Devojčice žele pažnju, žene traže poštovanje.

by | oktobar 21, 2013
Iz-Zaninog-ugla

Foto: Aleksandra & Branislav Coka Ostojić

Muškarac koji pokazuje puno poštovanje prema ženi na pola je puta da zadobije njeno poverenje. To bi bio nivo odnosa koji je dovoljan za dobru poslovnu saradnju. Ako želi da osvoji njeno srce, na pola je puta.

Kada u poslovnom odnosu muškarac pokuša da mi se približi, u cilju ostvarenja bolje saradnje, tako što će da izrazi svoje divljenje prema mom fizičkom izgledu, istog momenta počinje da gubi moje poštovanje. Koliko nisko će pasti u mojim očima, zavisi od načina na koji to izvodi. Ukoliko njegov način davanja komplimenta izazove istovremeno krivljenje usana i pojačano lučenje kiseline u mom želucu, od tog trenutka mi više nemamo šta da pričamo. Sem na sudu, ako to baš toliko daleko ode i žgaravica prevrši meru.

Čak i ako je to bude sa merom dobrog ukusa i pritom dođe od strane neviđeno dobrog frajera, sasvim sigurno će instinktivno izazvati bar mali zazor sa moje strane i podići ogradu, kojom ću pažljivo održavati distancu među nama.

Ne zato što meni ne prijaju komplimenti (Hellooo! I ja sam samo žena, mada izgledam k’o Boginja! Znate već?!). Daleko bilo. Ima već neko vreme kako sam prihvatila da sam DOVOLJNO DOBRA i da vredim i naučila da ih primam obilato, otvorenog srca i sa širokim osmehom na licu.

Jednostavno, smatram da u poslovnoj saradnji tome nema mesta. Dovoljno smo pametni da možemo da nađemo i neki primereniji način da naša saradnja poprimi malo opušteniji ton, bez direktnog upiranja prstom u moje lice, dekolte ili zadnjicu.

Pre svega, na to gledam kao na skretanje pažnje sa bitnih na nebitne stvari. Oduzima moje dragoceno vreme, koje ima određenu cenu. Ukoliko ga ne plaća dodatno, nema pravo ni da ga traći. Čak i ako bi poželeo da ga plati, ne bih mu dala jer moji osmesi nisu na prodaju. Oni mogu samo spontano da se izazovu i zasluže prema osećaju mog srca, koje retko greši.

Drugo, odmah mislim da hoće da mi zamaže oči, da me prevari, nešto uvali ili podvali, za šta se nismo dogovorili. Subverzivna muška seksualna taktika kod mene ne prolazi. Jednostavno, to nije moj način komunikacije u poslovnim odnosima.

To što ja dobro izgledam je moja stvar i lična satisfakcija. A to što se nalazim na određenoj poziciji i radim posao za koji sam angažovana, stvar je moje profesionalne kompetencije.

Isto tako, ne cenim ni žene koje svojim fizičkim izgledom i atributima pokušavaju da ostvare poslovni uspeh. Možda jeste lakši način i prečica na kratki rok ali nikako pravi put na duge staze, ukoliko želiš da te neko istinski poštuje u poslu.

Priznajem, ne mali broj puta sam sama sebi odsekla granu na koju sam, zamalo, sela ali nijednog trenutka nisam zažalila. Takav poslovni odnos smatram biznis kurvarlukom, a to nije posao kojim ja želim da se bavim. Neretko sam bila i potcenjena u poslu jer, Bože moj, lepa, pametna i uspešna žena smrtni je udarac za krhku sujetu srpskog muškarca. Znam, nije se lako s tim izboriti ali mi žene brojimo samo šampione.

Nažalost, sa druge strane takav muško-ženski, latentno seksualni i lascivni odnos u poslovnoj komunikaciji, smatra se gotovo normalnim kod nas. Spada u deo nacionalnog mentaliteta i folklora. Legitimitet mu daju same žene koje na to prećutno pristaju jer nikoga ne možeš kriviti za pokušaj, ali mu možeš skratiti jezik, prste i onu stvar (bar verbalno).

Direktan povod za ovu priču je način kako se naš premijer Dačić poneo prema albanskoj ministarki Vljori Čitaku. Bez sumnje, lepa žena i u vestima se kaže da ‘U prvi mah, Čitaku nisu smetali komplimenti srpskog premijera, koji su, kako kažu, bili korektni i na mestu’, ali zaista se slažem da nije na mestu da je proziva kao ‘lepoticu’ (A gde je vaša lepotica?). Naročito ne u njenom odsustvu jer to dodatno umanjuje njenu vrednost i kvalifikovanost za posao koji obavlja. Ona tu nije zato što je lepa već zato što je kompetentna. ‘Lepotica’ u ovom kontekstu poprima pežorativno značenje i stavlja je u vrlo neravnopravnu poziciju, u odnosu na ostale u skupu.

Neki moji prijatelji se ne slažu sa mojim stavom. Baš me zanima kako bi reagovali kada bi njih neko prozivao prema fizičkim obeležjima, pa bi tu bilo ne samo ‘lepotana’, već i ‘ružnih, debelih, stomaklija’, a ne prema tituli – ministra, premijera ili direktora. Sama titula potvrđuje kompetenciju date osobe, a kompetencija način kako je došla do te pozicije.

Uostalom, da li ste ikada čuli da je neka žena svom poslovnom saradniku preko pregovaračkog stola dobacila – uf, što si dobar frajer! Opet bi žena svoj ugled ukaljala.

Ili kako bi reagovali kada bi se neko tako odnosio prema njihovoj ćerki?

Svojom pozicijom, ugledom i uticajem koji ima na široku populaciju, premijer bi trebalo da bude uzor u ponašanju, na koga će se ugledati građani. Naročito, mlađa populacija. Šta više, to mu je dužnost. Odnos prema ženi u našem društvu je više nego kritičan. Stoga je vrlo važno kako će se u javnosti ponašati oni koji imaju moć značajno da utiču na formiraje stavova i korigovanje ponašanja široke narodne mase.

Volela bih da naša žena poštuje sebe dovoljno da ne prihvata nepoštovanje drugih jer poštovanje je jedino očekivanje koje nije precenjeno. Predstavlja ključni faktor za uspostavljanje ravnopravnog odnosa među ženama i muškarcima. A samo takav odnos je prihvatljiv u savremenom društvu.

Žena nije seksualni objekat. Pravi muškarac ne umanjuje njenu vrednost niti je ugnjetava. Mi sami treba da naučimo druge kako da se ophode prema nama jer JESMO DOVOLJNO DOBRI. Ne moramo da se volimo niti dopadamo jedni drugima ali odnos sa poštovanjem je jedino prihvatljiv. Ukoliko dozvolimo da nas neko gazi i omalovažava, onda nije ni bitno jer poštovanje nismo ni zaslužili. Niko ne može da ti oduzme samopoštovanje ukoliko mu ne dopustiš.

Naredna Tematska diskusija iz Žaninog ugla, koju organizujem u formi radionice, u četvrtak, 24. oktobra 2013. godine, u Ustanovi kulture Parobrod, Kapetan Mišina 6a (ugao sa Jevremovom), sa početkom u 18.00 časova, upravo je na temu NISAM DOVOLJNO DOBRA!

sat1

On je prestao da vam se javlja, a vi imate osećaj da nešto nije u redu sa vama? Sebe samokažnjavate i diskretujete tako što mislite da niste dovoljno lepe da biste privukli njegovu pažnju, dovoljno pametne da biste uspele u poslu ili dovoljno zgodne da nosite haljinu koja vas mami iz izloga? Stalno vas progoni osećaj da niste dovoljno dobre ni za koga i ni za šta na ovom svetu?

Ako je i vama dosta tog osećaja, dođite da zajedno prodiskutujemo na ovu temu koja predstavlja osnov svih naših problema u životu, uključujući partnerske. Hajde da zajedno pokušamo da spoznamo šta to zapravo znači, lociramo koren i uzročnike problema, potrudimo se da razrešimo dileme koje imamo i dođemo do zadovoljavajućih odgovora.

Sve informacije o radionici možete naći na Facebook stranici IZ ŽANINOG UGLA ili me kontaktirajte mailom na adresu [email protected].

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru.

Tagovi: