Godina na dar ili još jedna protraćena šansa?

by | januar 11, 2019

Evo je tu… pred nama, nova, darivana, neraspakovana, sveža, mirišljava, sa vidljivim datumom upotrebe, poklon GODINA. Upakovana je tako, da nam treba, tačno, 365 dana da je otvorimo i uživamo u njoj. Naravno, spakovana je i sa uputstvom za upotrebu i sa upozorenjem: „LOMLJIVO-NE TUMBATI“. Sve je na njoj skladno… i kutija i mašna i veličina i kapacitet i boja i miris i stigla je tačno na vreme i mi je dočekujemo uz vatromet, svečana odela i obilne obroke, neradno i paradno.

Piše: Mileva Pavlović, www.milevapavlovic.com

Ali, avaj, nevolje sa poklonom kreću odmah nakon primopredaje paketa. Neko ga otvara odmah, radoznao ustreptao od želje da vidi šta je u njemu, dok su drugi suzdržani, sumnjičavi, sarkastični i depresivni. Poneki ismejavaju ambalažu, smatrajući da je to samo lepa, šljašteća forma bez sadržine ili sa pretećom i upozoravajućom porukom: da ko otvori, svakakvoj eksploziji se može nadati. Ima i onih sitničavih, koji upoređuju prošlogodišnji poklon sa novim… onih koji u svemu vide pretnju i zaveru i koji će primljenu pošiljku odložiti na policu i dalje se baviti starim, pomalo prašnjavim i bajatim paketom.

A, ja se pitam, zašto smo unapred sarkastični kritičari koji pre primljenog dara polemišu o sadržini i poruci. Zašto, kad se već svačano oblačimo i čestitamo jedni drugima ne pokušamo da se predamo poklon godini i ne posvetimo joj dužno poštovanje. Jer, Nova godina je na sve adrese stigla bitno je da je prihvatimo sa radošću i sa osmehom, kao novu šansu, kao najvredniji dar, jer je vreme najjača univerzalna valuta i nije malo da gratis dobijemo novih 365 dana na blanko i na poverenje. Čovek je blagosiljan ovim darom, na njemu je samo da ga upotpuni, uobliči, prilagodi sebi i uživa u datoj mogućnosti.

Svake nove godine se pitam da li ću znati da cenim ovaj dar sa neba, da li ću umeti da ga pretočim u iskorišćenu šansu ili ću protraćiti vrednost koja mi je podarena, a koja je neprocenjiva, neponovljiva i velika onoliko koliko ja uspem da je nadogradim i oplemenim? Ne znam da li smo svesni da je ovaj paketić koji se isporučuje svakog prvog januara rastegljiv onoliko koliko ga mi pumpamo i naduvavamo, sladak onoliko koliko ga mi šećerimo i grandiozan onoliko koliki su naši individualni kapaciteti? I, ne treba da nas čudi što su tog prvog dana darivanja, paketići iste veličine, a da se nakon narednog perioda povećavaju ili smanjuju, u zavisnosti od naših ambicija, volje ili znanja. U suštini, vrednost ovog poklona zavisi od nas, od naše sposobnosti da od sitnog, upakovanog suvenira, napravimo luksuzan, autentičan i vrednosno bremenit paket koji sadrži sve što želimo, možemo i hoćemo…

I, zato, želim svima nama da otvorimo vrata donosiocu Godine na dar jer je laž da samo deca dobijaju paketiće. Deda Mraz svakom od nas daruje po jedan džakčić mogućnosti, a na nama je da ga pretvorimo u uspešnu godinu realizovanih želja. Zato raspakujte poklon, polako i sa uživanjem, a ujedno i hitro, sa umećem iskorišćavanja šanse, kako ne bi posmatrali druge koji uživaju, dok nama nedostaju makaze da presečemo vrpcu i mašnu…
Srećna nam GODINA NA DAR…

 

Foto:Milica Tranavac

Tagovi:

top