Categories Blog

Duda Alapača: Velika, najveća matura

Ne radim sutra, rekla je Gaga i uzdahnula. Nisi mi nešto mnogo vesela zbog tog slobodnog dana, primetih. Kako da budem? Biće sve samo ne slobodan. Sutra Mrvica ima matursko veče, objasni. O pa to je baš lepo, rekoh. Kako kome, reče Gaga. Danima je već opsadno stanje u kući. Čekala je poslednji čas da kupi haljinu. A cipele još uvek nema. Sutra idemo da kupimo. Cipele i nakit. I mora kod manikira, da sredi nokte, a ostalo je još i da zalepi trepavice. A zašto lepi trepavice, upitah. Ah, moja Dudo, videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu. Samo se gleda u ogledalo, po stotinu puta me pita ”jesam lepa”, ”kako mi stoji”… Hoćeš da dođeš sutra kod nas, molim te, upita Gaga. Odmahnuh rukom. Samo ti ja još trebam na svu muku. Molim te, dođi, ponovi. Trebaš mi, onako baš. Nisam sigurna da mogu sama da se izborim s njom.

Piše: Duda Alapača

Nije sigurna da može sama da se izbori sa sopstvenim detetom, pomislih. Ne sećam se nešto da su se naše majke borile s nama… A ni mi nismo pravili neku dramu od te mature. Ok, haljine su se šile i onda, al’ brate, nije mi profesionalni šminker dolazio kući uoči mature, i nisam se kvarcala ni lepila trepavice. Nisam.

Dobro je da si došla, reče Gaga i skljoka se u fotelju. Gde je, upitah. Otišla da se iskvarca. Sad…? Pa da, kaže – da se još malo popravi. A Bogdana poslala da joj kupi neki šljokičasti sjaj za kožu. Bože sačuvaj, rekoh, zar i to mora…? Mora. Uh, samo da prođe i to već jednom… Nedeljama već samo o tome priča. Ništa drugo je ne zanima, ni prosek, ni maturski rad, ni prijemni – ništa. Samo kako će da bude najlepša na maturskoj večeri. Kaže mi pre neki dan ”jao, mama, ja imam tremu”. Ja se poradovah, reko’ – eto konačno – proradila je odgovorna žica. Ne brini, srećko, i gori su se upisivali na fakultet, kažem da je ohrabrim, kad ona skoči na mene, kaže ”mama, ja ti pričam o maturi a ti samo na fakultet misliš..!”

I eto, opet ispadoh najgora. A to koliko nas je koštalo – pa to da ti ne pričam. Mogli smo je o jednom trošku i udati. Al’ nije mi za pare, nego tačno ću poludeti. Ovo s njom, to ti je kao talačka kriza. Ne daj bože da kažem nešto pogrešno ili da je popreko pogledam… Komuniciramo samo kad ima da mi iznese nove zahteve. Hranu i vodu joj ostavljam ispred vrata. Ma užas, ja da ti kažem… I jel’ morala ta matura baš u hotelu s pet zvezdica da bude…? Znaš li koliko to košta…? Za jedno jedino veče… Bruka! I nije samo to, nego – daj haljinu, daj cipele, daj torbicu, trepavice, pedikir, manikir, solarijum, šminker, pa onda pare za slike, pa za piće, pa taksijem da ode, taksijem da se vrati… Nema ni mesec dana kako smo isplatili onaj kredit za televizor, sad opet uđoh u minus, neću se izvući šest godina. Pssst, evo je, rekoh i zauzeh zvaničnu pozu na trosedu. Kao eto, mi ni reč progovorile o njoj nismo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA