Coaching by TaRa: Kako doneti pravu odluku

by | mart 21, 2019

Svakodnevno donesemo na stotine odluka. I baš svaka od njih definiše naš život u manjoj ili većoj meri. Nekada smo svesni posledica koje naše odluke imaju na nas i naš život. Dok nekada nesvesno dozvolimo da „nevažne“ odluke pokrenu neku potpuno novu priču i promene put kojim smo krenuli. Upravo od toga koliko nam je važno šta će se dogoditi nakon neke odluke zavisi koliko ćemo se detaljno njome baviti.

Piše: Tamara Radosavljević, NLP trener, www.nlpenergyhouse.com

Postoje odluke za koje smatramo da su došle pre svog vremena i da im možda nismo dorasli. Tada se preispitujemo danima, tražimo savete od onih iskusnijih, od onih koji nas vole, tražimo podršku i smernice. Tražimo jer nam je veoma važno, tražimo jer smo nesigurni, jer ne znamo kako ćemo se sami snaći u novim odlukama i svemu onome što će pokrenuti.

Kako bismo lako donosili odluke kada bismo bili potpuno sigurni da će to što jednom odlučimo biti najbolji izbor za nas. Neki ljudi bi rekli da je za velike stvari potreban rizik. Rekli bi da rizik daje dodatnu vrednost. A koliko je nas spremno da rizikuje? Koliko ste puta znali da ono što vas očekuje iza neke odluke nosi veliku neizvesnost i pristali da se ipak upustite u to? Koliko ste puta tražili bar malo sigurnosti u svojim nesigurnim koracima? Odluke nekada nisu lake i traže od nas da se za njih pripremimo.

Kada odlučuješ postavi najvažnije kriterijume kojima ćeš biti zadovoljan

Lakše nam je da odlučimo onda kada znamo šta je to što ćemo sasvim sigurno dobiti kada napravimo neki izbor. Stvari koje su nam važne su stvari za kojima tragamo celog života. Svesno ili ne, svakoga od nas pokreću upravo to. Dobro je da osvestimo ono šta nam je važno jer tada jedino znamo da li to imamo ili se ka tome krećemo. Samo kada znamo da će odluka koju donesemo podržati ono što nam je najvažnije u životu, znaćemo da je prava.

Strpljivo po svoje rezultate

Nestrpljivi smo kada su plodovi našeg rada i donešenih odluka u pitanju. Tehnikom „sad i odmah“ ne dolazi se do rezultata. Odluka je samo naša saglasnost da li nešto želimo ili ne, da li menjamo način ili ostajemo na istom putu. Odluka je samo trenutak u kome se dogovaramo sami sa sobom da li je ovo gde se trenutno nalazimo upravo ono mesto na kome želimo da budemo. Nakon tog trenutka dolazi još mnogo manjih trenutaka i mnogo odluka koje nas vode do konačnog rezultata. Da bi odluka bila prava, od našeg rada i strpljenja zavise rezultati koji će to i potvrditi.

U pogrešnim odlukama postoji prava namera

I da, nekada će vam se desiti da nećete stići baš do tog cilja koji ste odlukom sebi postavili. I neće ispasti onako kako ste zamislili. Ali setite se tada namere zbog koje ste u početku i napravili takav izbor. Šta je bio glavni motiv koji vas je pokrenuo da razmišljate u smeru odluke koju ste doneli? Desi se nekada da odluka bude prava ali da nas koraci na putu odvuku na drugu stranu. Tada se treba vratiti na nameru sa početka i naći drugačiji način kojim ćete je ostvariti.

Niko vam ne može reći kako da odlučujete i koja je odluka prava za vas, ali postoje smernice koje vam mogu doneti mir i sigurnost svaki put kada odlučujete. Zbog svih velikih i malih odluka koje smo donele, svih pravih i pogrešnih izbora, moja koleginica Ana Prelić i ja smo rešile da svoje znanje i iskustvo podelimo sa vama na radionici „Kako doneti pravu odluku i istrajati u tome“. Dobrodošli ste 28. Marta u Nišu i Beogradu.

Tagovi:

top