Hvala mati na salati

by | decembar 3, 2013
Foto: Mladen Sekulić

Foto: Mladen Sekulić

Opet si pala, upitala sam. Aha… saplela sam se, promrmlja i spusti pogled. Saplela…? Aha. Pravilo broj jedan: deca nauče da hodaju s godinu dana, tako da priča o saplitanju ne prolazi. Ni sa sedam, ni sa sedamnaest godina, ni nikad.

Ajmo ispočetka. Opet si pala. Aha. Mihajlo te gurnuo? Tajac. Sutra ću otići kod učiteljice. Nemoj mama molim te. Zašto? Nije on tako loš. Ma šta mi napriča, nije loš…? Dobar je, mama, stvarno, samo… O bože, nisam se tome od tebe nadala. On te gura, zbog njega dolaziš pocepanih kolena – a meni plasraš priču kako je on dobar? Tu ’’dobrotu’’ treba saseći u korenu.

U tom trenutku poželeh da je starija, pa da joj kažem sve što mislim, sve što bi moglo biti za nauk, jednog dana. Da je posadim pred sebe pa da počnem onako, ozbiljnim glasom. Da kažem da to ne može tako, da dobri ljudi prosto ne rade loše stvari. Dobri drugari ne podmeću nogu. Tačka. Idemo dalje.

Muškarci su čudne biljčice, dete moje. Ako imaš bilo kakve sumnje – beži. Ne čekaj da se obistine. Promeniće se. Možda. Ali nemoj ti da budeš ta koja ga menja. Neka se menja sam. Od ’’možda’’ se niko nije usrećio. Intuicija je sjajna stvar, pusti neka te vodi. Ne menjaj sebe zbog nečega što ti nije suđeno. Ne forsiraj. Ako neće – neće. Ne žuri. Ako te voli, ništa ga neće zaustaviti. Ako te ne voli, ništa ga neće zadržati. Ako ti veza pukne zato što se nije ponašao onako kako zaslužuješ, ne pokušavaj da ostaneš prijatelj. Ako ti se čini da te ponižava – sigurno si u pravu. I verovatno je vreme da se pakuju koferi. Ako je neodlučan – ne voli te.

Ne ostaj samo zato što misliš da će biti bolje. Neće. Samo ćeš ti biti koju godinu starija. I, o da, moraćeš da poljubiš nekoliko žaba na tom putu do princa. I kad ga nađeš – ne pokušavaj da ga kontolišeš. Jedina osoba koju možeš da kontrolišeš u vezi si ti. Izbegavaj one koji imaju puno žena i isto toliko dece. Uvek misli na sebe. Imaj svoje prijatelje. Ne njegove, ne zajedničke, već svoje prijatelje. Ne plači, ako ne zove kada je obećao. Nije mu se desilo ništa loše. Jednostavno ga ne zanimaš.

Ako nisi sigurna kako će se ponašati prema tebi jednog dana – obrati pažnju na to kako se ponaša prema drugim ženama u svojoj porodici. Kad kažem druge žene, mislim na sve osim majke. Kad smo kod majke, nikada, nikada ni za živu glavu ne dozvoli da živiš pod njenim krovom. Ni da paseš iz njenih jasala. I ne daj da ti kroji kapu, a da sam nije spreman da je nosi. Dupli standardi su bezveze. I nemoj nikad da oseti da je važniji od tebe. Čak ni ako je obrazovaniji, ni ako ima bolji posao, veću platu. Zaslužuješ poštovanje. Uvek zaslužuješ poštovanje.

Ne pokušavaj da se takmičiš sa svim ostalim ženama, ali znaj da muškarce privlači ono što vide. Ako sumnjaš da se viđa s nekom drugom, verovatno si u pravu. Suoči ga sa svojim sumnjama, i ako osetiš da laže – ne zadržavaj ga, nema tu šta… Ne zaboravi nikad da dela govore više od reči. Ako jedno radi, a drugo priča – veruj u ono što radi i nećeš se pokajati.

I nikad ne dozvoli da pozajmljuješ tuđe muškarce. Ako je varao s tobom, varaće i tebe. Nema garancija, ne računaj na to. Pa čak ni to što ti je rekao da te voli, ne znači da te nikada neće povrediti. To što je rekao da te voli, ne znači da vam je suđeno da budete zajedno. Na kraju krajeva i voleti je glagol. Menja se kroz vreme. I ne gubi vreme na to da nedostupnog učiniš dostupnim, a nevoljenog voljenim.

Upamti i to, dete moje, muškarac će se ponašati prema tebi onako kako mu ti dozvoliš. Nikad ne daj više nego što dobijaš. I nemoj uvek da budeš tu. Onog momenta kad bude znao i gde si i šta si i s kim si – magija prestaje. Ne mora sve da zna. Ne treba sve da zna. Ionako će to iskoristiti protiv tebe, kasnije.

Ne pokušavaj da ga razumeš, da budeš njegov terapeut, ni njegova mama, ni ortak ni ništa. Ti si njegova žena. Tu si da te voli, ne da na tebi leči komplekse. I ne padaj na to kako on ’’prosto nije takav’’ – kad čovek voli ženu, upravo je takav i ne postoji ništa na ovom svetu što ne bi uradio da je osvoji. A opet, ne zavaravaj se. To što je tvoj, ne znači da je savršen. Nije. Verovatno je isti kao i ostali. Ali ne igraj igrice, kad dođe vreme da se ide – idi. Ako treba da pustiš – pusti. Ako… Bebo, milice, pa ti spavaš…? Ali još nisam završila… čuješ li me, hej..? Mama, spaaaaaava mi se… Dobro. Spavaj. Al’ nemoj posle da bude kako ti nisam rekla.

Pišite Dudi na [email protected]!

Tagovi: