Na terapiji: Život na četvrtoj čakri – ljubav u nama

by | septembar 7, 2016
Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor www.bodyandmindinstitut.rs

Autorka: Olivera Stojšić, psiholog, REBT terapeut i joga instruktor

Više o ovoj, ali i sličnim temama, potražite na sajtu www.bodyandmind-institut.com.

Put srca, mesto radosti, topline koje se nalazi u svakom od nas. Veruje se ako živite svoj život iz tog mesta svesti, sve će uspevati i u materijalnom svetu.

Potrebna je vera, jer moderni pogled na život je borbeni i insistira na tome da je bolje da imate unapred pripremljen plan da se branite, štitite ili pribavljate ono što vam treba. To sve dolazi iz životne filozofije zasnovane na strahu- strahu od nemaštine. Put srca nije stanište za strah.

Potrebno je da imati vere kojom ćete privući bogatstvo življenja već samim tim što se nalazite na mestu magnetske privlačnosti – verujete i privlačite obilje. Što više volite to više privlačite doživljaje koji se odnose na ljubav u vaš život. To je tako jednostavno.

To je onaj osećaj koji ste sigurno iskusili u nekim retkim i prolaznim trenucima kada se osećate pomireni sa sobom i sa svetom. Sve je tada uravnoteženo, počinjete da uživate u društvu sa samim sobom. To je stanje u kojem nema borbe za opstanak, odbrambenih mehanizama i takmičarskog načina života. I kada budete naučili da sve više vremena provodite u svom srcu to će postati i vaš način življenja. Osećaj rivaliteta u odnosu na druge nestaje, jer čovek postaje svestan da se odnos sa drugima uspostavlja ravno iz srca.

Iz te perspektive ide osećaj obilja jer shvatate da u svetu ima dovoljno svega za svakoga. Rađa se saosećanje i shvatanje da smo svi međusobno isprepletani i povezani. Kao uvek događaji prate energiju, pa prema tome kako provodite više vremena u harmoniji tako istovremeno privlačite i harmonične situacije.

Sa budnom četvrom čakrom na svet gledamo kroz sočivo ljubavi. Ljubav iz prethodne tri čakre ima potrebu koja je uvek vezana za nju – uvek postoji skriveni motiv, bilo da je sigurnost, seks ili moć. Ali ljubav iz četvrte čakre je jednostavno ljubav radi ljubavi same. Ona nije vezana za potrebe, iz te perspektive ništa vam nije potrebno. Osećate se ispunjenim i želite sve da delite sa drugima. I vođenje ljubavi se značajno menja sa budnim srcem. Seks iz nižih čakri je zasnovan na potrebi da se oslobodite energije, potreba za čulnim zadovoljstvima, potrebi da osećate moć. Seks iz četvrete čakre je apsolutno stapanje davanja i primanja. Ona otvara vrata intimnosti na višim nivou, na kojem učite da volite sa božanskim i vašim partnerom u isto vreme. Vodite ljubav sa vašim partnerom na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Šta su sve neravnoteže četvrte čakre?

> Sentimentalnost je glavna komponenta neuravnotežene četvrte čakre. ”Srce koje krvari” nije u stanju da odvoji svoje problem od problema drugih. Obavljanje stvari za druge ako je cena da biste bili prihvaćeni jeste uobičajni rezultat te neravnoteže.

> Prevelika vezanost u ljubavi i međusobna zavisnost, kada kažete “ volim te” ali mislite “potreban si mi”.

> Takođe neravnoteža može da se ispolji kao neodgovarajuće davanje. Širokogrudost budi u vama želju da dajete i poklanjate sve što možete, ali ste zato veoma trapavi kada vi treba da primate nešto od drugog. Takvo ponašanje je najčešće proizvod moralnog vaspitanja: ”Bolje je da dajete nego da primate”.

> Krivica i sramota su takođe iskustva osoba koje ne poseduju ravnotežu u četvrtoj čakri. Ako patite zato što drugi pate, to samo povećava količinu patnje u svetu. Greška je u tome što patnju prihvatate lično, kao da ste vi za nju krivi. Srce je pogođeno kada ste vi pogođeni patnjom u celom svet ali ono se i leči kada posle tog iskustva saosećanja, krenete dalje u novi život.

Kako probuditi i održavati budnom čevtrtu čakru?

Kada osetite da ste iscrpljeni u okruženju drugih, otvorite svoje srce. Dobrobit je zaista velika. U situacijama kada prema drugima osećate otpor to je onda dvostruka katastrofa za vaše energetsko polje. Prvo, ne profitirate od energije koju primate, a koju vam drugi šalju, a drugo zato što vam je vaša energija potrebna da opstanete. Zato se usresredite na svoje srce, odbacite sve odbrane koje imatei osetite kako se vitalnost vraća u vas. Ovo je čakra na koju treba da se usresredite svaki put kada želite da rešite konflikt koji imate sa nekom osobom. Podsetite sebe na sve blagoslove i uđite u stanje zahvalnosti, to uvek pokreće srce. Budite samilosni jer znate da se pred vama nalazi duša koja se bori sa teškoćama sopstvene egzistencije. Fokusirajte se na vezu srca između vas dvoje.

Jer možda morate nekog da disciplinujete ili da iskažete razočarenje, pa čak i bes, ali nikad nemojte tu osobu da izbacite iz svog srca. U tom savetu postoji zamka – uslov da nikad ne izbacite drugog iz svog srca jeste taj da vi uvek ostanete u svom srcu.

Jer kako Rumi kaže: ”Nije ti zadatak da tragaš za ljubavlju, već da tražiš i pronađeš.“

Još tekstova o skladu i harmoniji uma potražite klikom OVDE.

Tagovi: