Kakvu hranu treba jesti ako vežbate jogu?

by | avgust 23, 2015
Lidija Miljković, joga instruktorka

Lidija Miljković, joga instruktorka

Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

www.yogacentargopi.com
Facebook/Gopi Yoga Centar

Ishrana je važna komponenta za održavanje zdravlja uma i tela, a ako se bavite jogom, Lidija Miljković iz „Gopi Yoga Centra“ savetuje vam na šta da obratite pažnju pri odabiru namirnica, pripremanju i ishrani.

Neka hrana bude sveža i lagana

Ne samo za jogu, već i za dobro zdravlje i oštar um neophodno je da hrana bude sveže pripremljena. Najbolja hrana za jogina je kičari. Ovo jelo je toliko lagano da nećete ni osetiti da ste ga pojeli. Kičari se sastoji od pirinča i žutog ili crvenog sočiva koji su skuvani zajedno u vodi i kojima su dodati začini poput gija – pročišćenog putera, slačice, kurkume, kumine..

Budite umereni u ishrani

Za one koji se rekreativno bave jogom, nema strogih pravila sto se tiče ishrane, mada je svakako najbolje jesti prirodnu hranu i to umereno. Za vreme obroka preporučljivo je da stomak do pola napunite hranom, četvrtinu vodom i da četvrtina stomaka ostane prazna. Jedite samo onoliko koliko je potrebno da zadovoljite glad. Za praksu joge i držanje uma u mirnom stanju, potrebno je da ishrana bude jednostavna i prilagođena regiji u kojoj živimo. Dakle, egzotično voće i povrće nisu najbolji izbor. Priroda nam sama daje ono što je najbolje da jedemo u ovim klimatskim uslovima.

Birajte satvične namirnice

Za optimalno varenje i zdravlje, najbolja je satvična ishrana. Satvična hrana je ona koja čini um mirnim i stabilnim, pospešuje dobro raspoloženje, lakoću i pozitivnost. Pirinač, pšenica, povrće i voće su satvični. Sve ono što vas čini fizički jakim, uzburkava um i pobuđuje seksualne hormone. Takva hrana je radžasična: mleko, meso, luk i beli luk.

Joga ne nalaže vegetarijanstvo

Nasuprot popularnim verovanjima, joga ne nalaže vegetarijantsvo, ali radi bolje fizičke i mentalne ravnoteže, onima koji imaju tendenciju ka visokom pritisku i holesterolu, mentalnim disbalansima ( anskioznost, depresija, traume) ili jetrom, preporučuje se potpuno izbacivanje mesa iz ishrane.

Još saveta i preporuka za vas koje vežbate jogu ili tek to planirate, možete pronaći OVDE

Tagovi: