Categories Blog

Duda Alapača: Iz druge ruke muž

Skandal…! – reče Milanka i skide naočare. Ama da je ona u godinama, pa da je više niko neće, pa i nekako. Da je ružna, glupa, neobrazovana, udovica, da nema braće, rodbine, pa i to nekako… Ali onakva devojka, pa da se uda za razvedenog…! – zavapi moja majka i podiže obe ruke uvis. Bože, mama, šta ti je… pa nije to k’o nekad, danas se devojke udaju za koga hoće. Šta ima veze ako je razveden…? Ima veze, Dudo moja, ima veze. Em stariji, em razveden, em decu ima… Pa što će to njoj u životu..? Mogla je na svaki prst po jednog da ima. Da bira, eeeej…. Pa, mama, ona je izabrala, očigledno. Ako je njoj dobar, i nama je. Da je išta valjao, prva bi ga žena sačuvala, zaključi mudro Milanka. Moram da popijem presolol, reče mama i stade da kopa po torbi. Evo, tačno oće srce da mi iskoči.

Piše: Duda Alapača

Dobra moja mama. Ništa ne razume. Nisu to više ”ona” vremena. Danas više razvedenih nego ženjenih, ako ćemo pravo. I ne znam šta uopšte ima protiv razvedenih muškaraca..? Čuj – da je valjao, prva bi ga sačuvala..? Čovek probao, nije išlo, pa nije smak sveta. Zaljubili se, odljubili i živeli srećno do kraja života. Razdvojeni. Ali Milanka ima neku čudnu averziju prema svemu što je ”drugo”. Ta nije umela čestito ni da se raduje mom drugom mestu na opštinskom takmičenju iz engleskog, u onog tatinog stojadina nije sela što nije rekla da tata nije ”prvi vlasnik”, jednom sam je uvukla u neki seknd hend, pobegla je brže bolje kad sam joj rekla da su to stvari iz ”druge ruke”, tako da nije ni čudo što joj ovaj seknd hend mladoženja nije po volji.

A muž iz druge ruke uopšte ne mora biti tako loš. Prvo, čovek je preležao sve dečije bolesti koje mlađani supružnici preležati mogu. Naučio je lekciju. Možda na teži način, ali je naučio. Lakši je za rukovanje. Razume sve što nije razumeo iz prve. Ne ponavlja greške (osim ako nema grešku u hromozomu). Zna da sluša. Ne postavlja glupa pitanja. Ima prošlost, to stoji, ali zaboga, zar mu zbog toga treba zabraniti da živi, diše, ženi se..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA