Categories Blog

Duda Alapača: Prezervacija i ostale boljke

Umro! Posle pet dana! U sred noći mu pozli, Nada njegova zovne hitnu, oteraju ga u bolnicu, odma’ u operacionu salu, otvorili, zatvorili i gotovo. Ko da ga nikad bilo nije. A ne umire se na nervnoj bazi, Dudo draga… I zato, ne slušaj ti mnogo te tvoje, nego pamet u glavu. Valjda ti sebe poznaješ bolje neg’ ta doktorka što te jednom u životu videla…?
Znam, mama, ali ovo nije bilo ”na gledanje”, uradili su mi testove, laboratoriju…
Kakva ti je krvna slika, prekide me Milanka.
Dobra je. Odlična.
Gvožđe?
U granicama normale, rekoh.
Pa, eto! Vidiš. Čovek kad kopni i kad nešto nije dobro, odma’ se na krvnoj slici pokaže. Da ti je nešto, sačuvaj bože, opasno i ozbiljno – ne bi ti gvožđa imala mrve jedne. Slušaj ti svoju majku šta ti kaže. Nisam ja te njihove škole učila, al’ znam kad je neko bolestan, čovek se nekako promeni, izgubi boju u licu, oči upadnu… de, isplazi jezik… eto, vidiš, roze, taman kako treba… Ništa tebi ne fali, ja da ti kažem… Ne moraš biti naučnik pa da znaš… Spavaš li…?
Spavam, mama, spavam kao klada.
Pa naravno da spavaš, kad si zdrava. Bolestan čovek se povazdan prevrće, neće san na oči, sve ga nešto boli, žiga, probada, pa trči u vece po celu noć, pa ustani da piješ vode… Ti si, Dudo moja, kao dren. A nema ti boljeg doktora od mene.
Ni boljeg leka od paprika, rekoh.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA