Categories Blog

Duda Alapača: A šta je u horoskopu?

Skoro čuh od Gage da nam se ova jedna naša udaje.
Pa kakav je..? – upitam. – Je li čemu..? Mislim, nije ni ona u cvetu mladosti, da se razumemo, al’ opet – draga mi, žao bi mi bilo da završi kraj neke ”sekundarne sirovine”.
Ne znam šta bih ti rekla. – reče Gaga. – Ima kola, stan, stalni posao…
Ništa od pomenutog me ne dotače.
Ama kakav je ovako…? – upitah.
Blizanac, reče Gaga. Podznak Vaga.
Podigoh prvo jednu pa potom i drugu obrvu.
Je li ona normalna?
Što..? – upita Gaga. – To nije loša kombinacija, ona je Rak, išla je da im rade uporedne natalne karte.
Ama, ne to – prekidoh je. – Da li je normalno da žena od svojih četrdeset godina, dakle zrela reproduktivna jedinka, sudi o svom budućem suprugu, o čoveku s kojim će za vjeki vjekov deliti jorgan, decu i račun u banci – na osnovu horoskopa…?
Mislim, kakav crni horoskop? To se ne pita posle dvadesete. Dok si mlad i lud, pa i nekako, al’ brate, sa četrdeset se gledaju neke druge zvezde. Ja, evo, da se sad udajem (pu,pu,pu, daleko bilo), ja bi to dobro prečešljala.

Prvo – ime i prezime, pa pravac gugl. Vidiš ko su i odakle su. Od kakve su sorte. Jesu li tokom seobe pod Čarnojevićem silazili s planine il’ su se peli o’zdo? Ko su mu otac i mati, đed, baba… Jel’ bilo alkoholičara, kockara il’ (da ne čuje zlo) kakvih švalera u familiji. Ima li braće i sestara…? Ako nema, bome tu treba pripaziti – ko se k’o jedinče rodi, jedinče i ostane. Taj slabo šta nauči da deli i da daje jer je naviko da se sve samo njemu pruža. Ako opet ima koga – je li mlađi, srednji, najstariji..? Mlađem ćeš vazda biti k’o neka druga mater, stariji će hteti da se stalno on pita i odlučuje.
Kad završiš opsežnu potragu na guglu, e onda ide fejsbuk. Prelistaš mu sve slike, objave, komentare, pregledaš listu prijatelja bar deceniju unazad. Tu fino vidiš i ko je i kakav je i s kim se druži i šta sluša i sve. Ako od ženskih prijatelja ima samo sestre od tetaka i ostalu žensku čeljad do sedmog kolena – tu nešto smrdi. Odma’ sledi upad na mesindžer, pod opcijom tajno, jer ako ih nema u listi prijatelja – tu su. Ako ih nema ni tu, onda nešto sigurno nije kako valja – jer kako može biti da nema ni jednu drugaricu iz osnovne, srednje, bilo koje druge škole, koleginicu s posla, komšinicu…? To nije normalno, pa jel’..?

Ako prođe gugl i fejsbuk, sledi upoznavanje s familijom, opcija uživo. Tu treba biti naročito obazriv i pripaziti kako se majka ponaša prema njemu. Ako mu sipa više supe u tanjir nego tebi i odvaja mu gustinu kutlačom, ili ako pred sve stavi prazne kiflice, a samo njemu sa sirom i susamom – to ti je razmaženo kljuse jedno, naviklo samo da se njemu ugađa. Ako ga mazi po kosi dok jede, i uklanja perut s ramena, beži glavom bez obzira, tu sreće nema. Muškarci su takvi. Njima brak nije ništa nego prelaz iz jednog agregatnog stanja u drugo. U prvom mu je titrala majka, u drugom će žena. Tako to oni kontaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA