Čist račun – duga ljubav!

by | novembar 19, 2013
Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

Priča počinje kao i svaka druga – On upoznaje Nju. Zabavljaju se tako malo, sve ide po planu. U neko doba, On je upita da se uda za Njega. Ona, šta će, kud će, odbije ga, mislim ipak je dvadeset i kusur godina stariji. Dobro, ljudi smo, dešava se, život ide dalje. U takvim situacijama žena očekuje svašta. Od nasilnog upadanja u stan, pretnji, opsesivnih poruka, klečanja na kolenima. Ono što nikako ne očekuje je sudska tužba jer on želi da mu se vrati sve i zadnji groš koji je uložio u nju. E to već ne biva svaki dan.

To se kod nas nikad ne bi desilo. Mislim, ni prva ni zadnja koja je rekla NE. Muškarac, ako je pravi, progutao bi to nekako. Nećeš, ne moraš, ima koja hoće. Prsten u džep, i put pod noge, pravac po kuma, nesuđenog, pa dalje u kafanu. Zna se kako se leči tuga, brate. A ne k’o onaj nesrećnik, ’mesto da se k’o svaki ostavljeni mužjak unezveri od alkohola, oplače turu kad ga niko ne gleda, ili ode na partiju kik boksa – ne, on našao da svodi račune. I to je izračunao da ga je koštala ni manje ni više nego dvesta hiljada dolara za četiri godine, koliko su bili zajedno. Pedeset hiljada godišnje, da nije malo mnogo?

Naplatio joj je sve, od časova za zumbu, plombe na gornjoj levoj šestici, zamene ulja na kolima, daske na wc šolji. Dasa je očigledno očekivao da će mu se investicija dugoročno isplatiti, šta li, pa kad je video da stvari ne idu po planu – rešio da reklamira proizvod i traži povraćaj para. Dok je još pod garancijom.

Ljiga ljigava, reče Gaga. Sram ga i stid bilo. Ali to ti je zapad, prvo su izmislili predbračne ugovore a sad se tu kao nešto bune. Zamisli kad bi sad svi krenuli da sastavljamo račune…? Da sam onom mom naplatila samo po dinar za sve i jedan ručak koji sam mu skuvala, do sad bi’ bila opasno bogata. A gde su sati peglanja, čišćenja, rintanja po kući…? Da ne pominjem šta je sve dobio gratis…

Jeste, da. Da sam svaki dan naplaćivala samo dva sata spremanja, a biće da je bilo barem toliko, nekad manje, nekad više, ali neka je to prosek. Dakle, dva sata dnevno, puta sedam dana nedeljno, puta pedeset dva pa puta četiri godine, to je dvehiljadedevetstodvanaest radnih sati. Ako je sat spremanja tri eura, a najmanje je toliko, to mu dođe osamhiljadasedamstoinešto eura. Da zaokružimo na devet. Deset. Mislim, ipak sam radila i vikendom i državnim praznicima. Noćni rad ne računam. Ni prevoz. Ni topli obrok. Deset hiljada. Manje od toga ne može.

Dođeš mi deset hiljada, rekla sam. Neću ti više ni čašu vode doneti dok me ne isplatiš. Do zadnjeg dinara. Nemoj ništa da mi se čudiš. Sve to ima svoje, čist račun – duga ljubav. Ako misliš da i dalje glumim kućnu pomoćnicu, pobrini se da me i platiš kako dolikuje. Šest eura dnevno – takvu ponudu ne možeš da odbiješ.

Narednog jutra dočekala me je poruka i sto dinara. ’’Razmišljao sam nešto. Iako nerado priznajem – u pravu si.’’ Naravno da sam u pravu, pomislila sam. ’’Do sada sam sve što radiš uzimao zdravo za gotovo. Tačno je, ti nisi ničija kućna pomoćnica. Izvini ako sam te ikada povredio, nisam hteo. Ti znaš da ja tebe volim. Od sada ćeš dobijati nadoknadu za sve što uradiš. Ali prethodno te molim da imaš u vidu da je ona zamena guma na tvojim kolima koštala pet puta više nego sav tvoj nedeljni angažman po kući. I da sam ja bez ijedne reči platio majstora kad ti je onaj crni dim šibao iz auspuha, sećaš se onda kad sam ti rekao kako to ‘nije ništa, sitan kvar’? E, vidiš, za taj sitan kvar majstor mi je uzeo četvrtinu nečije plate, jer je morao da očisti i ventil i dizne i turbinu. Nisam ti rekao, jer nisam hteo da te sekiram. A ako si zaboravila, zupčasti remen ti je pri kraju, menjam ga svake godine, ali ti eto tek sad prijavljujem. Tačno je da će te skupo koštati, ali opet zamisli da ti nedajbože pukne u vožnji i pomota ventile, tek bi onda bio kuršlus. Tako da, draga moja, spremi se da i ti mene isplatiš. P.S. : Molim te, ispeglaj mi onu plavu košulju, treba mi večeras. Izračunao sam da ti to neće oduzeti više od deset minuta, jer već si sasvim iskusna u tome, spreman sam da ti tvojih trideset centi isplatim avansno. Kusur zadrži. Voli te tvoj muž.’’

Pišite Dudi na [email protected]!

Tagovi: