Zaslađivači su bezbedna zamena za šećer 

by | novembar 19, 2021
Zaslađivači su bezbedna zamena za šećer 

Niskokalorični zaslađivači se koriste u preko 6.000 proizvoda širom sveta i mogu značajno da smanje energetsku vrednost hrane i pića kada se koriste kao zamena za šećer.

Međunarodna asocijacija proizvođača i korisnika zaslađivača (ISA) skreće pažnju na sve veći broj stručnjaka koji podržavaju poruku da niskokalorični zaslađivači imaju važnu ulogu za zdrave, aktivne ljude.

Međunarodna asocijacija proizvođača i korisnika zaslađivača (ISA) skreće pažnju na sve veći broj stručnjaka koji podržavaju poruku da niskokalorični zaslađivači imaju važnu ulogu za zdrave, aktivne ljude. Niskokalorični zaslađivači se koriste u preko 6.000 proizvoda širom sveta i mogu značajno da smanje energetsku vrednost hrane i pića kada se koriste kao zamena za šećer.

Niskokalorični zaslađivači ne uvećavaju apetit

U svom govoru prošle nedelje u Glazgovu na zvaničnom globalnom naučnom skupu u okviru Olimpijskih igara u Londonu, Međunarodnoj konvenciji o nauci, obrazovanju i medicini u sportu (ICSEMIS), stručnjak za nutricionizam Peni Hanking (Penny Hunking) rekla je sledeće:

Dobro je poznato koliko redovno vežbanje pomaže ljudima da održavaju telesnu težinu. Izraz ,jedi manje, radi više’ je tačan ali strategije kojima se to postiže u praksi mogu da budu problematične jer vežbanje može fizički i mentalno da stimuliše apetit i dovede do prejedanja. Fizički aktivne osobe moraju da vode računa o energetskoj vrednosti hrane i pića koje biraju. Konzumiranje mnogo više kalorija nego što se potroši poništava svrhu vežbanja. Niskokalorični zaslađivači ne uvećavaju apetit i predstavljaju pametnu, pozitivnu alternativu kaloričnim proizvodima zaslađenim šećerom, što doprinosi održavanju telesne težine smanjenjem ukupnog energetskog unosa.’

Stav Hankigove u skladu je sa nedavnom izjavom objavljnom početkom meseca u žurnalima Američke asocijacije za borbu protiv bolesti srca (AHA) i Američke asocijacije za borbu protiv dijabetesa (ADA). Ova izjava ističe da pametna upotreba nenutritivnih (niskokaloričnih) zaslađivača kao zamene za šećer u hrani i pićima može da pomogne da ljudi ostvare i održe zdravu telesnu težinu.

Niskokalorični zaslađivači i zdrave navike

Na istoj konvenciji prof. Marion Heterington (Marion Hetherington), biopsiholog, navela je da faktori okruženja mogu da utiču na vežbanje i zdravu ishranu.

Oznake na zdravoj hrani i napicima pomažu potrošačima da donesu zdravije odluke, kao što je unošenje bolje hrane i više vežbanja’, rekla je ona.

Niskokalorični zaslađivači mogu da budu važan deo ovih zdravijih odluka, naročito zato što kod fizički aktivnih ljudi postoji veća potreba za hidratacijom. Prof. Džon Bruer (John Brewer), naučnik koji proučava sport, istakao je ovu činjenicu u svom izlaganju. ,

Čak i vrhunski sportisti moraju da vode više računa o potrebi za hidratacijom pre, tokom i nakon treninga. Hidratacija sa nula ili manje kalorija može da se ostvari uz pomoć niskokaloričnih zaslađivača a napici sa posebnom aromom naročito nude privlačan ukus, čime promovišu dobru hidrataciju’, rekao je on.

O ICSEMIS-u

Od Olimpijskih igara 2008. godine, Međunarodni olimpijski komitet pokrenuo je Međunarodnu konvenciju o nauci, obrazovanju i medicini u sportu (ICSEMIS) kao globalni naučni skup u okviru Olimpijskih igara. Ove godine se konvencija održala u Glazgovu od 19. do 24. Jula i bavila se naukom o sportu, ishranom u sportu, hidratacijom, fizičkom aktivnošću i fizičkom kulturom. Na njoj su učestvovali vodeći istraživači, naučnici koji proučavaju sport i oni koji se bave sportskom edukacijom i praksom.

Izvor: www.info-edulcorants.org

Advertisement

lepotaizdravlje.rsPromo