Duda Alapača: Duda ima nešto da vam kaže

by | mart 25, 2020

Dragi moji drugari,

nikada nisam ni sanjala da ću vam pisati ovako nešto. Do pre tri dana sam bila gotovo sigurna da ću se baviti nekim drugim zgodama i da će korona ostati negde na margini. Volela bih da mogu da napišem kako sam i kako mi u kući podnosimo sve ovo, ali mi je, po prvi put teško da artikulišem sopstvene misli. Mogu samo da vam se obratim onako kako se obraća nekome koga voliš i do koga ti je jako jako stalo.

Duda Alapača: Baba i priključenija

Dakle, znam da vam nije lako. Ovih dana nikome nije lako. Znam i da se plašite, za svoju decu, roditelje, za sebe same. To je normalna reakcija kada nas ugrožava nešto što ne poznajemo, i da stvar bude gora – čak i ne vidimo. Barem ne golim okom.

Duda Alapača: Mama, al’ na baterije

Ako je za neku utehu – nismo sami u svemu ovome. Ona majka u Bergamu i ona u Madridu i u Portugalu podjednako brine za svoje dete kao i ona iz Gornje Trepče. Svi smo zajedno u ovome. Ne znam kako će se ni kada ova muka završiti, ali znam da se ceo svet menja i da, nakon ovoga, neće biti isti. Dok čekate da prođe, pokušajte da izbegnete paniku. Mislim, baš mnogo panike, jer vas ona neće odvesti nikuda. Osim u još veći strah i anksioznost. Organizujte se najbolje što možete u datim okolnostima. Nemojte dan i noć misliti o koroni. Pokušajte da nađete neku drugu zanimaciju. Posvetite se sebi. Posvetite se najbližima. Recite im da je ok ako su uplašeni, recite im da će proći. Jer, proći će. Mora.

Duda Alapača: Kriv je, časni sude

U međuvremenu, mislite na nešto lepo. Zamislite sebe, par godina od sad, zamislite da ste na nekom lepom mestu, moru, planini, zamislite da sedite s dragim ljudima i prisećate se kako je bilo ’’u doba korone’’, kako ste bili pribrani i praktični i kako ste dobro pregurali sve to. Nemojte gladovati, nemojte se ni prejedati (jer valja nam ući u onaj kupaći od prošle godine). Nemojte sedeti po ceo dan i gledati vesti, sasvim je dovoljno jednom ili dva puta dnevno. Sve preko toga će vas preopteretiti, nećete biti u stanju da svarite ogromnu količinu informacija koja vam se servira. Ne izlazite ako baš nije preka potreba. Kad izlazite – zaštite se. Kad se vratite – operite ruke, ali baš dobro ih operite. Uzmite koji vitamin, radite na jačanju svog imuniteta. Kažu da smeh pomaže. U nedostatku vedrijih tema, pročitajte neku lepu Dudinu priču od pre. Sigurna sam da ćemo se još čitati. Čuvajte mi se i budite dobro. Voli vas i ljubi vaša Duda.

I Milanka vas pozdravlja…! ☺