Categories Blog

Duda Alapača: Zlo (ne)spava

E sad, ajd’ što smo hodale, nego što i ne nađosmo te cipele na kraju. Da i to nije zbog tvoje crne mačke, upitah je dok smo srkale espreso u kafiću. Nije ali pazi, postoji niz znakova koje ne smemo ignorisati. Još je moja baba govorila da kad levo oko zaigra – neće da valja. Šta god da si pošla da radiš, ako ti oko zaigra – stani, batali, nema vajde. Sve su to znaci, Dudo… Ne prolazi ispod merdevina, ne otvaraj kišobran u kući, čuvaj se razbijenih ogledala, krnje šolje odmah baci da ti ne navuku neku bedu u kuću. – izloži mi Gaga čitav arsenal svojih verovanja.

Dobro, nije da ne verujem – pričala sam Vladi kasnije – imam i ja svoj ”srećni džemper” i svoje ”srećne čarape”, ali nisam toliko duboko ogrezla u sujeverje. I od Gage to nisam očekivala. Obrazovana žena, a plaši se crne mačke. Mada, kad bolje razmislim, obrazovanje nema mnogo veze s tim. I verje i sujeverje i praznoverje su iskljucivo stvar vere. Ali, kako god okreneš, suludo mi je da neko veruje da nešto drugo može imati toliko uticaja na njegov život. Mislim, znam ženu koja živi s crnom mačkom. I nije joj ništa.

Dudo, prekide me Vlada. Ne razumeš. Vremena su nesigurna, ljudi veruju u sve i svašta. Ovaj svet se klima, i normalno je da se hvatamo za slamku. Šta god da je, ako nosi neku skrivenu poruku da će sve biti dobro, čovek je spreman da poveruje. A svi mi mislimo da zaslužujemo najbolje. Tako i Gaga, ako izbegne mačku, pomisliće ”uradila sam sve što je bilo do me ne da me nikakvo zlo ne strefi”. To je to, nema tu neke velike mudrosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA