijim. A postoji tu još nešto…. Pored zdrave ishrane, za zdraviju kožu i mladolik izgled zaslužno je i druženje sa ljudima koje volimo, umerena fizička aktivnost, dovoljno sna, relaksacija… Ne zaboravite na to!

Tagovi: