Duda Alapača: Tako mi svih zmajeva

by | februar 19, 2020

Priznajem, evo, nisam normalna. Kad su svi gledali Igru prestola, ja nisam. Kao, šta sad kao tu ima da se ložim na neke priče o zmajevima i kraljevstvima i princezama i štatijaznam. Tolike godine sam bila iznad toga, jer – ja sam ozbiljna jedna persona i nemam vremena za bajke. Jeste, jesam. Sve do prošle subote, tamo negde oko podneva. Dok nisam “kliknula“. Sezona jedan, epizoda prva.

Završi ta prva, hajde, mislim se, i tako je subota, pa zaslužujem valjda i ja malo oduška. Uglavnom – ostadoh do ponoći. Načela žena i drugu sezonu za jedan dan.

Sutra – nedelja, ista meta, isto odstojanje. Mama, šta ima za ručak? Nema ništa, napravite sendviče.

Dudo, možeš li mi ubaciti one košulje u mašinu? Ne mogu sad, vidiš da su napali Zimovrel. Hajde, pustiše me u nedelju, valjda računali – sutra je radni dan, usporiću. Jok! Trči Duda s posla da stigne kući da gleda seriju! Nisam tako trčala ni kad nam je tetka iz Štutgarta dolazila, u vreme inflacije.

Duda Alapača: Čistoća je pola zdravlja

Mama, znaš šta je danas bilo, spopade me Beba s vrata, šta će – željno me dete, ne progovaramo danima. Ne znam, sunce majkino, ne znam ništa dok ne vidim šta će Deneris Targarijan da uradi sa zmajevima, samo da odgleda mama jednu epizodu pa ćeš mi posle sve lepo i natenane pričati.

Vladimir se, vidim, uzmuvao po kući – jasno mu je da je situacija vanredna.

Pa šta to tu ima toliko interesantno, upita. Ne znam, Vlado, ne znam majke mi moje, da je hrana, rekla bih da trpaju neku drogu da nas navuku, al’ serija je, i ne znam živa šta da ti kažem. Ajde mi bar u kratkim crtama prepričaj, da mogu i ja da se uključim, reče. Molim..? U kratkim crtama?! Na sred treće sezone…? Molim te, sedi tu, čitaj novine, igraj igrice, radi šta god hoćeš, samo me pusti, vidiš da se zakuvalo…

Duda Alapača: Luda mi kaže pa se ne ljutim

Kunem se, da je rekao “il’ ja, il’ Igra prestola“, rekla bi’ – Igra prestola, sad zasad, pa ćemo posle o svemu lepo da se dogovorimo. Kunem se, dvosed se istanjio ispod mene, nije me toliko trpeo ni kad sam ono imala bronhitis i upalu sinusa. A probala sam da se oduprem, nije da nisam… Ustanem ja ujutro, naravno sva ušlogirana, jer sam ostala prethodnu noć uz seriju do neka doba, kažem sebi “e nećeš više, majčin sine, danas ima da odeš na kafu posle posla ili majku da obiđeš…“ Nećeš, Dudo, daljinskom ni prići… To je sve industrija filmska, zahvaljujući tebi i takvima, silne pare zgrću, a ti misliš – lepo ti, gledaš one kraljeve kako se biju, sve čekaš, nadaš se nekoj pravdi, dobro da pobedi… Ne vidiš se od podočnjaka, ideš na pos’o ko White walker, pola te nema, creva ti se svezala, niti jedeš, niti piješ… Sve ja to tako lepo sebi ispričam, dođem kući, krenem ka kuhinji, kunem se, izvadim meso iz zamrzivača, kao eto sad ću ja lepo jednu supicu da skuvam, pa onaj veš da sredim, posteljinu da presvučem i … odem samo da pogledam pet minuta, dok voda ne provri… i aj’ zdravo, ni supe, ni posteljine, ni ničega. Vlada već počeo da kupuje ona karneks gotova jela, šta će, vidi siroma da od mene nema vajde. Samo ide okolo i pita “kolko još“. Tri, kaže Beba. Epizode…? Ne, tata, još tri sezone. Ugasili smo ga, kaže. Pa se sve tužno gledaju a ja ni abera. Sersei Lanister zarobili, pa ko bi tu bio ravnodušan, ajd’ sad…?!

Duda Alapača: Deda za babu, baba za rotkvu…

Juče, zamalo da zakasnim na posao. Ma nisam ni čula sat, kunem se. Preko dana gledam zmajeve, noću sanjam zmajeve, ovo mora da prestane, kažem sebi. Ima toliko boljih sadržaja, korisnijih, pametnijih stvari koje mogu da radim umesto što gledam ove… ove… ma ne znam ni ja kako da ih nazovem… Jeste, al’ sad kad su osvojili Zimovrel, Sansa se vratila, Džon Snežni preživeo, a Deneris sklopila savez sa Grejdžojima, pa ‘aj ti budi tol’ki karakter pa ne pogledaj..?!

Mama, luk se propržio, šta sad da radim…? Sad dodaj šargarepu. Dodala sam, mama, a šta sad…? Sad sipaj grašak i poklopi. A da posolim…? Ne znam, Bebo, pusti me sad… A jel’ da sipam malo vode, mama..? Sipaj, sipaj… Koliko…? Onako, da ogrezne… Mama, a šta znači “da ogrezne“..? O bogo, isključi, skloni s ringle, ja ću kasnije sve, samo da odgledam još jednu. Epizodu…? Neeee, sezonu, dete. Sezonu.