Coaching by TaRa:Šta sve gubimo u ljubavi?

by | januar 9, 2020

Ljubavna veza traži od nas da ulažemo sebe u nju, da emocijama zasejavamo tlo iz kojeg bi ona mogla da izraste. Da ne štedimo i da ne preračunavamo već da negujemo i stalno uvećavamo ono što dajemo. U ljubavnoj vezi se ne postavlja pitanje da li je ono što dajemo i više nego što je potrebno. Već da li tlo koje negujemo rađa prelepu biljku ili ipak ostaje samo zemlja bez ičega. Da li je to odnos koji negovanjem raste ili nas samo iscrpljuje.

Piše: Tamara Radosavljević, NLP trener, www.nlpenergyhouse.com

Svaka ljubavna veza u sebe uzima deo nas. To nije nešto što mi gubimo. Naprotiv, kada sa drugom osobom počnemo da kroz emocije gradimo jedan potpuno novi deo našeg sveta, sve što od sebe unesemo u to se multiplikuje u nama. Postaje najsnažniji deo nas. Na to se oslanjamo kada nešto drugo ne ide kako bismo mi želeli. Snaga koju ljubav ima je direktno povezana sa našim osećajem samouverenosti i sigurnosti. Primetićete kako osobe koje su u srećnim i stabilnim ljubavnim vezama lakše podnose probleme na poslu ili probleme sa zdravljem. Ili ih uopšte i nemaju. Sve što uložimo u ljubav vrati nam se na neki način.

Ljudi se boje da će ono što jednom daju zauvek izgubiti. Da će nakon raskida ostati bez svega što su uložili. Sve nematerijalne stvari, svaka emocija koju unosimo u svoju ljubavnu vezu ne nestaje sa prekidanjem ljubavnog odnosa. Emocija više nije usmerena na istu stranu i ne iskazuje se na isti način. Emocija tada ostaje u nama tražeći novi način da se oslobodi iz nas i novu osobu na koju može da se prenese. Traži novo tlo na kome može da poraste.

Ono što ostaje posle raskida a što nas i dalje čini tužnim jeste emocionalna vezanost za odnos koji više ne postoji i za osobu koja nije deo naše ljubavne priče. Period tugovanja je sastavni deo raskida i neophodan je kako bi se prekinula emocionalna vezanost između dvoje ljudi. Kako bismo se odvezali od prethodnog ljubavnog odnosa potrebno je da svaku emociju koju bismo namenili prethodnom ili nekom novom partneru sada usmerimo na sebe. Dok smo gradili odnos sa svojim partnerom možda smo negde zaboravili na odnos koji gradimo sami sa sobom. A to nije nešto što se ostavlja za kasnije. Niti je nešto čime se bavimo samo onda kada nam samo to i ostane. Zbog toga će nam i raskidi padati teško. Zbog toga ćemo na neki način postati i zavisni o druge ljude i njihovu ljubav prema nama.

Ljubavne veze i raskidi su tu da bi nas podsetili koliko u stvari umemo da volimo sebe. Kroz negovanje dobrih odnosa koji čine da se osećamo voljenim i vrednim. Kao i kroz iscrpno održavanje odnosa zbog kojih smo postali plašljivi i nesigurni. Raskidom pokazujemo sebi koliko smo spremni da ostanemo sami sa sobom i po koju cenu smo spremni da se vezujemo za druge.

Coaching by TaRa: Samokritika i kritičar u nama

Tagovi:

top