Coaching by TaRa: Da li ste spremni za promene?

by | januar 9, 2019

Kada prihvatimo da se promene dešavaju i onda kada ne dobiju naše odobrenje, biće nam mnogo jednostavnije da naučimo da živimo sa njima. Često nas sutrašnji dan neće pitati da li smo spremni za nešto potpuno novo, već će prosuti pred nas izazove koje nikako nismo mogli da predvidimo. Mi možemo biti svesni tih promena ili ne. Možemo birati da li ćemo ih samo posmatrati ili sami inicirati promene koje su nama potrebne i prihvatljive.

Piše: Tamara Radosavljević, NLP trener, www.nlpenergyhouse.com

Ponekad je najteže reći da u našem životu postoji nešto čime nismo zadovoljni i da bismo želeli da to i promenimo. Najteže da, i svakako najhrabrije.
Ali šta nakon donešene odluke da želimo nešto da menjamo? Važno je postati svestan toga i slobodno izgovoriti da je došlo vreme da stvari budu drugačije za nas. Ali kako izneti ceo proces i stići do cilja? Put u nepoznato je put kojim malo ko od nas bira da krene. Poznato je sigurno ali nije večno. Ma koliko god promene bile spontane, neke će ipak od vas tražiti da u njih uložite određeni trud i vreme. Za početak pripremite svoj um za proces koji je pred vama.

Ukoliko promena ne počinje glatko, znači da se nešto menja u korenu

Prvi korak je i odlučujući korak. Ukoliko ste spremni da u početku možda i radite nešto što vam ne prija, znači da ste spremni da u svoju promenu uložite nešto više od same želje. Spremni ste da neko vreme osećate umor, da radite više… Prvi korak je test vaše ličnosti. Vašeg karaktera koji će ubuduće odlučivati o svakoj promeni koju poželite da uvedete u svoj život. Svaki put kada izaberete da istrajete u prvom koraku, u svakoj sledećoj promeni on će trajati duplo kraće a vaš karakter će jačati.

Koliko ste sigurni u svoju odluku pokazaće to koliko ste imuni na kritike i aplauze

Možda vam se desilo nekada da donesete odluku preko noći, ili nekome iz inata, ili ste toliko srećni da obećate sebi puno toga a da i ne promislite. Onda dođe trenutak kada se treba pokazati i na delu. Tada vaša nesigurnost traži potvrdu da nastavite ili odustanete. Počinjete da gledate oko sebe i slušate šta drugi na to imaju da kažu.
Kada odlučite da nešto menjate, nema nepromišljenih poteza. Promena traži pripremu, traži vašu posvećenost. Pre nego što donesete odluku razmislite o svemu što možete dobiti ili izgubiti. Šta vam je vrednije? Razmislite da li zaista želite da menjate to što sada imate.

Fokus na ishod promene određuje brzinu kojom ćete do nje doći

Kao i sve što radite i promena traži od vas da postavite krajnji cilj do kog će vas ona dovesti. Čemu ona služi? Kada pronađete viši smisao svemu što radite pojačaćete pokretačku snagu u sebi i pronaći ćete svoj fokus. Fokus će usmeriti vaše misli i akcije i neće dozvoliti da lutate.

Coaching by TaRa: Da novogodišnje odluke ne budu samo prazne priče

Coaching by TaRa: Strah od neizvesnosti

Tagovi:

top