Bicycle-mania

by | jun 17, 2012

Jasmina Ubiparip, izvršna urednica

Oduševljena sam što je konačno i u Beogradu počeo da se promoviše bicikl kao prevozno sredstvo. U pitanju je kampanja javnog informisanja Vozimo bicikl u Beogradu čiji je cilj smanjenje emisije štetnih gasova izazvanih saobraćajem. Naprosto zvuči neverovatno podatak da svega jedan posto Beograđana koristi bicikl kao prevozno sredstvo, za razliku, recimo, od Parižana koji se hvale time što njihovim gradom svakodnevno kruži 20.000 bicikala i u gradu postoji 1.400 stanica na kojima se dvotočkaši mogu iznajmiti!

Lično, iskreno uživam u vožnji bicikla. Od detinjstva do današnjih dana osećaj slobode kada jurim na biciklu za mene nije izgubio svoj čar. Jedino što je drugačije danas u odnosu na to kada sam bila “klinka”, jeste što sada, usled nedostatka vremena, spajam lepo i korisno. Bicikl vozim kada idem na posao i vraćam se s posla. Prednosti?

1. Kardio vežbe za taj dan – checked! Obavljeno! Doduše, vožnja traje nešto duže od dolaska na posao automobilom, ali ipak kraće nego kada se uputite pešice. Uostalom, ako uzmete u obzir da trening u fitnes centru tog dana nije nužan, ipak ste, suma sumarum, uštedeli na vremenu.

2. Provešćete više vremena napolju nego što biste to učinili da se vozite automobilom. A to je posebno važno nama koji radimo u kancelarijama ili drugim zatvorenim prostorima da nam se ne bi desilo da se godišnja doba menjaju a da mi to gotovo i ne primetimo jer smo leti stalno u klimatizovanim a zimi u zagrejanim prostorijama.

3. Imaćete vremena, onoliko koliko traje vožnja, da “meditirate” u pokretu. Stručnjaci tvrde da je vrlo korisno tokom dvadesetak minuta “očistiti” sopstveni um od svih uznemirujućih misli. Usredsredite se na vožnju i saobraćaj i ne mislite ni o čemu drugom.

Što se nedostataka tiče, kada je u pitanju vožnja bicikla do posla, postoji samo jedan (pod pretpostavkom da na poslu imate sigurno mesto gde možete da parkirate bicikl i ne strepite da li će vam biti ukraden). Taj nedostatak je – teško je voziti bicikl i biti obučen u skladu sa business dress codeom!

Ako imate zakazan važan poslovni sastanak, tog dana ne preporučujem dolazak na posao biciklom. Koliko god da budete pažljivi, velika verovatnoća je da ćete stići izgužvani i da frizura i šminka neće biti baš tip-top. Rešenje bi moglo da bude da ponesete odeću i da se presvučete kada stignete na posao, ali ja to nisam isprobala, za vožnju bicikla radije biram “opuštenije” dane.

S obzirom na to da smo prošle nedelje poslali julski broj u štampu (i sada ga nestrpljivo očekujemo na kioscima 20. juna), ova nedelja u redakciji Lepote i zdravlja malo je rasterećenija od prethodne. Idealno da radni dan započnem i završim okretanjem pedala!

A evo i malog dodatka – shvatite ga kao inspiraciju, tj. odgovor na pitanje šta biste mogli da obučete kada krenete nekuda biciklom.

Color-blocking na biciklu: Ovako to rade u Parizu

Idealan autfit za letnje vrućine: Helena Christensen

Leo DiCaprio i Blake Lively: Šteta što nisu više zajedno… Tako su dobro izgledali na bajkovima!

Sophia Loren: Nešto dugačko i nešto kratko…

Odličan primer da i u business outfitu možete da vozite bicikl: Jessica Biel

Opušteno: Hilary Duff sa panama šeširom i kucom u korpi

Tribal: Elle McPherson u zanimljivoj etno kombinaciji

Betty Boop je potpuno u sportskom fazonu

Širom SAD i Kanade organizuje se Bike to Work Day

 

Sweet u tufnicama: Audrey Hepburn

 

Masculine: Russel Brand

Pun pogodak: Solange u žutom kombinezonu

Cate Blanchett na fotografiji Annie Leibovitz

Tagovi: