Lako do lepih i negovanih stopala bez skupih tretmana

by | jul 16, 2015
Autorka teksta: Tatjana Jovanović

Autorka teksta: Tatjana Jovanović

Sigurna sam da već uveliko nosite sandale otvorenih prstiju i da ste na vreme sredili stopala i nokte. Ukoliko to još niste učinile ili vreme za ponovno sređivanje evo nekoliko koraka za uspešan pedikir kod kuće.

Foto: Pixabay.com/Free photos

Foto: Pixabay.com/Free photos

Pre svega uklonite lak sa noktiju. Uvek biram uljane skidače jer osim što je miris mnogo prijatniji od acetonskih, nokat mi se ne isušuje i na neki način se štite zahvalljujući bazama ulja. U prodavnicama kozmetike možete pronaći i skidače koji su namenjeni specijalno za tamnije lakove za nokte koji se skidaju teže.

Kliknite za nastavak teksta.

Druga faza je svakako najlepša jer je potrebno da desetak minuta držite stopala u toploj vodi. U vodu stavite morsku so ili nekoliko kapi eteričnig ulja. Dakle, narednih deset minuta uživajt, na primer, listajući omiljeni časopis. Pre nego što izvadite noge iz vode možete uraditi piling upravo sa morskom solju pomešanom sa uljem ili već gotovim kupljenim pilingom.

Osušite stopala peškirom i kako je koža sada mnogo mekša, posebno ukoliko ste dodali ulje, turpijom za pete uklonite zadebljalu kožu koju nikako nije lepo videti da viri iz sandala. Lično radije koristim turpiju nego žilete jer ne želim da uklonim previše kože i tako nadražim stopala. Čak i ukoliko idete kod pedikira vodite računa da ne preteraju jer to kasnije može biti vrlo osetljivo i bolno. Ne dozvolite da dođe do toga da vam turpija nije dovoljna, a ukoliko ćete u narednom periodu posetiti neku plažu ostavite pesku da uradi veći deo posla.

Sledeće što trebate da uradite je sređivanje noktiju. Kao i kada su nokti na rukama u pitanju, prvo ih isecite na željenu dužinu, ali imajte na umu da su dugi nokti na nogama privlačni koliko i zadebljale pete. Troprocentnim hidrogenom pređite po noktima kako biste ukolinili eventualnu preostalu prljavštinu. Zatim pomoću ulja za zanoktice i drvenog stapića povlačite zanoktice ka korenu nokta. Makazicama uklonite šta je neophodno, ali ni tu nemojte preterivati, pre svega da se ne biste povredili, a zatim i da vam se na tom mestu bespotrebno ne zadeblja koža. Uz pomoć turpije oblikujte nokte i tako ih pripremite za sledeću fazu.

Kako se danas u prodavnicama sa kozmetičkim preparatima nudi mnogo toga ne bi bilo loše da kupite sledeće lakove. Pre svega proziran lak koji predstavlja bazu, odnosno hrani i ujednačava površinu nokta, zatim lak u željenoj boji koji koji ćete naneti u dva sloja i na kraju lak koji daje efekat gel laka, brzo se suši i pomaže da boja bude dugotrajnija. Svakako na ovim noktima lak stoji mnogo duže nego što je to slučaj sa onim na rukama.

Foto: Pixabay.com/Free photos

Foto: Pixabay.com/Free photos

Kada se lak dobro osušio, hranljivom kremom za stopala izmasirajte oba stopala ili zamolite voljenu osobu da uradi to umesto vas. Da, došlo je novih desetak minuta za uživanje, ili više! Često nije loše da ovu kremu nanesete na pete pre spavanja, navučete kesicu, na primer onu za zamrzivač i preko toga čarapicu. Pete će ujutru biti potpuno hidrirane i meke.

Veoma je važno da ukoliko imate bilo kakvo oboljenje na stopalu ne pokušavate same da ukolonite već se radije obratite stručnijem licu koje će vam na pravi način uraditi medicinski pedikir, a kod kuće se zabavite u ovom estetskom. Vaša stopala će biti negovana i spremna za sandale i papuče!

Tagovi: