Categories Blog

Duda Alapača: Mamin obojeni program

Mamina veš mašina ima trideset godina, i otkako me beštija stara jednom pojurila po kupatilu, više joj ne prilazim dok radi. Molili smo Milanku da joj kupimo novu, al’ ona ni da čuje. Kaže – s ovom se baš lepo razume. Mama, pobogu, vidiš li koliko skače, do prizemlja se čuje kad uključiš na centrifugu…? Neka se čuje, reče mama. Kome smeta – ne mora da sluša. Uostalom – šta joj fali? Jel’ otkuvava..? Otkuvava. Je li mi ikad upropastila stvari…? Nije. Jel’ procurelo kod komšije? Nije. E pa molim lepo, dok traje – neka je.

Elem, iskoristim ja gužvu dok je Milanka bila u banji i kupim joj novu veš mašinu, da je iznenadim. Zavežem lepu crvenu mašnu oko nje, da mi se majka obraduje kad se ujutro vrati iz banje.
Telefon mi zazvoni u sedam i petnaest. Molim…? Šta moliš..? Gde mi je mašina…? – stade da sikće Milanka. U kupatilu, rekoh. Ne pravi se pametna, Dubravka! Gde mi je MOJA mašina…? U podrumu je. U podrumu…? A šta radi u podrumu? Odmara, mama, odslužila je svoje… I zašto vičeš na mene ranom zorom..? Htela sam da te obradujem, mama. Da ti olakšam, da te iznenadim. Mogla bi barem hvala da mi kažeš, znaš..? Mama zaćuta. Hvala, reče konačno. I izvini što sam te probudila. Biće da se mnogo obradovala, upita Vlada, već uveliko budan. Baš mnogo, rekoh. Što je starija, sve više liči na baku. Ni ta se nije mogla rastati od svojih stvari. Ne znam zašto se toliko vezuju… Pa nije je rodila, zaboga…?! Vezuju se, Dudo, zato što su živele u nekom drugom vremenu. Zato što se u njeno vreme nije tek tako kupovalo. I zato što su se nekada stvari pravile da traju.

Jel ti se bar malo sviđa…? – upitah Milanku sutradan.
Sviđa mi se, ali stvarno nije trebalo da se trošiš…– reče. Učini mi se da prepoznajem taj ton. Slično sam se i ja zahvaljivala na svim onim, nikad u javnosti obučenim džemperima koje mi je strpljivo plela i koji bi po pravilu završavali na dnu ormara.
Ima sve najnovije funkcije. – dodadoh. – Program za uklanjanje fleka, dozeri za deterdžent, bubanj koji svetli…
Bubanj koji svetli…? Za čije babe zdravlja bubanj u mašini treba da svetli? Da čarape mogu da vide jedna drugu…?
Mama…

Duda Alapača: To još nismo učili

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA