Čeda i Bole, moje bezuslovne ljubavi

by | jun 4, 2012

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz

N

ema ništa lepše od tople, mirisne, junske noći, obasjane svetlošću punog Meseca! Dok pišem ove redove, sedim na ligeštulu, u dvorištu porodične kuće, pravoj zelenoj oazi punoj cveća. Mešaju se mirisi koji dopiru sa svih strana. Lipa, ruže, jasmin, ruzmarin, nana, muškatle, petonije, svega tu ima. Moje mile kuce, Čeda i Bole, vrzmaju mi se oko nogu. Vrebaju svaki moj treptaj da skoče na noge i počnu da šene, da pokažu koliko me vole.

Večeras su me dočekali sa ratnim plenom u vidu malog, tek ispilelog vrapčića, da pokažu koliko su bili dobri i vredni. Ku-kuu! Bih zatečena iako se ne dešava prvi put. Tačnije, drugi put u tri dana. A životni im je san da uhvate neku ozbiljnu ptičurinu. Komšijsku mačku su dohvatili već više puta. Ko je ter’o da utrčava u ofsajd?! Na kapiji lepo piše – čuvaj se, pas ujeda! Valjda je trebalo da budem srećna, ali to osećanje jednostavno nisam mogla da iznedrim u trenutku kad sam videla njihov poklon. Kako objasniti terijeru – kantoprevrtaču i wannabe jazavičaru da nema potrebe baš toliko daleko da idu u pokazivanju svoje ljubavi?! Dovoljno je što šene, dahću isplazivši jezik do zemlje i mašu repićima.

Ljubav koja pomera merila vrednosti

Ta kučeća ljubav je zaista posebna vrsta ljubavi. Ko je to jednom osetio, nikada se više ne može zadovoljiti nepotpunom pažnjom i privrženošću. Potpuno razoružava njihovo oduševljenje kad god se vidimo. Bez obzira da li je prošlo pet minuta, petnaest ili pet dana, bezrezervna ushićenost koju pokazuju kad me vide je neuporediva sa bilo kojom drugom vrstom ljubavi. Dižem desnu ruku i odgovorno tvrdim da je pseća ljubav jedina bezuslovna i prava ljubav kakvu nijedno drugo živo biće ne može čoveku da pruži.

Jedan moj prijatelj je čak rekao da kako do svoje 43-će godine nije uspeo da nađe ženu za suprugu, nabavio je sebi psa. Kaže, ona mu pruža sve što mu je potrebno od ljubavi.

Koliko je to tačno, ostavljam njegovom hiru. A da li je to baš primerena i adekvatna zamena, ostavljam za razmatranje.

Meni se retko dešava da brkam lončiće ali se ne bih bunila da moj dilber pokazuje iste osobine. Neko tako privržen, odan, poslušan, ko bdi nadamnom, u svakom trenutku spreman da zadovolji svaku moju želju i zaštitnički nastrojen – slika je partnera, kome se niko ne bi usprotivio!

A ima tu još nešto posebno, što za svaku ženu predstavlja poslasticu iz nevaljalih snova! Imati dva muškarca pored sebe koji se večito bore za tvoju ljubav. Doduše, nekada u tome i preteraju toliko da mora da radi šmrk hladne vode ili bar kofa da bi ih rastavili i ohladili njihove usijane glave. Zna to da bude borba do koske i prolivanja ozbiljne količine krvi. Posebno to vole da rade pred gostima. Valjda da se pokažu ko je glavni baja u kući. U ulici se već zna da su oni njeni heroji.

Ratnici ljubavi

Nisu jednom završili okršaj šepajući, ko pravi ratni invalidi, svaku na svoju stranu i svoj deo dvosobne kućice koju dele. Da, kućicu smo morali da podelimo u ’dve sobe’ jer nikako nisu mogli sami da se dogovore ko će na kojoj strani obitavati.

Zanimljiva je ta večita borba muškaraca za prevlast i obeležavanje teritorije oko žene. Nedavno sam to i sama osetila kada sam se našla među dva muška tabora, koja su se borila za moju pažnju. Nije da ne prija. Au contraire, nobles rečeno. To je ona iskonska energija koja budu čula. Ono kad se stresem kao kad je napolju minus beskonačno, a sve što želim je da se nađem u toplom. U ovom slučaju bi topao zagrljaj bio finalno odredište.

I gde ja to odlutah, ne znam ni sama.

U svakom slučaju, toplo preporučujem da nabavite psa za kućnog ljubimca. Garantovano nema izneverenih očekivanja.

Žana Korolija, vlasnica agencija za odnose s javnošću CORE Relations 

Tagovi: