Koji joga stil je najbolji za vas?

by | oktobar 6, 2015
Lidija Miljković, joga instruktorka

Lidija Miljković, joga instruktorka

Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

www.yogacentargopi.com
Facebook/Gopi Yoga Centar

Ukoliko planirate da upišete jogu, ali niste sigurni koji stil opuštanja je pravi izbor za vas, joga instruktorka i jedna od vlasnica „Gopi Yoga Centra“, Lidija Miljković, ima nekoliko predloga i saveta za vas.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ašanga joga
Aštanga joga je prilično fizički zahtevna, i najbolja je za one koji zaista žele da se pokrenu i ojačaju telo. Podrazumeva seriju joga položaja koje se izvode uz posebno disanje. Ovakav pristup greje organizam iznutra, oslobađajući telo i um od toksina.

Ajengar joga
Ovaj tip joge se radi kroz duboko proučavanje asana i pranajama, s akcentom na ispravnom poravnavanju tela u svakom od položaja. Kako bi se telo što bolje namestilo u asanu, koriste se mnoga pomagala poput cigle, trake, stolice, kanapa.

Bikram joga
Serija od 26 jogičkih položaja i dve tehnike disanja se radi u prostoriji zagrejanoj na oko 40 stepeni. Vežbanje pod ovim uslovima čini telo fleksibilnijim i brže se oslobađaju toksini. Ovaj pristup je za one koji ne boje da se oznoje, i za one koji nemaju problema sa povišenim krvnim pritiskom, srcem i dijabetesom.

Hata joga
Ovo je stil joge u kojem se vežbe izvode polagano, nadovezujući se jedna na drugu u opuštajućem ritmu. Cilj hate je povećanje gipkosti tela, jačanje mišića i povećanje snage, uz istovremeno uklanjanje fizičke i psihičke napetosti, a rezultat je duboka relaksacija.

Kundalini joga
Potpuno drugačija od ostalih tipova joge. Radi se uz muziku i ne vežba se na klasičan način. Ponekad položaji i prakse mogu da deluju pomalo neobično, ali ako otvorite um, sa časa kundalini joge ćete izaći pucajući od energije i snage. Energetski intenzivan pristup, koji, kako kažu, daje puno rezultata sa manje uloženog vremena.

Vinjasa flou
Vinjasa flou joga se moze opisati i kao slobodan stil Aštanga joge, što znači da se u velikoj meri oslanja na Aštanga tradiciju, ali se ne pridržava njene čvrste strukture i pravila. Položaji su sinhronizovani sa dahom i naziv flow-tok proizilazi iz toga što se položaji nižu jedan za drugim poput plesa. Možete da očekujete da ćete se dobro oznojiti.

Satjananda joga
Ovaj holistički pristup je osmišljen za savremenog čoveka koji živi užurbanim životom i kome je kao posledica ovakvog načina života um nemiran. Savršen je za one koji žele nežan pristup koji će ih korak po korak voditi ka duboljem poznavanju sebe i osloboditi napetosti kako na fizičkom, tako i na mentalnom i emotivnom planu. Kombinuje asane, tehnike disanja, relaksacije i meditacije sa ciljem da umiri um.

Još saveta i preporuka za vas koje vežbate jogu ili tek to planirate, možete pronaći OVDE

Tagovi: