Coaching by TaRa: Vreme je za mindfulness dijetu

by | decembar 26, 2019

Kada prođe period izgovora kao što je vreme praznika i hladnog vremena, dođe trenutak kada iz ogledala počnu da stižu malo drugačije poruke. Vreme u kome smo sebi gledali kroz prste zbog propuštenih treninga i još jednog parčeta torte preko, na nas je nataložilo još jedan sloj dodatnog napora da se pokrenemo. Možda je zaista potrebno prolećno Sunce da bi se nezadovoljstvo bolje videlo. Zima to ume bolje da ušuška i sakrije.

Piše: Tamara Radosavljević, NLP trener, www.nlpenergyhouse.com

Šta nam to nedostaje kada poželimo da promenimo svoje telo? Neki bi rekli „Ne nedostaje tu ništa, ima samo viška“. Višak koji primećujemo najmanje je važna stvar u svemu ovome. Ono čime bi u tom trenutku trebalo da se pozabavimo jeste sve ono što nam je u međuvremenu bilo važnije od toga koja osećanja gajimo u telu dok ga hranom i neaktivnošću zatrpavamo. Neko bi možda rekao „Opustila sam se i uživala u svemu, dala sam sebi malo oduška.“ A zašto nam onda treba oporavak od uživanja? Pa razmišljamo o detoksikacijama i konsultujemo stručnjake. Ništa od garderobe ne stoji onako kako bismo mi želeli. Do petog sprata peške, ni ne pomišljam na to! Tada se pali crvena lampica i počinje alarm za uzbunu. „Kako sam ovo sebi dozvolila?“
Ono što mislimo o sebi dok planiramo treninge i dijete govori nam koliko smo se ponovo bavili nevažnim stvarima i zaboravili da se bavimo sobom. Bavljenje sobom nije privremeni rad niti je rad na određeno vreme.

Bavljenje sobom je doživotna posvećenost i fokusiranost na emocije koje sami u sebi proizvodimo radeći ili ne radeći određene stvari. Kada se bavimo sobom ne biramo užu specijalnost. Ne biramo samo jedan deo sebe kome posvećujemo punu pažnju dok ostale čuvamo za kasnije. Vreme ne stoji za naše telo dok se mi bavimo svojim umom. Vreme strpljivo prati naše korake i podseća nas na sve ono čime ne želimo da se bavimo.

Neko bi rekao da je kontinuitet ključ za zdravo i lepo telo. Kontinuitet u čemu? Nije to samo do hrane ili treninga. Kontinuitet u načinu razmišljanja i poštovanju sebe je ključ. Kada poštuješ sebe nema zaboravljanja na stvari koje ti donose zdravlje. Kada poštuješ sebe ne baviš se sobom periodično nego postavljaš kao prioritet svoje dobro stanje, kroz svoje emocije, svoje misli i kroz svoje telo. Kada poštuješ sebe poštuješ celinu. Po tome ćeš znati koliko si dobar posao uradio baveći se sobom.

Ljudima je najteže kada nešto što su jednom počeli sada moraju ispočetka. Napor koji ulažu u takve početke je sve veći a rezultat sve dalji. Ponovo početi početak je svaki put na nižem stepeniku i svaki put u težim cipelama. Početak se ne čeka niti se planira. Početak je odluka da poštujemo sebe kroz svaku misao o sebi i svaki potez. U ogledalu možemo videti samo ono što osećamo ali nam ogledalo nije potrebno da bismo znali šta se nalazi unutar nas.

Foto: Unsplash

Coaching by TaRa: Kako pronaći svoju svrhu?

Coaching by TaRa: Premoreni za uspeh

Tagovi:

top