Categories Blog

Duda Alapača: Ptica na žici

Bilo je pola devet. Laku noć, rekla sam i poljubila ga. Gde ćeš…? Idem da spavam. Već..? Pa nema ni… – rekao je i pogledao na sat. Znam. Umorna sam. Kao pas. Kao tri psa. Molim te, ti prostri veš kad završi mašina, hoćeš…? Kad završi, upaliće se ono zeleno svetlo, ali moraš da je pustiš dva minuta, pa tek onda da otvoriš, nemoj na silu da trgaš ručicu, polomićeš… Pogledao me zbunjeno. Kako ću..? Vladimire, samo izvadi, tresni dvatriput i stavi na žicu! Nisam ti tražila da sortiraš nuklearni otpad, nije to neka nauka. Umorna sam, ponovila sam. Gde ti je mladost, Dudo, upitao je. Ne znam.

Ne znam gde mi je mladost. Gazim četrdeset i treću i nemam pojma gde mi je mladost. Ne bih je našla ni svećom da je tražim. Svakog dana ustajem u šest ujutro, umornija nego prethodne noći. Prva misao, prva svesna misao – čim otvorim oči – mi je da ću se zakucati u krevet čim dođem s posla. Svakog jutra to kažem.

A onda odem na posao. I radim ceo dan. Pa izađem s posla. I svratim u radnju. Kad uđem u kuću, već je pola sedam. Večeras ću leći ranije, obećam sebi. A onda stavim pile u rernu. Ješćemo ga hladnog, sutra. Od belog mesa koje niko i ne pipne, napraviću imitaciju ruske salate. Bez šargarepe. Barena šargarepa sadrži ugljene hidrate. Ugljeni hidrati imaju lošu reputaciju kod nas od četrdeset plus. Dižu insulin, a visok insulin nije dobar. Sve sam pročitala, znam više od kakvog endokrinologa. Znam sve i jedan način da dignem energiju, a nemam snage da obučem pižamu. Spavam u čemu stignem, uglavnom. Odlažem sve što je moguće odložiti. Odlaske u goste, posete istih, tržne centre zaobilazim u širokom luku, u bioskopu sam poslednji put bila… ne smem da kažem. Prosečan izlazak u grad – odbolujem. Sa setom pamtim vremena kada se s posla odlazilo u kafanu a iz kafane ponovo na posao. Sad je i odlazak na kafu – poduhvat ravan usponu na Everest. Potrebne su mi kondicione pripreme i kiseonik u bocama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA