Coaching by TaRa: Premoreni za uspeh

by | 17 januara, 2020

Ne postoji velika razlika između uspešnog i neuspešnog čoveka, sve dok ih iz pogrešnih razloga na uspešne i neuspešne odvajamo. Niti uspešan znači srećan niti neuspešan znači očajan. Svako ima prava da sebe nazove uspešnim ili ne i da sam za sebe odredi kriterijum po kome će svoj uspeh i procenjivati. Naše mišljenje o tuđem uspehu nikog ne bi trebalo da zanima, jer mi nismo ti koji postavljaju validne kriterijume za to.

Piše: Tamara Radosavljević, NLP trener, www.nlpenergyhouse.com

Uspeh zahteva od nas da izaberemo šta je to što ćemo u njega uložiti. Da odredimo čega ćemo se to rado odreći kako bismo jednog dana uživali u svom ostvarenom cilju. Ljudi često o ceni koju plaćaju zarad svog uspeha razmišljaju prekasno, kada već mnogo toga potroše i izgube na tom putu.
Naše telo nikada ne zaboravi da nas upozori da smo nečeg previše dali. Da smo uložili i više nego što možemo da podnesmo. Svaki put kada u svoj cilj previše uložimo sebe, kada uložimo veliki deo svog vremena i svog sna, telo nam pošalje umor da nas upozori.

Umor nam pokazuje da se naša unutrašnja energija istrošila i da je vreme da je obnovimo. Ma koliko verovali da je „rad stvorio čoveka“ ne bi trebalo zaboraviti i to je odmor ono što čoveka čini sposobnim da se iskaže kroz rad u svom najsvetlijem izdanju. Radoholičari veruju da je osećaj umora direktni pokazatalje dobro obavljenog posla i zbog toga ga se teško odriču. Srešćete i one ljude koji ne umeju da se odmaraju i „ne rade ništa“, pa se tako vrte i „gube vreme umesto da nešto kvalitetno rade“.

Svaki put kada ignorišemo ovaj signal, postajemo sve iscrpljeniji i počinjemo, pored energije koja nam je potrebna kako bismo obavili neki posao, da postepeno gubimo volju i entuzijazam. Premoreno telo i premoreni um gube svoju kreativnost, gube optimizam i veru u ono što rade. Um ne može više da prati fizičku aktivnost, počinje da sumnja u svoje sposobnosti i u mogući uspeh. Svako od nas ima svoje granice preko kojih ne bi trebalo da prelazi jer svoje zdravlje tada stavlja u rizik. Kada mi sami ne umemo da odredimo kada je dosta i kada je potrebno napraviti pauzu, signal stiže sam.

Iscrpljenost i svadljivost počinju da oslikavaju naš umor i da za sebe traže prostor za predah. Pa ko je u blizini bolje da se pričuva.
Odmor nije nešto što dolazi kao nagrada za uspašno obavljen posao. Odmor je neophodan da bi posao bio uspešno obavljen.
Kada planirate svoje akcione korake potrebno je isplanirati i korake za relaksaciju. Svoje vreme za uživanje i za punjenje unutrašnjih baterija. To ne isključuje jedno drugo već naprotiv, vaša produktivnost zavisi od vaše unutrašnje energije i vaše sposobnosti da reagujete kada je ona na izmaku.

Coaching by TaRa: Samokritika i kritičar u nama

Tagovi:

top