Categories Blog

Duda Alapača: Zlo (ne)spava

Krenule Gaga i ja pre neki dan u grad da vidimo neke cipele, kad samo na sred ulice ona stade. Ja idem i pričam, i ne znam da je podosta iza mene, vidim ne odgovara mi, okrenem se, kad ona – stoji. Šta ti je, Gagili, jel te boli nešto, jesi zaboravila telefon…? Ajmo drugim putem, kaže i pokazuje mi rukom da se vratim. Što, šta je, ima još neka radnjica..? Mačka, kaže. Molim..? Mačka, crna, eno je tamo ispred, vidiš…? Vidim, pa…? Pa ako nastavimo ovuda, preći će nam put. Molim te, ajde da se vratimo, stvarno ne mogu tuda… kad vidim crnu mačku, ne idem dalje. Daj, nemoj mi reći da stvarno veruješ u TO? Mačka pođe prema nama. Gaga se vrati korak unazad. Stvarno veruješ u to, rekoh i pođoh za njom, drugim putem.

Gago, pokušavala sam da joj objasnim usput. Crna mačka nema nikakve veze s tim. Nemoj da si naivna. To je samo priča, praznoverje u koje čovek poveruje ili ne poveruje. Stvarno ne mogu da shvatim da se ložiš na te gluposti. Šta je sledeće – petak trinaesti, beli luk, glogov kolac…? Mislim, to mi tako ne liči na tebe.
Ličilo, ne ličilo – tako je, reče Gaga i sleže ramenima. Ne volim crne mačke. Nemam ništa protiv crnih mačaka, samo ne volim kad mi pređu put. Džaba se ja hvatam za dugme i brojim do devet, crna mačka je crna mačka. I razumem te potpuno, u početku ni ja nisam verovala, ali ženo, pređe mi mačka jednom – dođem kući, Bogdan na fudbalu pao, noga u gipsu. Pređe drugi put – podigoše nam kamatu na kredit. Pređe treći put – završih u bolnici zbog kamena u bubregu. E znaš šta, mislim se, što si prelazila, prelazila si. Uostalom, što me gledaš…?! Pa i ti imaš onu tvoju babu u zgradi.

Tačno. Imam jednu babu u zgradi, svu staru i smežuranu i nikakvu, baksuz matori, neće ni dobardan da kaže, hejter-baba, onako najstrašnije. Kad krenem ujutro na posao, pa se trefimo u liftu, znači nije mi dobro, tri dana sreće nemam. Ali to je baba, identifikvani subjekt, a ti ubacuješ u rikverc zbog NN mačke. Ja se zbog ovog mog baksuza osećam loše, baca mi neki negativan vajb, ok, ali se ne vratim kući kad je vidim, nego kažem ”dobro jutro”, pljunem triput i nastavim dalje. A mi zbog tvoje crne mačke obiđosmo tri kilometra duže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA