Ivanin rečnik ludih tridesetih: C kao CELOFAN

by | januar 27, 2017
Untitled-1

Piše: Ivana Jovanović

„Gledam svoja posla, ali, eto, kada ovako sednemo bez obaveza, što se ne dešava često, ne mogu da ne primetim ova mlada uštogljena i hladna lica oko nas, muška i ženska, redom. “, komentarišem staroj poznanici, dok lagano mešam kafu u jednom fensi gradskom kafeu, zavaljena u udobnu sofu. Lepo mi je kao kod kuće.

„Svi su nešto ozbiljni, bez grimase, sede pravo, ne vide im se zubi ni kada se nasmeju za selfi. Pa kakav je to osmeh bez zuba?! Baš se pitam, kada je pravi trenutak da se skinu maske, da budeš svuda i bez straha ono što stvarno jesi, sa ležerno prekrštenim rukama i sa zubima raskeženim oko glave, pa ko te voli – voli te?“, smejem se i uzimam srk kafe. Kafa je topla i punog ukusa, za razliku od ljudi.

Pokušavam da se setim kada sam ja zavolela sebe sa ovom svojom bogatom kolekcijom ožiljaka od dobrih i loših iskustava, koju nosim i svakodnevno upotpunjujem. Mora da taj trenutak ima neke veze sa ličnom kartom. Godine donose mir u glavi i u srcu, a s druge strane, unose „nemir“ u grimase. Zato ti više ne predstavlja problem da na svom licu jasno pokažeš kako se osećaš, šta misliš, od čega strepiš, koliko si tu ili negde daleko od svih. Na licu se vidi koliko si svoj.

Posle smo prešle na naše uobičajene teme, od posla do kritike sistema obrazovanja, zdravstva, onda o tinejdžerskim bubicama sa kojima se obe borimo, pa malo o aktuelnim sniženjima…Sve uz izražajne grimase nezadovoljstva ili, pak, široke osmehe. U pozadini je išla domaća muzika iz 80-ih. Mora da je DJ neki naš vršnjak, odavno pomiren i svoj. I ne bi to bilo ni toliko važno da nije pustio „Čokoladu“ od Idola.

„Da li se sećaš kako je izgledao ovaj njihov album?“, pravim digresiju. „Preslatka devojčica sa širokim osmehom i otvorenim ustima spremna da zagrize komad čokolade. Bez celofana. Srećna bez zadrške, musava i opuštena, baš onakva kakve devojčice treba da budu. Možda ona naša priča o uštogljenosti nema veze sa godinama, nego sa celofanom!“

„Kakav sad celofan?“, gleda me ona začuđeno.
„I cveće i čokolada i parfemi …da bi uživao u mirisima i ukusima, moraš da skineš celofan. Tako je valjda i sa nama. Neko se već na prvoj čokoladi nauči da ga kida, neko sačeka skup parfem pa shvati. Uvek je pravi trenutak .“

 

Tagovi: