Categories Iz ugla fashion blogerke

Food saveti fashion blogerke: Recite “ne” dijetama

Priredila: Tatjana Jovanović
Priredila: Tatjana Jovanović

Naša nova saradnica Tatjana Jovanović na blogu We Rock Fashion najčešće piše o modi, ali u tekstu za L&Z portal otkriva kako je uspela da usvoji principe zdrave ishrane.

 

 

– Nedavno sam na televiziji videla reklamu za keksiće koji zamenjuju doručak. Keksići su vrlo ukusni, ali zapitala sam se da li iko zaista pojede samo to?! Onda sam se setila da mnogi doručkuju musli sa jogurtom, ručaju salatu i slično. Nikada nisam pripadala tom tipu ljudi, već onima koji vole raznovrsnu hranu. Odnosno, ne vole, već obožavaju!

END_66571

Razumem da se mnogi zbog viška kilograma odlučuju na dijetu. Ipak, osim ukoliko to lekar nije prepisao, mislim da to i nije pametna ideja. Od srca bih svakome preporučila da poseti nutricionistu. Takođe, ne verujem u tablete, čajeve i ostala pomagala za mršavljenje. Verujem u pravilnu ishranu i, naravno, režim vežbanja koji odgovara našem telu.

Takođe, verujem u određena pravila kada su obroci u pitanju. Na primer, doručak treba da bude najobilniji, zatim sledi ručak, pa večera kao obrok čija količina treba biti minimalna. Nema potrebe za prejedanjem. Treba pojesti onoliko koliko osetite da prija vašem organizmu. Idealno bi bilo da obrok nije veći od veličine šake.

Ne znam kako sam prelomila i odlučila da odbacim neke stvari, a neke da počnem da konzumiram, ali jesam, i ponosna sam na to. Kalorije ne brojim već osluškujem svoje telo koje svakako šalje signale kada je nešto dobro, a kada ne, i kada je nečega dosta.

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Bez nekog specijalnog reda, navešću svoja pravila ishrane, sa željom da barem neke od vas inspirišem da se oslobode loših navika i ponešto promene nabolje.

1. VODA – je za mene omiljeno piće! Sokove ne volim da pijem, osim gaziranih, a to nije baš najbolji izbor, pa popijem samo jednu čašu i to samo uz određena jela. Vode, s druge strane, popijem oko dva litra dnevno.

2. ZELENI ČAJ – Blagodeti čaja, a posebno zelenog su mnogostruke. Nemojte čitati na Internetu o tome već probajte i ostetite sami. Kada se naviknete na njega, biće vam sasvim prijatan posle doručka.

3. DORUČAK – Najviše mi, umesto kroasana, sendviča i bureka, prija tost sa malo namaza, paradajz i pokoja šnita pečenice. I uz sve to čaj. Salamu gotovo nikada ne jedem. Musli takođe nije na mom meniju, jer mi ne daje energiju koja mi je ujutro potrebna. Pre doručka, odnosno čim ustanem, pojedem kašiku meda sa mlakom vodom.

4. UŽINA – Doručkujem već oko 8 h pa pre ručka ogladnim. Priznajem da ne pojedem uvek neku voćku, često su čokoladica ili keks na meniju, ali trudim se da ne preterujem. Ipak, ukoliko imam želju da pojedem pola čokolade, to i uradim. Ne ograničavam sebe da ne bih kasnije osećala još veću želju. Oči su često gladnije od tela, pa treba misliti i o tome. Sezonsko voće je definitivno najbolji izbor za užinu.

5. RUČAK – Uvek kuvano! Supu jedem gotovo svaki dan, a kako sam vešta u kuhinji, rado spremam raznorazna jela sa povrćem (šargarepa, brokoli, paprika, kelj….). Od mesa uglavnom pripremam piletinu i uza sve to jedem sezonsku salatu. Retko kada koristim ulje. Recimo, sve češće pržene krompiriće zamenjujem krompirima ispečenim u rerni na papiru za pečenje.

6. HLEB – Beli hleb gotovo nikada ne jedem. Moj izbor je integralni hleb sa semenkama.

7. VEČERA – Moram priznati da ne večeram uvek jer prilično kasno ručam i često ne budem gladna. Ranije sam jela čipseve u velikoj meri, dok sada najradije gricnem pistaće ili kokice. Takođe, pravila sam lepinjice, kiflice i ostala peciva, dok sada koristim heljdino i integralno brašno i trudim se da belo brašno u mom domu što manje bude u upotrebi.

8. BRZA HRANA – Ljubiteljka sam girosa, pizze, index sedviča i Mc Donald’s-a i nisam se toga odrekla. Jednom ili dva puta u toku mesec dana pojedem brzu hranu, ali NIKAKO ne treba sebi dozvoliti da vam ova vrsta hrane bude osnovna. Ništa nije lepše od kuvanih jela, čak ne volim mnogo da jedem u restoranima jer smatram da lepše i kvalitetnije spremim kod kuće. Nemojte tražiti izgovore u vidu nedostatka vremena.

Tatjanin blog možete pratiti OVDE.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA