Istine i zablude o dezodoransima i antiperspirantima. I zašto ipak koristim one bez aluminijuma i parabena

by | novembar 24, 2016
Jasmina mala

Jasmina Ubiparip, zamenica gl. i odg. urednice magazina „Lepota i zdravlje“

Za većinu, nanošenje dezodoransa ili antiperspiranta svakog jutra deo je osnovne lične higijene i ne razmišljamo mnogo o tome.

Od ovog proizvoda donedavno sam zahtevala jedino to da nije prejakog mirisa, kako bi glavnu ulogu u izboru „mirisnog autfita“ za novi dan ipak igrao parfem.

Sve se promenilo pre godinu-dve kada su koincidirala dva događaja.

Prvi: Poluzainteresovano čitanje još jednog teksta na temu „da li aluminijumske soli i parabeni iz dezodoransa i antiperspiranata izazivaju kancer dojke“. Bez ikakve namere da se udubim u tu tematiku ili da bilo šta promenim u pristupu ličnoj higijeni. „Uostalom“, mislila sam, „nije baš da živim superzdravo, ko zna kakvim sam sve drugim toksinima izložena a da nisam ni svesna toga. Dezodorans mi sigurno neće naškoditi.“

Foto: Željko Ubiparip

Foto: Željko Ubiparip

Drugi: Jutro je. U toku je žestoka porodična dinamika – spremamo se za posao i školu. I, kasnimo, naravno. Iz praktičnih razloga u jednom trenutku se sve tri – obe moje kćerke i ja – guramo u kupatilu. Mlađoj nameštam frizuru, a starija, koja u vreme ovog događaja ima možda jedanaest godina – pretražuje toaletni ormarić. Žurim, pa ne obraćam pažnju na ono što ona radi. „Mama!“, zove me, a ja se okrećem i gledam je kako stoji sa flašicom u ruci. „Treba mi dezodorans. Mogu li da uzmem ovaj?“ Kao da mi je neko udario dva šamara. Prvi – da me prizove svesti i natera da prihvatim da je moja „beba“ zapravo tinejdžerka, a drugi zato što nisam pažljivije proučila tekstove o povezanosti sastojaka dezodoransa i kancera. Jer, kako sada da znam da li je bezbedno da joj dozvolim da koristi moj dezodorans?

Foto: Željko Ubiparip

Foto: Željko Ubiparip

Eto to je bio povod da „naučim lekciju“ i istražim šta su istine, a šta zablude o dezodoransima i antiperspirantima.

Lekcija 1: Koje su razlike između dezodoransa i antiperspiranta?
Osnovna razlika je u tome što antiperspiranti privremeno blokiraju znojne žlezde te tako delimično zaustavljaju znojenje, dok dezodoransi ne sprečavaju znojenje već „samo“ neutrališu neprijatne mirise.
Napomena: Sam znoj nema neprijatan miris. On nastaje kada bakterije koje se prirodno nalaze na našoj kožu počnu da razlažu kiselinu iz znoja. Ovo je razlog zašto mnogi dezodoransi imaju antibakterijsko dejstvo.
Mnogo se pričalo o tome da su antiperspiranti posebno štetni jer blokiraju prirodan proces znojenja te tako onemogućavaju detoksikaciju organizma. Međutim, činjenica je da se mi ne znojimo samo u predelu pazuha, već čitavom površinom tela. Tačnije, u našem telu postoje dve vrste znojnih žlezda: ekrine, koje se nalaze na celoj površini tela i kontrolišu temperaturu, i apokrine, isključivo koncentrisane u određenim oblastima, poput pazušnih jama i intimnog područja, a njihovo lučenje može biti podstaknuto stresom.

Lekcija2: Koji su „sporni“ sastojci antiperspiranata i dezodoranasa?
Aluminijumske soli, najčešće aluminijum hlorid, jeste aktivna komponenta antiperspiranta, ona koja zaustavlja znojenje. Što je više ovog sastojka u dezodoransu, to je on „jači“.

Parabeni su vrsta konzervansa, za koje postoji sumnja da se, kada dospeju u organizam, ponašaju kao hormon estrogen.

Godinama unazad aktuelne su različite teorije koje pokušavaju da uspostave vezu između aluminijumskih soli, parabena i kancera. Uguglajte „antiperspirants and cancer“ i preplaviće vas more hipoteza. Međutim, nijedna studija nije uspela naučno da potvrdi te hipoteze. Dakle, da raščistimo: za razliku od faktora koji dokazano predstavljaju rizik za povećanje šanse da se oboli od kancera (genetske predispozicije, pušenje, konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost, prekomerna telesna težina) – aluminijumske soli i parabeni ne spadaju u rizike od obolevanja od kancera.

I, poslednji „sporni“ sastojak u dezodoransima, alkohol, služi kao rastvarač mirisa i antiseptik. Njega bih svrstala u kategoriju manje opasnih sastojaka – jer definitivno ni na koji način ne može da se poveže s mogućnošću da utiče na stvaranje kancera, ali može da izazove iritacije kod osoba sa osetljivom kožom.

Rezime: Iako nema dokazi da postoje uzročno-posledične veze između soli aluminijuma, parabena i kancera, ipak radije biram proizvode koji ih ne sadrže, mada nisam sasvim dosledna u tome. Recimo, ukoliko znam da ću se jače znojiti, npr. tokom leta pogotovo ukoliko mi tokom dana predstoji više hodanja – verovatno ću upotrebiti „jači“ dezodorans, što znači da će u njemu biti i više aluminijumskih soli. Ipak, takve proizvode koristim u specijalnim prilikama, a obično biram „blaže“ i „prirodnije“ verzije.

Dezodoransi bez sintetičkih aluminijuma i parabena koje trenutno koristimo (moja kćerka i ja):

Foto: Željko Ubiparip

Foto: Željko Ubiparip

1. Eucerin, Dezodorans za osetljivu kožu bez aluminijuma ne sadrži ni parabene ni alkohol i moj je apsolutni favorit. Miris mu je veoma blag, puderast, a zaštitni efekat je snažan. Na pakovanju je naznačeno da štiti od znojenja 24 h, mada ovo zapravo ne mogu da potvrdim (realno, nikada nisam tokom tako dugog perioda obraćala pažnju na efekat delovanja dezodoransa, pogotovo što se tokom tog perioda sigurno barem jednom i istuširam).

2. Nuxe, Dezodorans sa dugotrajnim delovanjem bez parabena i alkohola, sadrži „natural powders of alum and silver“, što je na etiketi prevedeno kao „prirodni puderi aluminijuma i srebra“. To me je u početku prilično zbunilo, dok nisam pročitala u spisku sastojaka da je u pitanju „potassium alum“, odnosno, kalijum alum, jedinjenje koje, doduše, takođe sadrži aluminijum, ali prirodnog porekla. Ono se koristi i u afteršejvovima, za zaustavljanje krvarenja kod manjih posekotina, ali, na primer, i u prašku za pecivo. Miris ovog dezodoransa nešto je jači od Eucerinovog, takođe puderast, tipičan za Nuxe proizvode.

3. Sofi, Prirodni dezodorans Limunova trafa i žalfija je potpuno prirodan. Njegove sastojke čine etarska ulja, glicerin, pantenol, ali i alkohol. Miris je fantastičan, osvežavajući i aromatičan, međutim, alkohol ovaj proizvod čini prilično agresivnim za kožu. Nipošto nije preporučljiv nakon depilacije pazušne zone, a i inače mi mnogo više prija da ga nanesem na kosu nego na kožu 🙂

Do sledećeg četvrtka <3

Tagovi: