Coaching by TaRa: Izbroji do deset

by | 14 juna, 2019

Emocija koju većina nas uopšte ne ispoljava ili to ne čini na pravi način jeste emocija besa. Bes osećamo u situacijama kada nam nešto u ponašanju druge osobe ne prija ili nas povređuje. Samo se zapitajte šta je to što najčešće uradite kada vas neko uvredi, kada uradi nešto što niste očekivali, kada vas ponizi ili viče na vas? Da li na „paljbu“ uzvraćate većom žestinom ili birate da prećutite? Svaka emocija koja se proizvede u našem telu traži svoj izlaz. Tačnije, ukoliko se emocije ne ispoljavaju ili prećute, one ostaju zarobljene u našem organizmu na onim mestima koja nas često i fizički bole.

Piše: Tamara Radosavljević, NLP trener, www.nlpenergyhouse.com

Kada osetimo bes, naše telo nam daje veoma jasne signale da nam to ne prija i da bi trebalo da odreagujemo kako bismo se zaštitili. Većina odluči da tada prećuti, jer ostanu zatečeni tuđim ponašanjem i često ne znaju kako je najbolje da tada odreaguju. Kada ne odgovorimo na tuđe ponašanje mi zapravo dajemo prećutno odobrenje da sa nama mogu tako da postupaju. Često se takvo ponašanje pretvori u obrazac ponašanja koji ta osoba ispoljava prema nama. Dobro je znati da nikada nije kasno da se zauzmemo za sebe i postavimo granice u odnosu koji drugi ljudi imaju prema nama.

U situacijama koje bude bes u vama prvo primetite gde se tačno u vašem telu javlja ta emocija, kog je inteziteta i kakav je osećaj koji je prati. Tada ćete lako umeti da razlikujete emociju besa od ostalih emocija i znaćete kako tačno da odreagujete kada se naredni put javi. Prepoznavanjem emocije bićete svesni signala koje dobijate od svog tela i moći ćete postepeno da utičiete na njih.
Zatim primetite koja je vaša instinktivna reakcija na taj osećaj. Da li je to povlačenje u sebe, „podvijanje repa“ i bežanje od problema? Ili je to priprema za napad, kada gubite kontrolu nad svojim mislima i reakcijama i počnete da se branite nadjačavajući svog „napadača“?

Kada osetite da vaš instinkt kreće da odgovara umesto vas, zaustavite ga tako što ćete „Izbrojati do deset!“. Dok brojite vi zapravo kupujete vreme, jer je vreme najvažnije kako biste izabrali pravu reakciju kojom biste odgovorili na bes koji se u vama javlja.

Dok kupujete vreme vi krećete da dišete, što inače ne radite kada ste u panici. Dok dišete imate vremena da porazgovarate sami sa sobom pre nego krenete da razgovarate sa osobom prekoputa vas. Kada vas neko povredi, na bilo koji način, vaše je pravo da na to odgovorite i jedini ispravni postupak ukoliko vodite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Ono o čemu bi trebalo najviše da povedete računa jeste način na koji ćete odgovoriti. Odgovor može biti i vaša svesna odluka da iz situacije u kojoj vas neko napada ili je neprijatan prema vama, izađete potpuno mirni ne uključivši se ni na koji način.

Dok brojite do deset vaš mozak je u stanju da obradi mnogo više informacija kroz vaše misli nego što biste uspeli da izgovorite za to vreme. Upravo iz tog razloga vam je deset sekundi sasvim dovoljno da procenite da li je ulazak u dalji razgovor sa određenom osobom vredan vašeg truda ili ne. Kada doneste odluku da odgovorite, budite svesni da će svaka vaša reč imati direktni uticaj na osećanja i ponašanje osobe kojoj se obraćate. Koju reakciju želite da izazovete? Budite jasni i iskreni u izgovaranju svojih emocija i konkretni kada izlažete ono što vas je uznemirilo. Zatražite da se naredni put prema vama ophode na način koji je vama prihvatljiv. Možda vam ovo deluje kao suprotstavljanje nekome i dok ga tako budete doživljavali delovaće vam zastrašujuće. Ovo je zapravo jedini način da se zauzmete za sebe. A kada ga tako doživite osetićete veliko olakšanje.

Tagovi:

top