Duda Alapača: Koliko košta taj vaš andrak

by | novembar 22, 2017

Svi za sto! – pljesnu Milanka rukama i skide kecelju. Stani, reče Tata. Stani, reče i Beba, nisam još pojela dedu (partija Čoveče ne ljuti se bila je u punom jeku). Vlada i ja ne rekosmo ništa, suviše zauzeti proveravanjem sadržaja sopstvenih mobilnih telefona. Ja neću dvaput da zovem, reče Milanka i stavi činiju sa supom na sto. Per’te ruke i sedajte. I samo da znate – bez mobilnih telefona za stolom, moliću lepo.

Kako to misliš – bez mobilnih? Ja moram da uslikam ovu lepotu pre nego što nestane. Šta da uslikaš, upita mama. Pa ovu tvoju divotu od supe, rekoh i stadoh da nameštam filter. Ta divota, reče mama, nije pravljena za slikavanje, već da se jede dok je topla. Sedi za sto, Dubravka, i budi ljubazna pa ostavi taj telefon. I ti, zete, i za tebe to isto važi. I ti, mala, daj mi to. Sačuvaj bože, juče se ispilila i već ima svoj telefon. Mamaaaa… – stadoh da prevrćem očima. Šta ‘’mama’’- skoči Milanka. Da li ti misliš da si ti tako dobro ispala zato što smo tvoj otac i ja povazdan buljili u mobilne telefone? Decom se treba baviti. A vi ste njoj kupili mobilni telefon. Da vam ne smeta. Da imate kad da se igrate. Mama…? Jesi li ti to upravo rekla kako sam ja ‘’dobro ispala’’?!
Da, rekla sam. Ali nisi tek tako dobro ispala. Mi smo se tobom bavili. I vodili te na sport i u park i na balete i čuda. A vi… ? Samo vas posmatram – stigli ste pre dva sata i reč niste progovorili. Ni s nama ni jedno s drugim. Šta je to toliko interesantno na tome, molim te?

Kako možeš da me pitaš šta je interesantno? Ti si se prva bila navukla na Fejsbuk. Jesam, reče mama. Jesam, priznajem. Ali ‘’odvukla’’ sam se. Nema me više, otkako se ono desilo. Šta se desilo, podiže Beba glavu radoznalo. Ma ništa, rekoh. Neki čika je nani slao slike, objasni Tata. Kakve slike, nano? – upita Beba. Ma neke slike, nije važno. Gole slike, reče Tata. Neki čika je slao baki svoje gole slike. Dragoljube…!? – sevnu mama očima. To se ne govori! Što da se ne govori, naši smo, dete mora da zna kakvog sve bolesnog sveta ima tamo napolju. Mama i ja se pogledasmo zaverenički.
Stvarno, mamina fejsbučija se završila onog trenutka kada joj je nepoznati muškarac, dakle NN lice, ponudio svoje mlado golo telo putem poruka, pohvalivši se usput svojom veličinom. Zatim je ona, umesto da slike obriše, greškom iste podelila na svom zidu, pod opcijom pablik, na zaprepaštenje svih onlajn i oflajn prijatelja i prijatelja-prijatelja. Vest je ubrzo postala ‘’viralna’’ pa je tako i tata saznao. Zatim je tata, poznati muškarac, uzeo stvar u svoje ruke te je NN licu, nepoznatom muškarcu, poslao sliku sebe od pre par godina iz vremena kada je još uvek bio grmalj od dva nula pet, i predložio da se nađu nasamo. NN lice nakon toga više nije slalo poruke, a mama je zauvek ugasila svoj fejsbuk profil, na veliko žaljenje svih svojih pratilaca, njih ukupno dvadesetidva. I otada mama ne podnosi mobilni telefon, a ni društvene mreže joj nisu omiljene. Đavolja rabota, kaže. I u pravu je.

Hoću hoverbord, reče beba, taman kad smo s dubokih prešli na plitke tanjire. Šta ti je to, upita Mama. To ti je jedna daska na točkiće, pokušah da objasnim. Skejtbord…? – upita Tata, sav važan što i on ponešto od te skalamerije zna. Nije skejtbord, reče Beba. Hoverbord ide sam. Kako sam? Tako, lepo. Samo staneš na njega i on ide. Kako – ide? Pa ako se nagneš napred, ide napred. Ako se nagneš nazad, ide nazad, reče Beba i stade da se klati na stolici. Svašta..!? – reče mama. Inače ne znate šta ćete pre od sebe, pa sad još i taj, taj…bord…?! Čuj – sam se kreće? Što? Jel’ vi ne možete da hodate i trčite k’o deca, nego mora nešto da se kreće umesto vas…? Atrofiraće načisto, Dudo! Ti si skakala, jurcala, igrala lastiš, preskakala konopac… Da li stvarno želiš da svome detetu oduzmeš sve to u zamenu za neku debilnu dasku na točkove…? Ali ja hoću hoverbooooord, skoro se zaplaka Beba. Psssst, reče Mama. I ne klati se više, prosućeš grašak.

Tek što završismo s graškom, oglasi se Vladin telefon iz dnevne sobe. On krenu da ustane, ali ga Mama preseče. Zete, rekli smo – bez mobilnih za stolom. Ali samo da… Šta, samo da se javiš? Taj ko te zove sad, zvaće te i posle, ako je hitno. Neće svet propasti ako se ne javiš. I kakvi su to ljudi što zovu u vreme ručka? Nekulturan neki svet.
Ne prođe pet minuta, oglasi se i moj. Mama samo odmahnu glavom. Rekli smo – bez telefona. Ko prvi pipne telefon… – poče Mama. Kupuje meni hoverbord! – nastavi Beba. Tako je, složi se mama. Ko prvi pipne telefon, kupuje detetu tu daščurinu. Ali mamaaaa..! – usprotivih se. To nije pedagoški… Nije pedagoški ni to što ne možemo da ručamo normalno, kao porodica. Nije pedagoški ni to što niko ni sa kim ne priča više. Nije pedagoški što me niko nije pitao kako sam, jesam li bila na kontroli, jesam li uspela da zakažem rentgen ni koliki mi je šećer. Pa dobro, koliki ti je šećer, upitah. Koliki hoćeš, kad me samo sekirate!

 

Dvadesetipet dugih minuta smo izdržali bez pogledanja u mobilni telefon. Tata je u par navrata ustajao, ali ga je Mama jednim mrkim pogledom vraćala za astal. Ma, igrao sam neki tiket pa čekam da mi jave, pravdao se Tata. A visoka kvota bila. Pa jel’ se završila utakmica, upita Vlada. Jeste, pre petnaest minuta, al’ kad Milanka kaže da nema mrdanja, onda nema mrdanja. Mrdni ti slobodno, reče Mama, al’ ćeš onda morati da kupiš detetu ono čudo. Mrdni, deda, mrdni, molim te! – jedva dočeka Beba.
Uskoro uđosmo i u ceo sat bez mobilnih. Vlada stade da grize nokte. Tata se uzvrpolji na stolici. Mobilni samo pijuču li pijuču iz dnevne. Milanka – kamena faca, ne reaguje. Još nas i kafom nudi. A da pređemo u dnevnu, predloži Tata. Čekaj da završimo kafu, Dragoljube. Hoćeš jednu ili dve kocke..? U četiri i minut Tata ustade i ode u dnevnu. I šta je uradio Juventus, upita Vlada. Šta je uradio da je uradio, reče Milanka i pokupi šoljice. Šta piše, deda, upita Beba. Deda ne reče ništa. Tata, bre, govori, šta si se ukipio! Koliko košta.., upita on na kraju. Koliko košta – šta? Koliko košta taj vaš andrak…?

Pročitajte i…Duda Alapača: No make up, no wake up

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top