Čemu još novogodišnji pokloni?!

by | decembar 14, 2018

Volim praznike. Obožavam darivanja, poklone, gužve u tržnim centrima, šuškanje kesa punih lepih želja. Volim da mislim o voljenima, čežnjivo čekam da im vidim njihove iskre ljubavi i sreće dok otvaraju prevelike pakete prepune nepotrebnih šareniša i besmislica koji uveseljavaju praznike, čineći ih svečanim i prisnim. Kupujem džempere sa ištrikanim irvasima, crvene kape Deda Mraza, zelene čarape za darivanje i primanje poklona, lilihipe, slatkiše, svetleće balone, ukrase za jelke, mikro novogodišnje aranžmane, spajalice, svečano upakovanu kozmetiku, ogledaca, replike slika, pop art zezalice, lopte, mašnice…Ukratko – sve što nam ne treba, što će sakuljati prašinu nakon praznika i što će završiti u postprazničnim kontejnerima. I, pitam se, čemu sve to?!

Piše: Mileva Pavlović, www.milevapavlovic.rs

Ali odgovor sustiže svaku moju misao protiv darivanja. Potrebni su nam osmesi, kontakt, posete onima kojih smo željni, potrebno nam je da iskažemo i pokažemo ljubav. Zaboravili smo da se grlimo, da skrivamo poklončić iza leđa i predamo ga uz salve smeha zarad njegove besmislenosti, a slatkosti trenutka. Nije bitno da bude velik i skup, treba da bude sitan, a ogroman u utisku, zagrljaju i poljupcima. Iščezle su lepe želje u kontaktu očima, jedno preko puta drugoga. Nestalo je veče u kojem, obučeni u džemperu sa irvasima i kapom Deda Mraza, sedimo u ćošku, držeći se za ruke uz novogodišnju muziku i vino. Nestalo je gostoprimstvo i lepa iskrena reč koja ne mora da se kači na Instagram, koju delite samo sa stvarnim ljudima pred sobom koji su vam došli u goste.

Čeznem za opuštenom porodičnom atmosferom, za prazničnom trpezom oko koje trčkaraju zajapurena deca koja su probala slatko vino. Nedostaju mi moji neuspeli kolači koje uz osmeh i pošalice iznosim na već pretrpanu i korišćenu trpezu. Ušuškala bih se na kauču sa mnogobrojnima koje volim, pred ekranom, žaleći se kako je tesno i uživajući koliko je divno.

I zato pokanjajte sitne, zanimljive i slatke stvari, i ne hajte što su jeftine. Jer najskuplje je da sedite uz bogatu trpezu, sa dijamantskim i luksuznim poklonima koje su vam doturile sekretarice i vozači… a potpuno ste sami. Srećna Nova godina.

Tagovi:

top