Ivanin rečnik ludih tridesetih: G kao GOSPOĐA

by | mart 17, 2017
Untitled-1

Piše: Ivana Jovanović

Kada su me, pre dobrih petnaestak godina, deca iz komšiluka počela oslovljavati sa „Vi“, znala sam da nema nazad. Crta je povučena. Sa jedne strane – devojka na „ti“, sa druge – gospođa na „Vi“. Zbogom mladosti! Nije mi bilo svejedno. Zapravo, zvučalo je poražavajuće. I bolno zvečalo u ušima – ono tvrdo G i meko Đ: gospođa!
Ja sam postala „Vi“ preko noći.

A izgledala sam isto. Zar je moguće da sa dvadeset pet neke moje prijateljice još uvek studiraju, svako veče izlaze, provode se, idu zajedno na more, flertuju sa meštanima…A ja – gospođa „Vi“. Već tri godine sa diplomom fakulteta, već tri godine sa radnom knjižicom, već tri meseca menjam pelene jednoj slatkoj bebi. Pa ko me je terao da žurim? Niko. Osim, možda, ta gospođa koja je uzrastala u meni i htela što pre da izađe na površinu i pokaže se pred svima, baš u mom liku. A kada gospođa nešto odluči – tako biva.

Danas mi više ništa u vezi sa godpođom i persiranjem ne zvuči poražavajuće. G i Đ klize po ušnom kanalu, ni ne čujem ih. Onu crtu između „ti“ i „Vi“ prestala sam da sanjam. Ništa nemam od takvih snova. Kada mi tempo tokom dana dozvoli da bar malo sanjam tokom noći, ne sanjam unazad, šta je bilo. Sanjam šta bi moglo da bude. Kada si gospođa, saznaš mnogo novih stvari. Jedna od njih je – da sve može da bude. Samo ako odlučiš.

-Briga me šta piše u rečniku: „gospođa je udata žena“. Ne mogu da kažem da je danas lako udati se, naročito „dobro se udati“. Ali, gospođa ima i druga značenja u našem jeziku. Nije muž jedino što je definiše. Gospođa ima manire, dobar stil, ozbiljnost, odiše otmenošću, poverenjem, odlučnošću. To su godine i godine rada. Sa čim bih ti uporedila? Na primer, gospođa je kao biser. Misliš da je lako biti biser? – isijavaju kao sedef reči moje drage koleginice, u jedno tiho i monotono jutro. Nagađate, nije udata. Ali zadovoljava sve ostale kriterijume za gospođu.

– Školjka luči sedef oko iritantne čestice, polako, natenane, dok je ne pretvori u dragocenost. Žena sedefnim prahom zasipa pukotine i brazde nastale u sebi samoj usled raznoraznih iritirajućih „čestica“, polako, natenane. Raste, menja formu, dobija na vrednosti, lepoti, dok se ne pretvori u gospođu. Biser je biser. Nije važno kome pripada.
Slušam je, zagledana u sivo jutro. Ovih dana sam bezvoljna. Iritirajuće „čestice“ napadaju sa raznih strana, teraju me na povlačenje. Kriza novog proleća ili zrelih godina. Da nisam gospođa, kažem sebi, ovo proleće bi se možda udavilo u depresiji. Ovako – odlučiću sasvim suprotno. A kada gospođa nešto odluči…

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje